Rik Kamphuis en Kevin Kater lopen hun Beddenrace voor goed doel

Algemeen
Kevin (links) en Rik lopen de beddenrace niet alleen voor zichzelf.
Kevin (links) en Rik lopen de beddenrace niet alleen voor zichzelf. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Twee mannen, Rik Kamphuis uit Heerhugowaard en Kevin Kater uit Langedijk, zullen voor het eerst aan de start verschijnen. Kevin: “Als kind vond ik het al een van de leukste evenementen om te zien in ons dorp. Aan het eind van de zomer scheuren de racebedden 2,5 uur lang door de straten van Noord-Scharwoude. Ik heb altijd al een keer mee willen doen. Nadat ik op Instagram een oproep had geplaatst dat ik iemand zocht om de beddenrace mee te lopen had ik binnen vijf minuten al reactie van Rik dat hij graag samen deze uitdaging aan wilde gaan.”

DIJK EN WAARD – Na twee jaar afwezigheid heeft SportEvents Langedijk in april besloten om Beddenrace Langedijk weer te organiseren. Op zaterdag 27 augustus zal om 19.00 uur het startschot klinken voor de 41ste editie van Beddenrace Langedijk.

Sportief

Rik en Kevin kennen elkaar al wat langer en zijn beide actief in het sportwereldje. Naast dat het ijzervreters in de sportschool zijn, doen ze geregeld mee aan andere sportevenementen zoals Mudmasters, en hebben ze net de Langedijker sportweek achter de rug. Maar met alleen een goede conditie eindig je niet in de top drie, geven de mannen aan. Sinds een paar maanden trainen Rik en Kevin bij de beddenracevereniging ‘Bedspecial’ waar ze een á twee keer in de week met een groep andere beddenracers de weg op gaan om te trainen. “We starten in Schagen en lopen vanaf daar een route door de regio. Op dit moment ligt de trainingsafstand rond de 25 à 30 kilometer, maar we bouwen de afstand langzamerhand op om klaar te zijn voor de Langedijker beddenrace. Een goed getraind duo loopt met de Langedijker beddenrace in totaal ongeveer 60 kilometer.”

Bedpartner

Toen in 1980 Langedijk zijn 900-jarige bestaan vierde is de beddenrace verzonnen als spektakel. De jaren hierop is de beddenrace uitgegroeid tot een regionale sport en heeft iedereen in de buurt er wel van gehoord. “Zelf studeer ik Bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam en als ik dan aan klasgenoten en vrienden die niet uit de regio komen uitleg dat ik aan beddenrace doe krijgen we een heel grappig gesprek. Nadat ik vertel dat we met bedden door ons dorp racen denken ze eerst dat ik een geintje maak. Tot ik video’s laat zien van voorgaande jaren. Opmerkingen als “heb je een vaste bedpartner?” of “lig je boven of onderop?” krijg ik dan ook weleens als vraag terug. Ik vind het prachtig om hun verbaasde gezichten te zien en nodig ze ook gelijk uit om te komen kijken op 27 augustus,” zegt Kevin.

Goede doel

Rik: “Naast dat we strijden voor de titel leek het ons een perfecte gelegenheid om geld op te halen voor een goed doel. Er komt altijd veel publiek kijken bij de race en het blijft een bijzondere prestatie. We zien in het nieuws dat wegens de coronacrisis, klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne veel ontwikkelingslanden het zwaar hebben en dat het aantal kinderen dat ondervoed is, flink is toegenomen. Om die reden willen wij geld ophalen voor Stichting save the Children die deze kinderen helpt uit deze situatie te komen.”

De jongens hebben een donatie pagina aangemaakt bij Save the Children en hopen met deze actie € 2.500 euro op te halen. Inmiddels zijn ze al over de helft door de donaties van hun vrienden, familie en een gulle werkgever. Met dit artikel hopen Rik en Kevin dat het doel van de stichting ook onder de dorpsgenoten gaat leven en dat de donatiepagina een boost krijgt.

Kom sowieso kijken hoe deze toppers het gaan doen straks op 27 augustus, maar nog leuker is het als u hen steunt met een donatie. Scan hiervoor de QR code hieronder met uw telefoon.

Scan de QR code en steun het goede doel van Kevin en Rik!

Scan deze code om het goede doel te steunen!
Momenteel zijn de mannen druk aan het trainen.