`Iedereen straalt op z`n eigen manier` - Talentjes Kids with Attitude presenteren `Kruimel

Nieuws

HEERHUGOWAARD – Sinds Ruben Rijnveld in 2011 en 2012 tweemaal de musical ‘Kruimeltje’ bezocht – eenmaal in het Efteling Theater en eenmaal tijdens de nationale tournee in het Alkmaarse Theater De Vest – droomt hij er al van om deze prachtige, oer-Hollandse voorstelling met zijn eigen kindertheaterschool Kids with Attitude te mogen spelen. Na de nodige inspanningen kreeg de Heerhugowaarder in maart vorig jaar van Rick Engelkes Theaterproducties, die de rechten van deze musical bezit, groen licht. En dat is bijzonder, omdat de voorstelling voor het eerst buiten de officiële productie zal worden gespeeld. Een hele eer voor Rijnveld, zijn rechterhand Denise Gähler, hun artistieke team en de ‘Kids’, die ‘Kruimeltje – De Musical’ zaterdag 1 en zondag 2 juli opvoeren in Theater De Binding in Zuid-Scharwoude.
Een achtbaan van emoties, zo omschrijft Rijnveld de musical ‘Kruimeltje’, naar het jeugdboek dat Chris van Abkoude al in 1923 schreef. ,,Zelden zagen we een musical waarin we zo werden meegesleept in het verhaal, om uiteindelijk met een brok in de keel de zaal te verlaten.” Maar, zo benadrukt hij, ‘Kruimeltje’ is meer dan alleen een treurig en ontroerend verhaal. ,,Het is zo veel meer dan dat. Ook de humor, de sfeer van het oude Nederland, de spanning en de hoop dat het met deze kwajongen toch nog goed zal aflopen bepalen de onuitwisbare indruk die deze musical op ons maakte. Wat een geluk dat we nu met onze eigen mensen dit stuk op de planken mogen brengen!"

Toewijding

Op kindertheaterschool Kids with Attitude – opgericht in 1995 - leren kinderen van tussen de zeven en (ongeveer) twaalf jaar hoe het is om als ster te schitteren is een avondvullende, grote musical. Elk jaar wordt een musical opgevoerd in een echt theater, met professionele sets, decors en aankleding. De kinderen repeteren 49 weken per jaar elke zaterdagmiddag zo’n drie en een half uur in het gebouw van basisschool De Vlindertuin aan de Cornelia van Arkeldijk. De kinderen die worden gecast voor de hoofdrol(len), krijgen anderhalf uur per week extra begeleiding. Dat vraagt dus aardig wat toewijding van de jonge sterren. In ‘Kruimeltje’ delen de elfjarige Senna van der Wateren en de tienjarige Sil van der Kamp de hoofdrol. Allebei vinden ze het een grote eer om in de huid van het straatschoffie te mogen kruipen. Senna is ondanks zijn jonge leeftijd al behoorlijk ervaren. Zo speelde hij onder meer in de musicals ‘Oliver!’ van Brassica Musicals, ‘De gelaarsde kat’ in het Efteling Theater en in eerdere Kids With Attitude-producties ‘Peter Pan de Musical’ en ‘My Son Pinocchio Jr.’ Daarnaast danst hij graag. Hij droomt ervan om ooit nog eens Billy Elliot te mogen spelen in de gelijknamige musical. ,,Het liefst op Broadway of West-End!"
Sil schitterde eveneens in ‘Peter Pan de Musical’ en ‘My Son Pinocchio Jr.’ en kreeg de liefde voor muziek, zang en dans met de paplepel ingegoten. Zijn moeder Dorien zingt graag en speelt al sinds haar middelbareschooltijd in musicals. Vader Gert Jan is koordirigent en muzikant en treedt op met muzikaal verteltheater. Sils oudere broer speelde voorgaande jaren mee en draagt nu backstage zijn steentje bij, terwijl zijn jongere broertje staat te popelen om volgend jaar ook te kunnen schitteren op het podium. Zijn droomrol? ,,Als Danny de Munck nog eens met pensioen gaat, zou ik zijn rol in ‘Ciske de Musical’ wel over willen nemen."
Natuurtalenten

Rijnveld prijst zijn twee jonge hoofdrolspelers. ,,Ze zijn heel verschillend maar allebei heel goed. Sil is heel grappig en heeft de uitstraling van een kwajongen; hij is een boefje bij uitstek. Senna kan geweldig zingen en dansen en heeft een fantastische motoriek. Dit zijn twee natuurtalenten, met elk hun eigen stijl. Er komt natuurlijk veel bij kijken wanneer je een hoofdrol speelt. Ten eerste moet je al die teksten kunnen onthouden, leuk kunnen zingen en een goede uitstraling hebben. Je moet interactie hebben met het publiek en met je tegenspelers en – zeker bij deze musical - emoties kunnen overbrengen. Timing is ook heel belangrijk. Daarnaast moeten de kinderen ook de aanwijzingen van de regisseur – van mij dus – kunnen opvolgen en ze moeten een flinke dosis doorzettingsvermogen hebben.” Maar ook de andere jonge musicalsterren en de volwassen acteurs die een rol spelen in deze voorstelling stralen allen op hun eigen manier, benadrukt Rijnveld. ,,Het is echt geweldig om met z’n allen zo’n topproductie op de planken te mogen brengen."
Lieve labrador

Dat Sil en Senna uitstekend in hun rol zitten, bewijzen ze door spontaan tijdens het interview een lied uit de musical, compleet met bijbehorende moves, op te voeren. In de laatste weken voor de opvoering lezen ze alle teksten nog eens goed door, vinden de laatste repetities plaats en worden de puntjes op de i gezet. Ook wordt een keer geoefend met Lucy, de lieve labrador van de familie Vijzelaar die in de voorstelling de rol van Moor speelt. Op de vraag of de jongens zenuwachtig zijn, reageren ze nuchter. ,,Pas in de laatste week word ik een beetje nerveus”, zegt Senna. ,,Maar op het podium voel ik daar niks meer van.” Ook Sil kent dat ‘kriebeltje’, voorafgaand aan de grote voorstelling. ,,Maar dat hoort erbij. Dat gaat vanzelf over."
‘Kruimeltje de Musical’, zaterdag 1 juli vanaf 19.30 uur en zondag 2 juli vanaf 14.30 uur te zien in Theater De Binding in Zuid-Scharwoude. Meer weten of kaarten reserveren? Kijk op www.kwamusicals.com.