Initiatief Gezond Westfriesland: ‘Bijdragen aan vitaliteit en gezondheid’

Zorg
Tineke Bakker, drijvende kracht achter het initiatief Gezond Westfriesland.
Tineke Bakker, drijvende kracht achter het initiatief Gezond Westfriesland. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL / REGIO - We proberen ons leven in januari weer een beetje te verbeteren. Ook dit jaar barsten we weer massaal van de goede voornemens, zoals gezonder eten en meer bewegen. We willen onszelf allemaal fit en gezond voelen, al helemaal in deze tijd. Maar volgens onderzoek houdt minder dan tien procent zijn of haar goede voornemens voor een langere periode vol. Tineke Bakker, drijvende kracht achter het initiatief Gezond Westfriesland, is ervan overtuigd dat het met een ondersteunend netwerk wél lukt.

Als het gaat om leefstijl richten veel tips zich op het individu, maar er is vaak weinig aandacht voor support om deze voornemens ook te kunnen realiseren. Daar is bij ‘Gezond Westfriesland’ juist wel ruimte voor. 

2diabeat

Het initiatief is aangesloten bij het landelijke programma 2diabeat, dat zich inzet om een gezonde leefstijl te bevorderen door lokale initiatiefnemers te ondersteunen met het op gang brengen van een gezonde beweging in de wijk. Het richt zich op een hechte samenwerking waarmee álle mensen, zowel professionals als bewoners bijdragen aan vitaliteit en gezondheid. Oftewel: ‘it takes a village’ om echt aan de slag te gaan met leefstijl.

Knusse huiskamer

“Het project begon met een kleine groep medestanders, waaronder een huisarts en lokale ‘Buurtverbinders’”, vertelt Tineke. “Hieruit ontstond het idee om gezondheidsbijeenkomsten te organiseren in het plaatselijke buurthuis. Onlangs is het buurthuis verplaatst naar een gezellige ontmoetingsruimte naast een sporthal in de wijk Princenhof. De wijkbewoners waren meteen enthousiast en hebben de ruimte samen omgetoverd tot een knusse huiskamer, waar nu ook wekelijks door de Buurtverbinders een gezamenlijke maaltijd wordt bereid.” In het buurthuis hangt ook een levensgrote leefstijlkaart: een poster waarop het lokale aanbod en activiteiten rondom gezond leven in de wijk in kaart zijn gebracht.

‘Persoonlijke ervaring met anderen delen’

In West-Friesland ondersteunt 2diabeat Gezond Westfriesland. Tineke is de lokale aanjager en drijvende kracht hierachter, die zelf aan den lijve heeft ondervonden welke impact een gezondere leefstijl kan hebben. Haar doel is om deze positieve ervaringen te delen en andere inwoners van Bovenkarspel, en uiteindelijk West-Friesland, te inspireren om gezonder te leven. Tineke licht toe: “Mijn man en ik zijn dankzij een gezondere leefstijl volledig medicijnvrij geworden en hebben hierdoor veel energie gekregen. Die ervaring wil ik graag met anderen delen.”

Bijeenkomsten

Koffie en aandacht? In het buurthuis vinden dit jaar wekelijks bijeenkomsten plaats onder begeleiding van Tineke. “Alle wijkbewoners zijn van harte welkom om deel te nemen. De bijeenkomsten starten met kopje koffie en aandacht voor elkaar”, vertelt Tineke enthousiast. “Tijdens de eerste bijeenkomst hebben de wijkbewoners het spinnenweb van Positieve Gezondheid ingevuld. Hierbij kunnen ze aangeven hoe het met hun gezondheid is gesteld. Wat gaat er goed? Wat kan er beter? Waar willen ze aan werken? Aan de hand van deze uitkomsten bepalen de buurtbewoners zelf waarmee ze de volgende weken aan de slag gaan.”

‘Elkaar ondersteunen om gezonder te gaan leven’

De bijeenkomsten worden ondersteund door verschillende bevlogen professionals, waaronder diëtisten, maatschappelijk werkers en apothekers. In één van de bijeenkomsten neemt bijvoorbeeld een diëtist de deelnemers mee op een gezonde supermarktsafari, terwijl in een andere een eenzaamheidscoach het gesprek begeleidt over het aangaan van nieuwe contacten. In weer een andere bijeenkomst onderzoekt een buurtsportcoach welke vorm van sport of beweging het meest geschikt is. “De samenkomsten staan garant voor gezelligheid, een gemoedelijke sfeer en leggen de nadruk op gezondheid. Ze worden afgesloten met een gezamenlijke wandeling. Het resultaat is dat ook deelnemers elkaar onderling ondersteunen om gezonder te gaan leven.”

Informatie

Tineke nodigt iedereen uit om aan de slag te gaan met een gezonde leefstijl. Samen sta je sterker dan alleen. Wil je meer te weten komen over dit initiatief? Dan ben je dinsdag 6 februari welkom van 10.00 tot 12.00 uur bij Buurtverbinders Princenhof in Bovenkarspel. De bijeenkomst is gratis toegankelijk. Neem voor meer informatie of vragen telefonisch contact op via 06 3064 9551.

Lees nu de laatste editie van de digitale krant

Agenda