Uitbreiding en verlenging tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum

Cultuur
De tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum wordt verlengd tot en met 7 januari 2024.
De tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum wordt verlengd tot en met 7 januari 2024. (Foto: Merike Frese)

ENKHUIZEN - De tentoonstelling in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum wordt uitgebreid met twee zalen én verlengd tot en met 7 januari 2024. Bewonder in de zaal vijftien bijzondere collectiestukken van de Zuiderzee en in de zaal meer dan zeventig foto’s, die de afgelopen decennia door bezoekers zijn gemaakt. Daar bovenop is er dit jaar nog van alles te beleven voor jong en oud in het binnenmuseum: een gevarieerd muziekprogramma, gratis rondleidingen én meer!

De tentoonstelling 75 jaar Zuiderzeemuseum geeft een kijkje achter de schermen en vertelt hoe het lukte om een museum op te bouwen met échte gebouwen, schepen en bruggen als museumobjecten; over het jarenlang werken aan het perfecte plan en het vinden van draagvlak en steun, de intensieve zoektocht naar geschikte panden, de juiste interieurs en gebruiksvoorwerpen, het opmeten, uittekenen, demonteren, vervoeren en weer opbouwen van panden in het museum. Soms steen voor steen, maar later ook – spectaculair – in hun geheel. Elke zaterdag van 4 november tot en met 6 januari 2024 vinden er twee gratis rondleidingen door deze tentoonstelling plaats; om 13.30 en 15.00 uur. Reserveren hiervoor is niet noodzakelijk.

Zuiderzeeschatten

Bewonder in de zaal Zuiderzeeschatten vanaf 30 oktober vijftien topstukken van de Zuiderzee. Medewerkers van het museum hebben uit de indrukwekkende collectie, die in 75 jaar is opgebouwd, hún schat gekozen. De een vanwege het opmerkelijke verhaal erachter, de ander om de eigen binding ermee. Voorbeelden van de getoonde schatten zijn de kastdeuren van een Hindelooper interieur, gekozen door fondsen- en sponsorwerver Caecilia van Stigt: “Deze deuren en toebehoren maakten een diepe indruk op me en ik vind het belangrijk dat bezoekers ze ook kunnen zien”. Ook een prachtig oliewerk op doek van Friedrich Kallmorgen, genaamd Hollandse visserskinderen is gekozen door conservator André Groeneveld: “Ik vind het schilderij een goede weergave van de vrolijke, kleurrijke kant van de Volendammer vissersgemeenschap; precies daarom werd Volendam het populairste kunstenaarsdorp van Europa.” In totaal zijn er vijftien Zuiderzeeschatten te bewonderen. Bezoek in het binnenmuseum vooral ook de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen voor meer topstukken uit de collectie.

Tickets via www.zuiderzeemuseum.nl/onlinetickets.