Leerlingen RSG Enkhuizen maken verschil

Algemeen
Gelukkige winnaars doen mee aan Junior Ondernemers Game #Jong21.
Gelukkige winnaars doen mee aan Junior Ondernemers Game #Jong21. Foto: aangeleverd

Geen leerboeken, maar echt aan de slag. Voor jezelf, voor een ander en voor de wereld. Dat is Economie in Bedrijf op het RSG Enkhuizen in samenwerking met de Junior Ondernemers Game #Jong21 vanuit de Rabobank en Day for Change. Na weken hard werken presenteerden de leerlingen hun eindresultaten. Drie klassen atheneum leerjaar 2 hebben gezamenlijk 4.000 euro verdiend voor onderwijs aan meisjes in Malawi.

4.000 euro voor meisjes in Malawi

Twintig procent van de meisjes in Malawi in de schoolgaande leeftijd gaat niet naar school. Elke euro die de RSG leerlingen verdienen zorgt er via Day for Change voor dat een meisje in Malawi langer op school kan blijven en daarmee een betere toekomst heeft. Onderwijs aan meisjes heeft veel impact. Natuurlijk voor het meisje zelf maar ook als hefboom. Het leidt tot minder armoede, minder bevolkingsgroei én minder klimaatverandering.

Uitreiking drie finale tickets #Jong21

Naast de overhandiging van de fantastische bijdrage van 4.000 euro aan Day for Change zijn drie winnaars aangewezen die het RSG Enkhuizen op de finale van de Junior Ondernemers Game #Jong21 mogen vertegenwoordigen. De tickets voor de finale zijn gegaan naar: de Verwenpotjes (bakmixen in gerecyclede potjes), de Breakfast Club (zelfgemaakte granola) en Glosstastic (zelfgemaakte lipgloss).

Duurzaam ondernemen

Begin september startten 90 leerlingen van het RSG aan hun Junior Ondernemers Game #Jong21 met een aftrap door Sander Bischoff, economie docent op het RSG, en Ruben van Haarlem, MKB accountmanager bij Rabobank West-Friesland. Ook kwam Inge Reyntjes van Day for Change met de jonge ondernemers praten over het goede doel, de duurzame ontwikkelingsdoelen en duurzaam ondernemen. Docent Sander Bischoff: “Met alle informatie zijn de leerlingen aan de slag gegaan. Tijdens de presentaties aan de economie docenten kwamen zij met veel originele en creatieve bedrijven. Voor de start hun bedrijf krijgen de jonge ondernemers 20 euro. Met de opdracht om deze minimaal te verdubbelen.”

Day for Change

Dat lieten RSG leerlingen zich geen twee keer zeggen. “Zelfgemaakte zeepjes, koekjes van biologische ingrediënten en kalebassen en pompoenen verkoop: kinderen hebben zúlke creatieve ideeën”, zegt Inge Reyntjes van Day for Change. “In dit project kunnen ze die waarmaken en dat motiveert enorm.”

Feestelijke afsluiting

Tijdens de feestelijke afsluiting van Economie in Bedrijf presenteerden alle ondernemersgroepjes hun eindresultaten aan een jury bestaande uit het docenten, lokale ondernemers en Day for Change. De jury bepaalde naar welke groepjes de finale tickets voor de Junior Ondernemers Game #Jong21 gingen. Ook werden er vanuit de school verschillende prijzen toegekend.

Junior Ondernemers Game #Jong21 .
Gastlessen in het kader van Junior Ondernemers Game #Jong21.
Creatieve ideeën leerlingen RSG zijn geld waard.