‘Beddenrace is cultureel erfgoed, die moet hoe dan ook blijven’

Algemeen
Robin Hink en Joderik Binnendijk kunnen niet wachten tot het weer 27 augustus is.
Robin Hink en Joderik Binnendijk kunnen niet wachten tot het weer 27 augustus is. (Foto: AGHeeremansPhotography)

LANGEDIJK - Welke Langedijker is niet opgegroeid met de Beddenrace. Elk jaar in augustus is het rondom de speelweide in Noord-Scharwoude een drukte van jewelste. Een aantal sportievelingen, m/v en jong/oud, rent dan afgewisseld achter en op een bed door de diverse straten om de Speelweide. Het ziet er altijd spectaculair uit maar het is bovenal een topprestatie; tweeënhalf uur lang wordt er op hoge snelheid geracet, terwijl het tegelijkertijd een uitdaging is om geen tegenstanders in de wielen te rijden.

“Het is eigenlijk een wonder dat dat altijd maar goed gaat”, zegt ‘mister Beddenrace’, Robin Hink. “Een kwestie van goed communiceren onderweg, oftewel hard roepen dat ze aan de kant gaan.” Deze Langedijker won maar liefst vijf keer de Beddenrace Langedijk en is daarmee de ervaringsdeskundige van het fenomeen. Naast zijn eigen onderneming in carborundum in Oudkarspel, is hij ook voorzitter van Bedspecial, de landelijke vereniging voor de beddenrace en organisator van beddenracewedstrijden. Vanuit Schagen traint hij twee keer per week met een groep beddenracers en worden er diverse wedstrijden gereden. “De Beddenrace Bergen is erg leuk en kent een mooi parcours, en Callantsoog en Groet heeft ook mooie wedstrijdjes, maar de Beddenrace Langedijk is het hoogtepunt van het seizoen. Daar trainen we voor en daar leven we echt naartoe.” Dit jaar doet hij dan ook weer graag mee. Jammer is wel dat Robin nog geen maatje heeft voor deze editie. “Het klinkt gek, maar als je vaak wint dan durven mensen niet zo goed met je samen te lopen, en tegenstanders raken gedemotiveerd: hij zal wel weer winnen. Daardoor heb ik een paar jaar niet meegedaan en ben ik meer achter de schermen actief geweest voor Bedspecial.” Maar het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. Dus toen Robin door de huidige organisatie werd benaderd om dit jaar weer mee te doen, met een aantal clubleden van Bedspecial, kon hij geen nee zeggen. “We zijn alweer lekker fanatiek aan het trainen, elke week komen we een stukje verder vanuit Schagen richting Langedijk. Wellicht zie je ons straks een keer over het fietspad suizen. Ik ben dus nog wel op zoek naar een goede loper die met mij de strijd wil aangaan, bij voorkeur een sportieve dame!” 

Historie

De Beddenrace hoort bij de historie van Langedijk. Bij het 900-jarige bestaan in 1980 verzocht de gemeente Langedijk haar inwoners om leuke dingen te bedenken. Natuurlijk werd dat een zuurkoolmaaltijd, want Langedijk had op dat moment nog vijf zuurkoolfabrieken. Een ludieker idee kwam van een stel Langedijkers, die net in de nieuwe Anna van Saksenbuurt woonden. Zij bedachten de beddenrace. Na enkele jaren groeide dit uit tot een heus spektakel met zo’n 30.000 mensen langs de kant. De bedden bestonden nog uit een stalen spiraal, van een echt bed, met 3 wielen eronder en een fietsstuur ervoor. “De zogenaamde ziekenhuisbedden”, legt Robin uit, “maar in de jaren is dat doorontwikkeld. Nu hebben we wedstrijdbedden, helemaal van aluminium en zeer aerodynamisch.” Een bed gaat tegenwoordig wel zo’n 25 kilometer per uur, dat is niet misselijk. “Tijdens de Beddenrace is er wel een groot verschil tussen de topsporters, de middenmoters en de ludieke bedden. Vooraf is er volop communicatie onderling en weet iedereen dat je rechts moet aanhouden en een sneller bed altijd moet laten inhalen. Het zijn eigenlijk ongeschreven regels die altijd goed gaan.”

Spijkers met Koppen

Samen waren ze op 30 april te gast in het programma Spijkers met Koppen van Dolf Jansen. “Op zich een leuke ervaring”, vertelt Joderik. “Maar we werden wel een beetje gaar van de manier waarop de Beddenrace werd neergezet als iets achterlijks of lachwekkends.” Robin vult aan: “Op een gegeven moment hadden we alle woordgrappen wel gehoord en toen was de tijd op. In no time was de studio leeg en toen we nog net aan Dolf konden vragen of hij het startschot wilde geven op 27 augustus, moesten we dat maar aan zijn management vragen”, vult Joderik aan. Toch hebben veel mensen het radio optreden gehoord en worden de heren er nog steeds wel op aangesproken. “Sowieso is die aandacht voor de Beddenrace goed”, zegt Joderik. “Ik moet er niet aan denken dat het ooit verdwijnt. Ik zie het echt als cultureel erfgoed van Langedijk. Het is een belangrijke reden voor mij geweest om me aan te sluiten bij de Stichting SportEvents. Eerst heb ik geholpen met allerlei hand- en spandiensten en nu ben ik er vrij druk mee als een van de bestuursleden.”

Stichting SportEvents Langedijk

Stichting SportEvents Langedijk is opgericht in 2015 nadat Stichting Beddenrace Langedijk besloten had om te stoppen met het evenement. Voor alle Langedijkers kwam dit als een grote schok. Olaf Bos (voorzitter), secretaris Steve Hoogeboom, penningmeester en pr Joderik Binnendijk (opvolger van Ger Sevenhuijsen), Tim Bruin en Raon Witte besloten de handschoen op te pakken en maakten de Facebookpagina ‘Beddenrace moet blijven’ aan. Daar kwamen enorm veel reacties op en binnen vier maanden werd een nieuwe editie uit de grond gestampt met dank aan de sponsors, vrijwilligers, deelnemers, gemeente en de lokale horeca. “Deze jongens hebben allemaal ‘iets’ met de Beddenrace, Raons vader was ooit een van de bedenkers van dit spektakel en Tims ouderlijk huis staat pal aan het parcours. Dat geeft echt de extra motivatie om die Beddenrace te behouden voor het dorp. Ook al is het elk jaar weer een hele onderneming om het allemaal voor elkaar te krijgen. De blauwdruk ligt er en die is nog steeds goed. Alles eromheen, van het aanvragen van vergunningen tot het benaderen van sponsoren, kost tijd en energie. Maar ik weet nu al, dat als we op 27 augustus na afloop met een biertje staan, en terugkijken op een prachtige editie, we het volgend jaar weer met alle liefde organiseren.”

Bucketlistdingetje? Doe mee!

Zoals de traditie voorschrijft, vindt de Langedijker Beddenrace plaats op de laatste zaterdag van augustus op De Speelweide. Op zaterdag 27 augustus zal om 19.00 uur het startschot klinken voor deze 41ste editie. Voorafgaand aan de beddenrace zullen er races voor kinderen worden georganiseerd. Tijdens het evenement is er volop vermaak voor op de Speelweide en langs het parcours. Er is een feesttent, er is live muziek en ook voor de kids is er van alles te doen. De organisatie roept omwonenden van harte op hun tuin en straten weer sfeervol aan te kleden. Indien er interesse is in specifieke beddenracetraining of je wil gewoon graag eens kennismaken met deze unieke sport, kan men contact opnemen met Bedspecial (info@bedspecial.nl).

 Inschrijven kan via www.SportEventsLangedijk.nl en deelname is kosteloos. “Het deelnemersveld is nog lang niet vol, we kunnen nog heel wat deelnemers gebruiken, ook voor de ludieke bedden. Mocht je ooit hebben getwijfeld om mee te doen en is het toch wel een bucketlistdingetje, dan is dit je kans!”