Café De Pieper bestaat 25 jaar

Algemeen
Aad en Minnie van Veen vierden vorige week het 25-jarig bestaan van café De Pieper.
Aad en Minnie van Veen vierden vorige week het 25-jarig bestaan van café De Pieper. (Foto: AGHeeremansPhotography)

BROEK OP LANGEDIJK - Café De Pieper bestaat 25 jaar maar het jubileum ging vrijwel ongemerkt voorbij. “We kennen zoveel mensen, dat het onmogelijk was te bepalen wie we uit moesten nodigen en wie niet!” 

door ben wansink

Minnie en Aad van Veen van café De Pieper hebben het 25-jarig bestaan van het kenmerkende Langedijker café dus niet uitgebreid gevierd. Via facebook of aan de bar werd er wel over gesproken maar daar bleef het bij en het echtpaar kreeg nog heel wat felicitaties. Maar er zijn nog vele jaren te gaan, het café is springlevend, dus zal er ooit wel een ander jubileum gevierd worden.

Opgegroeid met het café 

“Van oudsher is het café voor mij een werkplek geweest. Mijn vader had al een café en ik trad in zijn voetsporen en ik had verschillende etablissementen, om een mooi woord te gebruiken, in Alkmaar.” Aad noemt namen als Bruintje Beer en Satisfaction. Nu is dat dus café De Pieper in Broek op Langedijk. Het café heette oorspronkelijk De Stal en Aad die ooit ook Alkmaar een café genaamd De Pieper had, kon via eigenaar De Boer café De Stal pachten. Op dat moment werkte Aad echter buiten het cafébedrijf als stoffeerder en hij twijfelde of hij terug zou gaan. Na veel wikken en wegen zeiden Aad en Minnie ‘ja’, maar ze hadden wel een voorwaarde. De naam De Stal moest verdwijnen, het had geen beste reputatie. Daar Aad van zijn vorig café de buitenverlichting meegenomen had, werd die naam gekozen voor het nieuwe café: De Pieper. Overigens heeft die naam niets te maken met aardappelen of muizen, maar meer met het oppiepen van mensen. “Het interieur was gifgroen, het zag er niet uit. Maar de huurprijs was redelijk dus gingen we aan de slag.” Nu is het café een gezellige plek waar de gasten graag komen.

Opening week te laat

“Eigenlijk waren we met de opening een week te laat. In die week ervoor namelijk was er brand bij Agrico en stond het stampvol met kijkers, dat had wel wat centen op kunnen brengen. Het probleem was dat na de opening de oude klandizie bleef komen en wij wilden ook andere gasten. Die oude garde zag het café als een soort clubhuis en dat heb ik ze op een dag duidelijk gemaakt, maar het leverde aanvankelijk geen gasten op. Wat volgens ons de doorbraak is geweest, dat zoon Tom een schoolfeestje gaf en ouders hun kinderen kwamen brengen. Wij nodigden ze uit en zij ontdekten dat café De Pieper een geweldige leuke ruimte is, goed voor een feestje. Nu worden er regelmatig feestjes gegeven, maar natuurlijk blijft het ook een bruin café!” “Uit feest komt feest!”, vult Minnie aan. Zij is trouwens een uitstekende kok en verzorgt bij bijvoorbeeld die feestjes een ruime keus aan hapjes en warm eten. Vooral op de vrijdag komen er gasten eten en kan Aad met gerust hart Minnie de leiding over de keuken overlaten, zelf blijft hij daar van af! Aad is overigens erg handig, zo kan er een barbecue geplaatst worden bij een raam waarachter zich een afzuigsysteem bevindt.

Hydraulisch biljart

De coronatijd was natuurlijk zwaar en veel overheidssteun kreeg het echtpaar niet. Maar bij de pakken neerzitten was er niet bij, Aad ging aan het de slag. Onder de vloer van het café zat een bierkelder, die leeggehaald werd. Nu staat daar beneden een biljart dat via een hydraulisch systeem omhoog komt. De lampen boven het biljart worden losgehaald en er kan een potje gebiljart worden. Het is weliswaar een wat kleiner wedstrijdbiljart, maar geeft heel veel plezier. Café De Pieper is geopend op alle dagen, behalve op maandag en dinsdag. Of het café zondags open is hangt af of er een activiteit is die het de moeite waard is, zoals bijvoorbeeld een autorace! Ook staat café De Pieper bekend om de oudste popquiz van Langedijk, die al 18 jaar door quizmaster Dave gepresenteerd wordt. Duidelijk is wel dat het café nog heel wat leuke en goede jaren tegemoet gaat en er zullen nog heel wat feestjes gehouden kunnen worden!