Het was even afwachten na de gemeenteraadsverkiezingen, maar in Stede Broec is er een coalitie gevormd.
Het was even afwachten na de gemeenteraadsverkiezingen, maar in Stede Broec is er een coalitie gevormd. (Foto: stockphoto)

Coalitieakkoord ODS, VVD en CDA Stede Broec

Algemeen

STEDE BROEC - Stede Broec heeft de primeur; de drie grootste politieke partijen hebben als eerste in Westfriesland de coalitieonderhandelingen succesvol afgerond. Open en Duidelijk Stede Broec (ODS), VVD en CDA zijn samen goed voor 14 van de 19 zetels en vormen zo een breed gedragen coalitie. 

De grootste partij, ODS, startte met oriënterende gesprekken met alle politieke partijen. Uiteindelijk is ervoor gekozen recht te doen aan de verkiezingsuitslag. De coalitiebesprekingen zijn daarna voortgezet onder begeleiding van informateur/begeleider Jos Bakker. Het resultaat is het coalitieakkoord: ‘Samenwerken, Samen leven, Samen ontwikkelen’ 2022 – 2026.

ODS

Janneke Visser-Okhuijsen, fractievoorzitter ODS: “Ons coalitieakkoord is bewust een akkoord op hoofdlijnen. Het geeft de richting aan maar zorgt er ook voor dat we wendbaar en flexibel blijven. Vanaf het begin af aan zijn de onderhandelingen constructief en positief verlopen. We hebben alle vertrouwen in deze coalitie voor de komende vier jaar, die het draagvlak heeft om de uitdagingen die ons ongetwijfeld te wachten staan, samen aan te pakken.”

CDA

John Kok, fractievoorzitter CDA: “Ons doel is Stede Broec nóg beter maken. Met 5 zetels hebben we veel vertrouwen van de inwoners van Stede Broec gekregen om die klus te gaan klaren. Die verantwoordelijkheid nemen we graag. Met zowel ODS als VVD Stede Broec hebben we eerder erg fijn samengewerkt, we kijken uit naar de komende vier jaar.”

VVD

Joey Leeuwinga, fractievoorzitter VVD: “Ik ben trots dat de VVD de komende vier jaar meedoet in de coalitie. Met deze coalitie doen we recht aan de verkiezingsuitslag. We hebben een duidelijk mandaat gekregen van de kiezer met als enige zittende partij een zetelwinst. Stede Broec staat voor grote opgaven, we hebben vertrouwen in de samenwerking met ODS en CDA. Samen gaan we Stede Broec nog mooier te maken.”

Bestuursperiode

Het coalitieakkoord ‘Samenwerken, Samen leven, Samen ontwikkelen’ geeft de hoofdlijnen aan van onze ambities in de komende bestuursperiode. Een bestuursperiode die zich bij de start in ieder geval kenmerkt door onzekerheid. We bevinden ons aan het eind van de grote coronapandemie, maar de effecten van diezelfde pandemie op bijvoorbeeld gezondheidszorg, economie en onderwijs ijlen nog lang na. Ook de tekorten op jeugdzorg en zeer recent de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en de daaruit voortvloeiende opvang van vluchtelingen, zorgen ervoor dat er geen sprake is van een stabiele periode. Het coalitieakkoord zal de basis vormen voor het nog uit te werken raads- en collegeprogramma. Bij die verdere uitwerking komen uiteraard ook de prioritering en financiële doorrekening aan de orde.

Raadsvergadering

In een extra uitgeschreven raadsvergadering op 9 mei presenteren de partijen hun akkoord. Alle politieke partijen krijgen de ruimte om voor hen belangrijke thema’s in te brengen. Het is de bedoeling om op basis van deze input een raadsprogramma op te stellen. Ga voor meer informatie naar: www.stedebroec.nl.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Enkhuizen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Mini-boekenmarkt Streekhof Paviljoen Algemeen 21 jun, 12:40
Afbeelding
Wens 100-jarige mevrouw De Wit komt uit Algemeen 21 jun, 11:22
Afbeelding
50 jarige bruidsparen vieren huwelijksjubileum in Postkantoor Algemeen 21 jun, 08:37
Afbeelding
Geslaagde samenwerking gemeente Enkhuizen en Wielrenvereniging Westfrisia Algemeen 20 jun, 16:15
Afbeelding
Martinuscollege experimenteert met straling Algemeen 20 jun, 13:25
Afbeelding
Enkhuizer klipper Lutgerdina bestaat 125 jaar Algemeen 20 jun, 10:45
Afbeelding
Onthulling tegel Jazzwalk of Fame Algemeen 20 jun, 09:13
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Schoon Westfriesland in actie voor PeukMeuk Algemeen 17 jun, 09:52
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Enkhuizen

Op Rodi Enkhuizen volg je het laatste nieuws uit Enkhuizen. Rodi Enkhuizen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Enkhuizen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Enkhuizen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief