Leerlingen van RSG Enkhuizen werken aan respect voor tweetalig onderwijs

Onderwijs
De uitwisseling was een groot succes. Er is veel geleerd.
De uitwisseling was een groot succes. Er is veel geleerd. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Leerlingen uit Spanje en Frankrijk zijn van maandag 11 tot en met vrijdag 15 december te gast geweest bij de leerlingen van atheneum 3 tto op de RSG Enkhuizen. De leerlingen hebben samen een week lang veel geleerd over en gewerkt aan respect. Deze uitwisseling werd gesubsidieerd door Erasmus+.

Van leren wat LHBTQ+ betekent en het vertellen over Paarse Vrijdag in Nederland, tot een workshop met opa’s en oma’s en tijd om met hen over vraagstukken in de gemeenschap te praten, bijvoorbeeld ‘eenzaamheid’, zorgde voor boeiende gesprekken. “Het verschil in leeftijd was groot, maar in het gesprek bleken ouderen en jongeren veel gemeen te hebben. Het was goed om te zien hoe fijn er samen gepraat werd,” aldus Trevor Lewis, coördinator tweetalig onderwijs van de RSG Enkhuizen.

Leren en ontdekken

Nederlandse cultuur en tradities werden ook ontdekt door de buitenlandse leerlingen. Van de traditie van Sint Nicolaas én uiteraard op een chocolade letter smikkelen tot aan de Elfstedentocht, de leerlingen hebben veel geleerd over ons volk. Een bezoek aan de Westfries woensdag kon niet ontbreken en liet aan de leerlingen zien hoe jong en oud fanatiek over het ijs snelden; de buitenlandse leerlingen vonden dit levensgevaarlijk! Een workshop waarbij iedereen zich moest verplaatsen in de schoenen van figuranten op foto’s gaf inzicht hoe moeilijk het leven voor sommigen is, bijvoorbeeld bij leven met een fysieke- of een verborgen beperking.

Etentje

Een etentje bij leerlingen thuis om Hollandse kost te proeven én te zien hoe wij leven stond woensdag op de planning. De leerlingen hebben genoten, maar vonden sommige dingen ook vreemd, zoals pannenkoeken als avondeten. De leerlingen kregen ook de kans om een paar woorden Nederlands te leren en oefenen - van hallo tot doei, de getallen tot tien én uiteraard een bijpassende ‘eet smakelijk’. En dat allemaal binnen één week.

Presentatie

In het bijzijn van Win Bijman, wethouder van onderwijs, en Eugène Kramer, College van Bestuur van de RSG Enkhuizen, hebben de leerlingen op de laatste dag gepresenteerd wat zij geleerd hebben tijdens het Erasmus+ ‘RESPECT 4 Diversity’ project.