Muziekkring Heerhugowaard viert een halve eeuw klassieke topmuziek

Cultuur
Afbeelding
(Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - Stichting Muziekkring Heerhugowaard bestaat dit jaar 50 jaar! “Dat vinden we echt fantastisch!”, vertellen bestuursleden Aletta Streefkerk en Lidy Oonk trots. “Daarom organiseren we zondag 15 oktober een heel bijzonder jubileumconcert, waarbij we alles uit de kast trekken. Onder de titel ‘Klassieke diamanten: van Bruch tot Bond’ combineren we de mooiste melodieën uit het klassieke repertoire met iconische filmmuziek, gebracht door achttien bevlogen musici (strijkers, blazers en slagwerk) van Club Classique en solisten. De muziek wordt begeleid door meeslepende filmbeelden op het grote doek. Het gaat absoluut iets heel speciaals worden!”

Al een halve eeuw organiseert de stichting op succesvolle wijze klassieke concerten. Prominente musici treden in de periode van september tot en met april maandelijks op voor een goedgevulde Rodi Media-zaal in Cool kunst en cultuur. Grote namen passeerden reeds de revue, zoals harpiste Lavinia Meijer, het Van Baerle Trio, fluitiste Lucie Horsch en cellist Dominic Seldis. Ook voor het komende seizoen, dat zondag 24 september van start gaat met een concert van meesterpianist Thomas Beijer, is weer een aantrekkelijk programma samengesteld.

Huiskamer

Lidy: “De Muziekkring is destijds letterlijk in huiskamer begonnen, door een kleine groep enthousiastelingen die goede amateurmusici een podium wilden geven. Ook toen al lag de nadruk op kwaliteit. Je had in die tijd niets vergelijkbaars.” Toen de concerten de huiskamer ontgroeiden, kreeg de stichting eerst onderdak in de hervormde kerk en later in cultureel centrum De Schakel. Dankzij hulp bij het programmeren van het Nederlands Impresariaat werd het mogelijk om professionele musici aan te trekken. 

Nadat De Schakel in 2004 afbrandde, kon de Muziekkring terecht in de noodlocatie. In 2008 verrees vanuit de as van De Schakel Cool kunst en cultuur, de locatie waar de Muziekkring vijftien jaar later nog steeds op haar plek is. Aletta: “Gelukkig hebben we een geweldige samenwerking met Cool, waar ze altijd met ons willen meedenken en -werken. Samen met Cool werken we aan initiatieven om ook een jongere doelgroep te laten kennismaken met klassieke muziek. Het klassieke concert voor middelbare scholieren vorig jaar was een groot succes.” 


Kloppend hart

De Muziekkring geeft jonge talentvolle musici graag een podium. “Wij zeggen altijd: eerst komen ze bij ons, daarna gaan ze naar ‘Podium Witteman’”, grapt Lidy. “De musici zijn lovend over de zaal, maar ook over ons publiek. Veel daarvan zijn onze Vrienden, die ons voor een vast bedrag per jaar steunen en in ruil daarvoor tegen een gereduceerde prijs onze concerten mogen bezoeken. Sinds 1993 hebben we al Vrienden, maar we zagen vooral na het jubileumconcert ter ere van onze veertigste verjaardag in seizoen 2013-2014 een enorme toename. Op het hoogtepunt hadden we liefst 340 Vrienden, afkomstig uit de wijde omtrek. Tijdens corona liep dat wat terug, maar een heel groot deel is ons toch blijven steunen. Inmiddels zijn we op ons oude niveau terug en daar zijn we heel dankbaar voor.” 

“Onze Vrienden zijn enorm belangrijk voor ons; zijn ons kloppende hart. Wij kunnen niet zonder hen. Het zou voor ons het mooiste cadeau zijn als we in het kader van ons jubileum nog meer Vrienden mogen verwelkomen”, vertelt Aletta. 

Jubileumconcert

Voor het bijzondere jubileumconcert zocht Lidy contact met Leonard Besseling van Club Classique. Na een optreden in ‘Podium Witteman’, waar de cellist met vijf andere leden van Club Classique een stuk van Mahler speelt, wordt de kiem geplant voor het jubileumconcert. “We hebben het programma samen met Leonard samengesteld, hij was zeer vereerd met ons verzoek”, vertelt Lidy. “Wat hij allemaal voor ons geregeld heeft is goud waard. Het jubileumconcert wordt zeer feestelijk en onvergetelijk. Luister naar pareltjes uit het klassieke repertoire, zoals het ontroerende ‘Maanlied’ van Dvorák, een deel uit het Forellenkwintet van Franz Schubert, het strijkoctet van Max Bruch. Voor deze speciale gelegenheid wordt een avontuurlijk uitstapje gemaakt met pareltjes uit de filmmuziek. Sopraan Laetitia Gerards zingt enkele onsterfelijke titelsongs van James Bond en ook de muziek van Ennio Morricone wordt spectaculair ten gehore gebracht. Twee uitzonderlijke jonge topmusici - contrabassiste Sasha Witteveen en violiste Adinda van Delft - krijgen de gelegenheid hun bijzondere talent te tonen. Het concert eindigt met een geweldige uitsmijter en daarna kunnen de glazen geheven worden op het 50-jarig jubileum!”

Zeven concerten

De Muziekkring zorgt ook in het seizoen 2023-2024 weer voor een zeer gevarieerd programma, met aanstormend talent én gevestigde namen. Het complete programma vind je op www.muziekkring.nl. De concerten beginnen telkens om 11.00 uur, behalve het jubileumconcert op 15 oktober en het nieuwjaarsconcert op 14 januari, die starten om 15.00 uur. Voor slechts 85 euro per jaar kun je naar alle topconcerten die dit seizoen geprogrammeerd staan inclusief het jubileumconcert én steun je als Vriend de Stichting Muziekkring Heerhugowaard. Losse tickets voor het jubileumconcert kosten 25 euro. Voor jongeren geldt een gereduceerde prijs.

Meer weten, Vriend worden of tickets reserveren? Kijk op www.muziekkring.nl.

PATRICIA SMAGGE