‘We zijn hier allemaal een beetje draadverslaafd’

Uitgaan
De kantklosschool heeft 85 leerlingen uit heel Nederland. "Je hoeft echt geen kantexpert te zijn om hier als leerling binnen te komen. Iedereen kan het leren."
De kantklosschool heeft 85 leerlingen uit heel Nederland. "Je hoeft echt geen kantexpert te zijn om hier als leerling binnen te komen. Iedereen kan het leren." (Foto: Jan Siebring Fotografie)

SCHELLINKHOUT - In Schellinkhout is sinds 2000 de Kantklosschool ‘Ieder voor Allen Wijdenes’ te vinden, om precies te zijn aan de Dorpsweg 109b, achter het buurthuis De Dregt. Dit is de enige school in Nederland waar de fijne kunst van het kantklossen door vakdocenten wordt onderwezen. Dit jaar bestaat de enige kantklosschool van Nederland 110 jaar.

Christine Bakker is samen met Ans van der Meij één van die vakdocenten. Zij vertelt dat de school dit jaar al 110 kaarsjes mag uitblazen. “Het begon allemaal in 1914, toen mevrouw De Jager Meezenbroek, de vrouw van de plaatselijke dominee in Wijdenes, besloot dat meisjes iets waardevols moesten leren: kantklossen. Een slimme zet, als je bedenkt dat die meisjes met name in de wintermaanden niet veel om handen hadden. Kantklostechnieken aanleren was een mooie manier om het nuttige met het aangename te verenigen.” 

Tot vier tellen

Vandaag de dag trekt de kantklosschool leerlingen - 85 in totaal - vanuit alle hoeken van Nederland aan. “Je hoeft echt geen kantexpert te zijn om hier als leerling binnen te komen”, benadrukt secretaris Zimira de Heer-Mion. “Iedereen kan het leren. Als je tot vier kunt tellen, kun je kantklossen. Simpel toch? Er worden hier groepslessen gegeven, maar ieder krijgt les op z’n eigen niveau. Privéles in groepsverband dus”, lacht ze. “De lessen zijn altijd heel gezellig en er wordt volop gekletst. Het is ook een sociaal gebeuren.”

Kanklossen in 3d

Voorzitter Nanne de Kok: “Wat het kantklossen zo bijzonder maakt, is dat het niet alleen een oud ambacht is, maar ook een kunstuiting op zich. Je kunt er heel veel kanten mee op. Er zijn zo veel verschillende stijlen en technieken. Er valt altijd wel iets nieuws te leren.” Evelien van Blerk uit Leiderdorp, met haar 42 jaar een van de jongere leerlingen, deelt haar passie voor het kantklossen. “Er komt geen machine aan te pas, je maakt het helemaal zelf met je eigen handen. En eerlijk gezegd ben ik een beetje draadverslaafd, maar dat geldt volgens mij voor iedereen hier,” lacht ze. “En we maken echt niet alleen maar kanten kleedjes hoor”, benadrukt ze. “Je kunt zelfs in 3d kantklossen en dat levert heel mooie creaties op.” Zimira vult aan: “Verder werkt kantklossen heel ontspannend, je kunt even je zorgen vergeten. Ik luister vaak tegelijkertijd naar een podcast. Heerlijk.” 

Ook in coronatijd bleef de school open. “Natuurlijk met de nodige voorzorgsmaatregelen”, vertelt Christine. “De groepen waren kleiner en we droegen mondkapjes tijdens de lessen. Na de pandemie zijn helaas wel een aantal leerlingen gestopt, maar daar hebben alle verenigingen mee te maken. We hebben op dit moment dus genoeg plek voor nieuwe leerlingen.”

Mannen ook welkom

Kantklossen is niet alleen een ambacht, maar ook een sociale aangelegenheid. “Veel van onze leerlingen komen al jaren,” vertelt Nanne. “En hoewel onze leerlingen op dit moment alleen uit vrouwen bestaan, wil ik bij deze ook graag de mannen aanspreken. Zij zijn meer dan welkom. We hebben ooit een paar heren gehad. Eentje kwam zelfs uit Zuid-Limburg helemaal hier naartoe voor een workshop.” Mede dankzij subsidies van de gemeente Drechterland en steun van diverse fondsen kan de Kantklosschool blijven bestaan. “En voor wie geïnteresseerd is, bieden we nu zelfs snuffelcursussen aan,” legt Zimira uit. “Een laagdrempelige manier waarbij je in zes weken tijd kennismaakt met het kantklossen. Je leert in die periode een aantal basisslagen, zodat je aan het einde van de cursus een leuk werkstukje kunt maken. We hebben ondertussen al een aantal nieuwe leerlingen mogen verwelkomen door deze aanpak. Er wordt erg enthousiast op gereageerd.”

Aanmelden

Is je interesse gewekt en wil je het kantklossen weleens uitproberen? Stuur dan een mailtje naar info@kantklosschoolwijdenes.nl . Meer informatie is te vinden op de website: www.kantklosschoolwijdenes.nl .

Secretaris Zimira de Heer-Mion (l) en docent Christine Bakker bij een van de pronkkasten met de allermooiste creaties.