`Een droom die uitkomt` - Kids with Attitude brengt tijdloos sprookje `Peter Pan` op de pl

Nieuws
Ronja Kalkman en Lucas Lasonder spelen de hoofdrollen in de musical 'Peter Pan', die Kids with Attitude komend weekend op de planken brengt. (foto Richard Rood)
Ronja Kalkman en Lucas Lasonder spelen de hoofdrollen in de musical 'Peter Pan', die Kids with Attitude komend weekend op de planken brengt. (foto Richard Rood) rodi.nl

HEERHUGOWAARD – JM Barrie schreef het sprookje rond ‘Peter Pan’ al aan in 1904, maar het tijdloze verhaal rond de jongen die nooit groot wilde worden spreekt nog altijd tot de verbeelding. Alles zit erin: spanning, romantiek, humor, ontroering en magie. Kindertheaterschool Kids with Attitude bracht de musical ‘Peter Pan’ in 2012 en 2015 al eens op de planken en doet dat zaterdag 16 en zondag 17 juni nog eens dunnetjes over in Theater De Beun in Heiloo. Met de talentvolle Lucas Lasonder in de rol van Peter Pan heeft producent, regisseur en groepsleider Ruben Rijnveld er alle vertrouwen in dat deze uitvoering het publiek in vervoering zal brengen, zeker met de geweldige Ronja Kalkman in de rol van Wendy als zijn belangrijkste tegenspeelster. ,,Het enthousiasme, de motivatie, de saamhorigheid en het doorzettingsvermogen van alle kinderen maakt deze voorstelling van Peter Pan weer een waar we met heel veel liefde aan hebben gewerkt en waar we zeer trots op zijn!” 

De versie die Rijnveld en zijn ‘Kids’ op de planken brengen, is de bewerking van componist Piers Chater Robinson, die jarenlang een grote hit was in het Londense Westend. ,,Maar omdat we deze musical nu al voor de derde keer naar het theater brengen, vonden we het wel nodig om onszelf uit te dagen”, vertelt Rijnveld. ,,Alle bestaande dansen van deze musical zijn geschrapt en door onze dansdocente Denise Gähler voorzien van volledig nieuwe choreografieën.” Daarnaast beschikt Kids with Attitude over prachtige bewegende projecties uit de Verenigde Staten. ,,De beelden versterken de magische sfeer van het verhaal. Wij zijn de eersten in Europa die deze beelden mogen gebruiken, iets waar we uiteraard heel trots op zijn.” Daarnaast is een groot deel van de kostuums, waaronder dat van Kapitein Haak, nieuw. De muziek werd ingespeeld door The London Orchestra. Alles is in het werk gesteld om deze derde uitvoering nóg professioneler, sprankelender en onvergetelijker te maken dan de vorige twee. 

Droom

Bij het in 1995 opgerichte Kids with Attitude leren kinderen van tussen de zeven en (ongeveer) twaalf jaar hoe het is om als ster te schitteren in een avondvullende, grote musical. Elk jaar wordt een musical opgevoerd in een echt theater, met professionele sets, decors en aankleding. De kinderen repeteren 49 weken per jaar elke zaterdagmiddag zo’n drie en een half uur in het gebouw van basisschool De Vlindertuin aan de Cornelia van Arkeldijk. De kinderen die worden gecast voor de hoofdrollen krijgen anderhalf uur per week extra begeleiding. Dat vraagt de nodige toewijding van Lucas (10) en Ronja (9) - want naast het zingen, acteren en dansen moet er ook nog heel veel tekst uit het hoofd geleerd worden en dient er geschaafd te worden aan de timing - maar het enthousiasme spat er na al die weken voorbereiding nog altijd van af.

Lucas was de enige kandidaat voor de rol van Peter Pan. ,,Toen ik hoorde dat ik Peter Pan mocht spelen, kwam er een droom uit. Ik oefen elke week veel met zingen en de tekst, dat is leuk maar ook erg hard werken.” Lucas droomt ervan om later musicalacteur te worden; de hoofdrol in ‘The Lion King’ lijkt hem wel wat. Ronja twijfelt nog of ze dezelfde ambities heeft, maar haar enthousiasme op het podium is er niet minder om. ,,Wat ik zo fijn vind aan mijn rol is dat ik veel op het podium ben en veel plezier heb met het spelen in de musical.” 

Nieuwe groep

Met zulke getalenteerde, leergierige kinderen is het voor Rijnveld en zijn artistieke team – met behalve Gähler ook Mathijs Kuijper en Dylan Heyn in de gelederen – heel prettig werken. ,,Als ik zie dat een aantal leerlingen doorstroomt naar landelijke producties en anderen als ze ouder worden toch op een bepaalde manier betrokken willen blijven bij Kids with Attitude, maakt me dat enorm trots.” Voor kinderen uit de groepen 4 tot en met 6 van de basisschool die enthousiast zijn geraakt en zich ook willen aanmelden bij Kids with Attitude, is er goed nieuws: na de zomervakantie start een tweede groep, op de woensdagmiddag van 16.30 tot 18.00 uur in Kindcentrum Eclips aan het Sara de Bronovoland 7. Aanmelden kan nog steeds!

Voor volgend jaar staat de musical ‘Abeltje’ op de planning; een primeur, want niet eerder werd er een musical over het door Annie MG Schmidt gecreëerde liftjongetje opgevoerd. De audities voor de hoofdrollen zijn inmiddels geweest en opnieuw zijn het Lucas en Ronja die het meest geschikt bleken voor de rollen van Abeltje en zijn vriendinnetje Laura. Na de uitvoering van Peter Pan en een welverdiende vakantieperiode zullen ze zich storten op de voorbereidingen van opnieuw een topproductie!

Kids with Attitude speelt zaterdag 16 juni vanaf 19.30 en zondag 17 juni vanaf 14.30 uur de musical ‘Peter Pan’ in Theater De Beun in Heiloo. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.kwamusicals.com.