Met bakfiets de wijk in: fietscafé verbindt mensen en organisaties

Nieuws
Brigit Ligthart, vrijwillige buurtverbinder van Wonen Plus Welzijn, in gesprek met een wijkbewoner.
Brigit Ligthart, vrijwillige buurtverbinder van Wonen Plus Welzijn, in gesprek met een wijkbewoner. (Foto: Rodi Media/ PS)

HEERHUGOWAARD - ‘Wilt u een kopje koffie mevrouw? Lekkere koek erbij?’ Grote kans dat dat aan je gevraagd werd als je woensdagochtend 25 oktober over het Stadsplein in Heerhugowaard liep. Die ochtend trokken diverse maatschappelijke organisaties namelijk weer met hun bakfiets de wijk in om contact te zoeken met mensen en met hen in verbinding te komen. Het begon eind juni met Magentazorg, Wonen Plus Welzijn en MET Dijk en Waard, en sinds kort is ook Bibliotheek Kennemerwaard aangehaakt. Een samenwerking die duidelijk naar meer smaakt!

Bij het fietscafé kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten en gezellig een praatje maken onder het genot van een drankje en wat lekkers. Daarnaast kan men er terecht met vragen over zorg en welzijn. “Bij Magentazorg wilden we meer in contact komen met onze partners”, vertelt Debbie Neuteboom, manager Zorg die haar collega, wijkverpleegkundige Desiree Fritz, heeft meegenomen naar het Stadsplein. “Zo kwamen we op het idee om met een bakfiets de wijk in te gaan.” 

Tegelijkertijd bedachten ze bij Wonen Plus Welzijn het plan voor een pop-up café, vertelt welzijnsconsulent Martine Raams. “Toen dachten we: waarom slaan we de handen niet ineen? We streven immers hetzelfde doel na en kunnen elkaar op deze manier versterken.” Ook MET Dijk en Waard haakte aan. Het eerste gezamenlijke fietscafé was 30 juni. Martine: “Dat bleek gelijk een succes. We merken echt dat veel mensen behoefte hebben aan een praatje. Het zijn vaak ouderen, die wat kwetsbaarder zijn. Soms hebben ze een specifieke vraag op het gebied van zorg en welzijn en dan kunnen wij ze helpen of eventueel doorverwijzen, maar het gebeurt ook vaak genoeg dat het bij een gezellig babbeltje blijft. En dat is ook prima.”


‘Als je eenmaal in gesprek bent, blijkt er soms toch wel wat te spelen’, aldus Desiree Fritz, wijkverpleegkundige bij Magentazorg. - (Foto: Rodi Media/ PS)

Elkaar versterken

Bibliotheek Kennemerwaard heeft zich inmiddels eveneens aangesloten bij het initiatief. Deze woensdag is het de eerste keer dat Hellen Smit, informatieconsulent Participatie & Zelfredzaamheid bij Bibliotheek Kennemerwaard, bij het fietscafé aanwezig is. “Ook wij organiseren veel activiteiten voor dezelfde doelgroepen. De bibliotheek helpt bij vragen over de (digitale) overheid, biedt trainingen aan om te leren omgaan met de computer, taal en rekenen. Voor anderstaligen worden er taalactiviteiten georganiseerd. Het is goed om op de hoogte te zijn van de activiteiten die andere organisaties aanbieden en te zien hoe we elkaar kunnen aanvullen. Wij hebben onze eigen bakfiets, maar parkeren die graag naast die van Magentazorg om elkaar te versterken.”

Vraag achter de vraag

Ook deze woensdagochtend is er een behoorlijke toeloop van mensen, die toch wel nieuwsgierig zijn waarom die bakfiets daar zo prominent op het Stadsplein staat. “Sommige mensen zijn van nature heel bescheiden, die benaderen we wat actiever”, vertelt Martine. Het vooruitzicht van een lekker warme kop koffie en een smakelijke koek maakt veel mensen toch wel nieuwsgierig. “Ik vraag eigenlijk altijd als eerste hoe het met iemand gaat, dan komt het gesprek vanzelf op gang. Als je dan een beetje doorvraagt. blijkt soms dat iemand best eenzaam is, behoefte heeft aan een maatje om leuke dingen mee te doen of bijvoorbeeld in het onderhoud van huis of tuin wel wat hulp kan gebruiken. De vraag achter de vraag.” Foldermateriaal is aanwezig om uit te delen en soms worden telefoonnummers uitgewisseld. 

Buurtverbinders

Deze ochtend blijkt nog maar eens hoe effectief het fietscafé kan zijn: een echtpaar dat nog niet zo lang in Heerhugowaard woont, heeft in en om het huis wat hulp nodig, maar is daarnaast op zoek naar leuk vrijwilligerswerk. Zo snijdt het mes dus aan twee kanten. “Je merkt dat dit echt waardevol is”, benadrukt Debbie, die nog maar eens benadrukt dat Magentazorg niet op zoek is naar cliënten. “Die hebben we genoeg. We zien liever dat de mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Onze directie gelooft in het fietscafé, daarom is de bakfiets aangeschaft. Die willen we dan ook zo veel mogelijk gebruiken.” Martine haakt daarop aan: “Wij zoeken ook nog naar buurtverbinders, mensen in de wijk die zorgen voor verbinding. Die bijvoorbeeld jaarlijks de burendag of buurtbarbecue organiseren en precies weten wat er speelt in hun wijk. Welzijnsorganisaties als Wonen Plus Welzijn en MET Dijk en Waard hebben die buurtverbinders keihard nodig als ogen en oren in de wijk. Als zij vragen hebben kunnen ze terugvallen op de professional.” 


De bakfiets met verse koffie, thee en koeken nodigt mensen uit om een kijkje te nemen. - (Foto: Rodi Media/PS)

Namens gemeente Dijk en Waard komt Marian de Kleermaeker, programmamaker Dorps- en Wijkgericht Werken, even langs. Zij is net zo enthousiast als de andere dames. “Ook voor ons is het heel belangrijk om te weten wat er leeft en wat er speelt en waar wij als gemeente kunnen ondersteunen”, aldus Marian. 

Grootse plannen

De samenwerkende zorg- en welzijnsorganisaties hebben grootse plannen om het fietscafé verder op de kaart te zetten. “In de winter zouden we warme chocolademelk, snert of glühwein kunnen aanbieden, in de zomer ijs. De fiets is erop gebouwd, dus het kan allemaal”, aldus Desirée. De bakfiets zal de komende weken op diverse locaties in Heerhugowaard te vinden zijn. “Dit was de eerste keer dat we buiten de Schilderswijk stonden. Daar wonen veel senioren, waaronder ook veel mensen die niet meer zo ver lopen. Maar ook op andere locaties zijn mensen die een luisterend oor kunnen gebruiken, een praatje willen maken, een hulpvraag hebben of gewoon zin hebben in een vers bakkie koffie.” Een vrijwilliger van MET brengt voorafgaand aan het fietscafé flyers rond in de wijk, zodat iedereen in de directe omgeving weet wanneer het fietscafé er is. Het eerstvolgende fietscafé is vrijdag 10 november van 10.00 tot 12.00 uur op het plein voor de Lidl in winkelcentrum Middenwaard.

PATRICIA SMAGGE