‘De gezelligste vereniging van Heerhugowaard’, bestaat veertig jaar

Sport
Voorzitter Wim Wijnker (l), penningmeester Jeltje Karman en oud-voorzitter Wout Beers zijn blij het jubileum van hun geliefde tennisvereniging te kunnen vieren met de leden.
Voorzitter Wim Wijnker (l), penningmeester Jeltje Karman en oud-voorzitter Wout Beers zijn blij het jubileum van hun geliefde tennisvereniging te kunnen vieren met de leden. (Foto: AG Heeremans Photography)

DE NOORD - Ze noemen zichzelf graag de gezelligste vereniging van Heerhugowaard: tennisvereniging ‘t Noord-End bestaat deze maand op de kop af veertig jaar. En de vijftig gaan ze ook zeker halen, zegt voorzitter Wim Wijnker. “De vrijwilligers droegen de afgelopen vier decennia de vereniging, en dat doen ze nog steeds. Doordat we alles zelf doen zitten we lekker ruim in ons jasje. Maar we kunnen nog wel wat nieuwe leden gebruiken. Kom gerust eens een keertje kijken!”

In De Noord zijn de mensen van het type ‘schouders eronder’. De gemeenschapszin is er enorm. Als we de eerste voorzitter van TV ‘t Noord-End - en met zijn 84 jaar tevens het oudste lid - Wout Beers vragen naar het ontstaan van de vereniging, dan vertelt hij precies het soort verhaal dat je verwacht in dit dorp. Namelijk dat het een initiatief was van de Noordenders zelf. “In 1979 kwam Gerrie Groot naar me toe. ‘We hebben nog geen tennisvereniging’, zei hij. ‘Laten we kijken of we er een kunnen oprichten.’ Gerrie zocht zeven mensen bij elkaar om een bestuur te vormen. Daarna trok hij zich terug. We zijn erin gesprongen, maar we wisten van alles niks. De gemeente werkte niet direct mee, want die wilde de voorzieningen zoveel mogelijk centreren ‘op zuid’. Dáár moest het gebeuren. Alles bij elkaar heeft het zo’n twee jaar geduurd voordat we een ‘ja’ kregen. ‘Zoek maar ‘n plek’, zei de gemeente. De beste optie was de plek van de volkstuintjes, maar de tuinders wilden ook niet zomaar hun plekje afstaan.” Uiteindelijk werd een nieuw locatie voor de volkstuinen gevonden aan de Plaetmanstraat en voor het symbolische bedrag van één gulden per jaar was het terrein aan de Harlingerstraat van de nieuwbakken tennisvereniging. Wim: “We hebben nooit een euro subsidie gekregen, hebben alles altijd op eigen kracht gedaan. Daardoor hebben we het nu zo goed voor elkaar.”

Houten keet

Natuurlijk moest er ook een kantine komen. Wout: “We konden in Warmenhuizen een houten exemplaar overnemen. Tussen kerst en oud en nieuw 1981 hebben we die opgehaald. We hadden maar een paar vrijwilligers nodig, maar er stonden er liefst 27 op de stoep, met trekkers voor het vervoer! Materialen mochten we opslaan in het koelhuis van Van Langen. Heel bijzonder allemaal.” TV ‘t Noord-End begon met drie banen en had in haar hoogtijdagen, begin jaren tachtig, wel zo’n vierhonderd leden. “Plus nog tachtig man in de wachtrij.” Omdat er na de wedstrijd vaak nog wel even werd nagenoten in de kantine, kon er na verloop van tijd een vierde baan gerealiseerd worden. Ook nu weer op eigen kosten. Wim: “De houten keet heeft twaalf jaar dienst gedaan. Toen de mensen eenmaal door de vloer begonnen te zakken, was het tijd om wat nieuws te bouwen. Om het geld daarvoor bijeen te krijgen, konden leden destijds certificaten kopen à 100 gulden. Ook hebben we veel geld geschonken gekregen. Met hulp van velen hebben we de nieuwe kantine kunnen realiseren. Daarin zie je echt waar een klein dorp groot kan zijn.”


Wim, Jeltje en Wout zouden graag wat nieuwe aanwas van leden zien. ‘Bij ons is altijd plek om een balletje te slaan!” - (Foto: AG Heeremans Photography)

Terugloop

Net als veel andere sportverenigingen heeft ook TV ‘t Noord-End te maken met een terugloop van het aantal leden - het zijn er nu 140. Wout: “Driekwart van onze leden is vijftig jaar of ouder, de jeugd ontbreekt. Het zou zo leuk zijn als er wat nieuwe aanwas komt.” Wim: “Dankzij goed onderhoud door onze eigen mensen ligt onze baan er al veertig jaar perfect bij. Maar onze vrijwilligers worden allemaal een jaartje ouder en gaan iets mankeren, al worden ze steeds inventiever om het onderhoud te kunnen blijven doen. Zo gebruiken ze nu een scootmobiel om sneller en lichter te kunnen slepen. Gravel is een ‘vriendelijke’ ondergrond, waardoor je hier tot op hoge leeftijd kunt blijven tennissen, gezellig met een paar vaste maatjes. Goed voor je gezondheid én je welzijn! Bovendien hebben we altijd plek, kun je digitaal een baan reserveren en is een kop koffie of een biertje heel betaalbaar.” 

Toernooien

De afgelopen twee jaar werden voor de vereniging gekleurd door covid. Wim: “Financieel hebben we, mede dankzij steun van de Stichting NUT, geen problemen gehad. Maar de activiteiten die we hadden staan zijn veelal in elkaar gezakt en dat heeft zijn gevolgen voor het enthousiasme van de leden en vrijwilligers. Sommige leden hebben we helemaal niet gezien in die periode. Gelukkig hebben we de draad weer kunnen oppakken. Vorige week hadden we Ladies Day, in de week van 9 juli start het Kerkepadtoernooi en 18 juli begint het Stratentoernooi. Zaterdag 23 juli willen we ons jubileum vieren met een toernooi en een feestavond. Hoe dat er allemaal uit komt te zien, maken we binnenkort bekend.” 

Nieuwsgierig geworden naar de gemoedelijkste vereniging van Heerhugowaard? Kijk op tvnoordend.nl of kom een keertje langs aan de Harlingerstraat 15 in De Noord.