In deze Noord-Hollandse gemeente vind je de meeste zonnepanelen

Duurzaamheid
In de provincie Noord-Holland vind je op een kleine 22% van de huizen installaties om zonne-energie op te wekken.
In de provincie Noord-Holland vind je op een kleine 22% van de huizen installaties om zonne-energie op te wekken. (Foto: Pixabay)

DIJK EN WAARD - Het aantal Noord-Hollandse woningen met zonnepanelen op het dak is in 2,5 jaar tijd toegenomen met 90,1%. In 2020 ging het om zo’n 160.000 woningen met een installatie op het dak, in het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot bijna 305.000. Binnen de provincie zijn er grote verschillen: de toename in Laren is zelfs 173,9%, terwijl Heemskerk blijft steken op 58,7% meer huizen met zonnepanelen. Benieuwd hoe Dijk en Waard scoort in dit overzicht? Je leest het hier.

Independer deed onderzoek op basis van data van het CBS. Daaruit kwam naar voren dat in de gemeente Laren zonnepanelen in korte tijd het sterkst in populariteit zijn gestegen. Volgens meest recente cijfers lagen hier in het tweede kwartaal van vorig jaar zonnepanelen op 778 woningdaken, een flinke toename van 173,9% ten opzichte van eind 2020. Toen ging het om 284 installaties.

Ook in Zandvoort (+168,4%) en Purmerend (+124,4%) kiezen steeds meer inwoners ervoor om zelf zonne-energie op te wekken. In Heemskerk (+58,7%) was de toename juist het minst sterk.

Lokale uitschieters: hier wonen de grootste liefhebbers van zonne-energie

Binnen de provincie vind je op 21,9% van de woningen installaties om zonne-energie op te wekken. Dit percentage ligt lager dan het landelijk gemiddelde van 30,2%.

Op gemeenteniveau zijn er grote verschillen. Koploper is Uitgeest. In deze gemeente had in het tweede kwartaal van 2023 52,3% van de woningen zonnepanelen. 

De provinciale top 5 gemeenten met de meeste installaties ziet er als volgt uit:

  • Uitgeest: 52,3% van de woningen heeft zonnepanelen 
  • Drechterland: 49,4% van de woningen heeft zonnepanelen 
  • Heiloo: 48,5% van de woningen heeft zonnepanelen 
  • Dijk en Waard: 47,3% van de woningen heeft zonnepanelen 
  • Castricum: 47,2% van de woningen heeft zonnepanelen

In Amsterdam zijn vooralsnog de minst woningen met zonnepanelen. Slechts 7,5% van de woningen wekt zelf zonne-energie op, het laagste percentage van heel Noord-Holland.

“Grote steden lopen vaak achter omdat er relatief meer huurwoningen zijn. Ook is er vaak veel hoogbouw te vinden, waar het installeren van een installatie veel ingewikkelder is. Ook kun je denken aan een stad als Haarlem met veel beschermde stadsgezichten, daar kun je niet zomaar zonnepanelen op het dak leggen”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.

Benieuwd hoe het zit in de overige gemeenten? Kijk dan hier.

Zonnepanelen in combinatie met dynamisch contract

Heb je zonnepanelen en een dynamisch contract, of overweeg je een dynamisch contract, dan is het belangrijk om met een tweetal zaken rekening te houden. Het salderen van opgewekte stroom met het stroomverbruik wordt bij dynamische contracten ‘direct’ gedaan in plaats van over een heel kalenderjaar. Bij de andere contracten kun je de in de zomer opgewekte stroom wegstrepen met je verbruik in de winter. Bij dynamische contracten werkt het dus anders. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan ontvang je daar een terugleververgoeding voor. Bij dynamische contracten is deze terugleververgoeding gelijk aan het kale leveringstarief dat leveranciers betalen op de beurs. Bij een zonnige dag kan dat kale leveringstarief 0 of negatief zijn, waardoor je moet bijbetalen als je stroom terug levert. Daarom zijn er inmiddels dynamische leveranciers die apps bieden om omvormers uit te zetten op zonnige uren. Als je een elektrische auto hebt is het verstandig om die op te laden als de prijzen negatief zijn. Het voordeel van een dynamisch contact is ook dat je er meteen van profiteert wanneer de prijs op de markt daalt.