Dijk en Waardse Wende (13) wint Alkmaars Talent 2023

Nieuws
Met veel gevoel en inlevingsvermogen zong Wende van den Berg haar lied 'Voila'.
Met veel gevoel en inlevingsvermogen zong Wende van den Berg haar lied 'Voila'. (Foto: Luciënne van der Stouwe)

ALKMAAR - De 13-jarige Wende van den Berg uit Sint Pancras heeft zondag 10 december de talentenjacht ‘Alkmaars Talent’ gewonnen in de categorie 8 tot en met 13 jaar. In Podium Victorie wist ze met haar prachtige vertolking van het liedje ‘Voila’ van Barbara Pravi de jury in vervoering te brengen. Ze mocht een mooie beker mee naar huis nemen en een geldbedrag van 500 euro, dat ze mag gebruiken om haar talent verder te ontwikkelen en verdere stappen in haar carrière te zetten. In de leeftijdscategorie 14 tot en met 19 jaar vielen moderne dansers Ayinda & Roisin in de prijzen.

In de finale bleek nog maar eens hoe onze regio barst van het jong talent. De bijdragen waren bijzonder divers, met naast zang en moderne dans ook hele grote dansgroepen, een pianist en nog veel meer. Zangeres Wende, die ondanks haar jonge leeftijd al in de nodige musicals schitterde, maakte diepe indruk op zowel publiek als jury met haar fraaie vertolking van ‘Voila’. Ingetogen, maar krachtig waar het moest en bovenal invoelend en doorleefd. “Je hebt het echt overal uitgehaald zeg”, sprak presentator Alexander van der Doorn na afloop bewonderend. Wende had dit Franstalige nummer niet alleen gekozen omdat het een prachtig liedje is, maar ook omdat het haar kracht geeft, vertelde ze het publiek. “Als ik me klein of alleen voel, dan geeft dit nummer mij een goed gevoel. Zodat ik kan zeggen: hier ben ik, luister ook naar mij.”

Tranen in de ogen

De boodschap kwam ook binnen bij de jury. Jurylid Maya Link hield het niet droog. “Ik krijg helemaal tranen in mijn ogen van jou, je hebt het zó goed gezongen. Het is zó echt wat je zingt. Ik versta het helemaal niet, maar het komt echt bij mij binnen en dat komt ook omdat het voelt alsof jij begrijpt waar je over zingt. En je hebt een hele mooie stem.” Maya had ook nog een tip voor Wende: “Zoek heel veel van dit soort liedjes of schrijf ze op een gegeven moment desnoods zelf. En blijf zo doorgaan, want er komt zoveel kracht uit zo’n kleine meid, koester het.”

Haar collega-jurylid Quinten van Hemert hield het wel droog, maar bekende overal kippenvel te hebben gekregen. Hij raadde Wende aan om een goede videoclip op te nemen en deze te delen, zodat meer mensen haar talent kunnen zien en horen. “Probeer in contact te komen met de zangeres, tag haar op Insta, Facebook, Snapchat. Ik denk echt dat zij het ook fantastisch vindt dan iemand op zo’n jonge leeftijd al zo’n stuk kan neerzetten en iedereen in het publiek stil kan kriigen. Probeer het gewoon en kijk wat er gebeurt!”

Wende volgt zangles bij Popschool Your Song. Bij de besteding van de 500 euro aan prijzengeld zorgt Alkmaars Talent voor begeleiding.

Kijk voor meer informatie op www.alkmaarstalent.nl