Afbeelding
(Foto: AGHeeremansPhotography)

Cafe Rust Wat 50 jaar al middelpunt Sint Pancras

Algemeen

SINT PANCRAS- Het dorpscafé straalt nog altijd de gezelligheid en de intimiteit uit die in de loop der jaren nooit verdwenen is. De biljarts op het vroege uur zijn nog onbespeeld, maar straks komen de leden van de biljartclub weer.

Nel Mulder heeft haar werk weer gedaan, café Rust Wat aan de Bovenweg is weer onberispelijk schoon. Als zoon en eigenaar Jack Mulder even later binnenloopt wordt het hoog tijd om te praten over het 50 jarig jubileum.

Nel en Gerrit Mulder kochten Rust Wat in 1982 na een periode van huren. Zij vertrokken uit Tuitjenhorn en gingen samen aan de slag in Sint Pancras, 7 dagen in de week. Hun zoon Jack was toen 2 ½ jaar jong. Het café stelde nog niet veel voor, maar door hard werken is het opgebouwd tot het prachtige bedrijf wat het nu is. Toentertijd waren er gelukkig veel huwelijken die voor klandizie zorgden en stamgasten wisten de weg snel te vinden. Daar waar het gezellig is, wil men zijn! Nu staan er 4 biljarts en een pooltafel. In oktober 1972 stond er slechts één biljart. Nu is het iedere avond bar gezellig: de biljarters, de gasten, reuring genoeg! Nel en Gerrit hebben er mede voor gezorgd dat Sint Pancras een eigen carnavalsvereniging De Roetetoeters kreeg. Het huisorkest van wijlen Ab Glas zorgde voor bonte avonden. Nel vertelt: “Wij hadden vroeger Heugaveld tegels liggen, de carnavalsvierders haalden ze er uit en liepen in polonaise met die tegels op hun hoofd!” Rust Wat is jarenlang hoofdsponsor van de wielerronde van het dorp geweest met vooraf de verkiezing van de rondemiss. Nu sponsort Rust Wat voetbalclub Vrone. Jack hierover: “De jongens van Vrone kwamen na de training of wedstrijd een biertje bij ons drinken. Zij hielpen ons en wij dus hen!” 


Samen met zoon Jack runt Nel met veel liefde het bruin café Rust Wat. - AGHeeremansPhotography

Nel vertelt hoe haar man Gerrit van warmte hield, het café had daarom ooit 4 gevelkachels “Hij ging er vlak voor staan en verbrandde zijn broek!” Na de verbouwing in 2000 is het café een stuk groter geworden en konden er dus meer biljarts geplaatst worden, dit naast de flipperkasten en dartborden voor de dartclub. De toneelavonden zijn wel verdwenen. Iedere eerste zondag van de maand vindt in het café vanaf 16 uur een jamsessie plaats. Om alvast te noteren in de agenda: van 24 tot en met 29 oktober wordt het open biljartkampioenschap van Sint Pancras in Rust Wat gehouden.

Zoon in de zaak

Toen zoon Jack in 1970 geboren werd waren zijn ouders dus iedere avond druk met het café. Kleine Jack mocht niet binnenkomen, maar vertelt dat hij, toen hij ouder werd, vriendjes meenam om in het café te spelen. Nel was minder streng daarop dan echtgenoot Gerrit. Jack zegt dat zijn vader streng maar rechtvaardig was. Hier gebruikt hij de verleden tijd, omdat Gerrit in 2004 op 62 jarige leeftijd helaas overleed. Een week later ging Rust Wat weer open, want er moest toch verdiend worden. Fijn is dat Jack op 1 april zijn 30 jarig jubileum viert. Hij runt de zaak met Nel, is inmiddels eigenaar, en een tevreden mens. Ook hier heeft het coronavirus natuurlijk de laatste jaren huis gehouden en moest de zaak ruim een jaar dicht. Jack: “Gelukkig ben ik de eigenaar van Rust Wat, dus mijn kosten waren minder dan die ondernemers die huur moesten betalen.” 

Café Rust Wat bestaat 2 oktober dus 50 jaar. Naast de 30 jaar van Jack een dubbel feest in Sint Pancras. Dit weekend staat het 50 jarig bestaan centraal en hopelijk zullen veel gasten de weg naar hun café kunnen vinden! Jack vertelt een laatste anekdote bij het verlaten van Rust Wat: “Aan de muur hangt een bakelieten telefoon die wij toen gebruikten. Een man aan de bar vroeg of bellen inderdaad een kwartje kostte. Mijn vader zei dat het voor bellen in de directe omgeving gold. De man knikte en trok aan het touw dat nog steeds bij de bar hangt om een rondje te geven. Mijn vader lachte hartelijk en heeft de gast inderdaad een biertje voor dat bedrag geven! Maar daarna trapte hij er niet meer in!”

door Ben Wansink

Afbeelding

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nieuwe naam en frisse look, maar Buurthuis Jacob is nog even gezellig Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Muziek uit filmklassiekers brengt Grote Kerk in vervoering Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Zilveren Tomaat voor politicus Cor Hoekstra Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Levende Kerststal in Sint Pancras Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Artquake Kerstspecial in De Geist Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Crowdfunding voor Debby groot succes, streefbedrag ruimschoots behaald Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Brenda en Marcel verloren hun zoontje Timo Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Speciale viering in de Trefpuntkerk Algemeen 7 dec, 16:47
Afbeelding
Provincie stimuleert verkeersveilig gedrag kinderen en ouderen Algemeen 7 dec, 16:32
Afbeelding
Kerstdoeboekje en oliebollenvouchers voor kwetsbare senioren Algemeen 7 dec, 14:08
Afbeelding
Sterk spelend BOL wint van Olympia G Sport 7 dec, 13:08
Afbeelding
Vijf wedstrijden en vijf keer podium TTL Sport 7 dec, 12:53
Afbeelding
Schade bij kopstaartbotsing bij Oudkarspel 112-nieuws 7 dec, 11:19
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief