Thijmen wint internationaal golfkampioenschap

Sport
Thijman Huiberts trots op de gewonnen bokaal.
Thijman Huiberts trots op de gewonnen bokaal. (Foto: Lars Vercammen)

BROEK OP LANGEDIJK - Dat de golfsport niet alleen voor volwassen mensen is bewijst wel het feit bij de Noord-Hollandse Golfclub maar liefst 48 jeugdspelers actief zijn. Een van de jeugdige talenten is de tienjarige Thijmen Huiberts uit Broek op Langedijk. 

Had al vele prijzen gewonnen, de plank op zijn kamer staat vol met bekers, maar afgelopen week kwam er een belangrijke prijs bij. Samen met zijn vijf teamgenoten werd voor het eerst een Internationaal Golfkampioenschap gewonnen. Een strijd op de trackman met in totaal zestien landen. Maar het golfen op de groene grasmat begon al op zijn vijfde. Een beetje afgekeken van zijn vader die ook graag golft. Thijmen heeft eerst allerlei sporten bekeken, maar toen hij eenmaal op de baan Sluispolder beland was hij verkocht. “Het is een mooie sport en heerlijk buiten. Ik hou van de natuur en de uitdaging in de sport en ga ook heel graag met veel plezier naar de trainingen toe.”

Meteen raak

Met een groepje kinderen begint Thijmen in 2019 aan zijn allereerste proefles. Met in de hand een kleine club werd door de trainer gevraagd wie er als eerste wilde voordoen. Thijmen: “Ik stak als eerste mijn hand op en mocht proberen met de club de bal te raken, en dat lukte. In het begin wel lastig, maar na een paar keer oefenen ging het steeds beter. Ik vond het wel meteen leuk en wist dat golf mijn sport zou worden.”

Baanpersmissie

Als jonge speler was Thijmen te vinden op de kleine par 3 holes maar rond zijn zevende/achtste jaar behaalde Thijmen zijn baanpermissie. Hij wist alle regeltjes uit zijn hoofd en mocht weliswaar onder begeleiding de grote baan in.
Thijmen heeft duidelijk talent. Werd vorig jaar september met zijn team kampioen van Nederland en speelde ook landelijke wedstrijden. “Mijn vader gaat altijd mee en dit jaar speelden we met ons team een internationaal kampioenschap. Het eerste Europees kampioenschap GolfSixes League. Met een voorsprong van tien slagen werden wij kampioen. We hebben het in twee dagen in de avond gespeeld. Met ongeveer twintig deelnemers uit zestien landen. Ons team werd eerste en afgelopen zondag werden we gehuldigd. We kregen een mooie bokaal. Die staat nu bij mij thuis en ook de andere spelers van mijn team mogen de bokaal een tijdje houden. Daarna gaat de bokaal naar het clubhuis.”

Serieus

Thijmen, tien jaar, en talentvol golfer is buiten het veld nogal speels, maar eenmaal op de golfbaan, uiterst serieus. “Ik ga altijd graag naar de trainingen en naar de wedstrijden. Een keer per jaar is er een ouderkind toernooi dan speel ik samen met mijn vader. Ik leer veel van hem.” 

Door: Ruud de Waard

Golfsixes jeugdteam Golfclub Sluispolder is Europees kampioen.
Thijmen volledig geconcentreerd.