Haarlemmer Lex Paleaux (43) schrijft trilogie: ‘Het is bijna een kunstproject’

Algemeen
Lex (en Wolf) met Winterwater.
Lex (en Wolf) met Winterwater. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Lex Paleaux is naast een inmiddels bekende Haarlemmer, ook schrijver. Zo bracht hij in 2020 deel 1 en 2 van zijn trilogie uit. Het derde deel publiceert hij over precies een jaar, op 2 februari 2022. Welk verhaal zit er achter deze succesvolle boekenreeks?

Winterwater, zo heet het eerste deel van de trilogie van Lex Paleaux, dat op 2 februari 2020 werd uitgebracht. Deel 2, Het leven is een circus, kwam vorig jaar oktober uit. Op dit moment werkt Lex aan het derde en laatste deel van de reeks.

Hoe is Winterwater tot stand gekomen?

“Eigenlijk ontstond Winterwater al in 2012. Ik liep al langer met het verhaal in mijn hoofd. Tijdens een rondje in Elswout met mijn hond Wolf (nu 7) dat jaar, viel het kwartje. Ik ben naar huis gerend om meteen op te schrijven wat er in me opkwam. Na jaren van nadenken, elke dag schrijven, en finetunen, kwam Winterwater in februari van 2020 uit. Het is uiteindelijk een deels fictief, deels autobiografisch drama geworden, van 21 hoofdstukken.”

Waar gaat het boek precies over?

“Het verhaal speelt zich af in Friesland, in de jaren tachtig en negentig. Ik heb het echt geschreven vanuit het kind Lex, die een wandeling naar en door zijn eigen huis maakt. Op die route komen steeds nieuwe herinneringen boven. Het boek neemt de lezer mee door de hele jeugd van de hoofdpersoon heen, op een manier waar je mondhoeken van gaan krullen en je maag van ineenkrimpt. En dat geldt ook voor de overige twee delen. Aan de lezer om er zijn of haar eigen verhaal van te maken.”

Winterwater werd het eerste deel van een trilogie. Hoe is dat zo gekomen?

“Eigenlijk wist ik al vanaf het begin dat het drie boeken zouden gaan worden. Op een gegeven moment ging ik stukken uit het vervolg van Winterwater, genaamd Het leven is een circus, delen in de Facebook-groep ‘Je bent Haarlemmer als’. Daar zijn mijn teksten ontdekt. Uiteindelijk kwam ik via het platform in contact met uitgeverij In de Knipscheer, waar bijvoorbeeld ook Tommy Wieringa en Leon de Winter zijn begonnen. Zij waren meteen enthousiast over mijn idee voor de trilogie.”

Over een jaar komt deel 3, met werktitel ‘Vlo’ uit, hoe verloopt het schrijfproces?

“Erg goed. Inmiddels ben ik gestopt met mijn activiteiten op Facebook, om me zo volledig op het schrijven en mijn dochter te kunnen focussen. Het contact met In de Knipscheer heb ik overigens altijd als heel prettig ervaren. Ik krijg er enorm veel vrijheid, ze belemmeren mij niet in mijn creatieve proces en laten mij vrij in het uitvoeren van de trilogie zoals ik die in mijn hoofd heb. Dat is best zeldzaam om mee te maken als beginnend auteur. Ik wist bijvoorbeeld al snel hoe ik mijzelf op de boeken wilde presenteren. Zo zie je mij op de rug van boek 1 van de achterkant, van boek 2 van de zijkant en op de rug van boek 3 van voren. Het is bijna een kunstproject geworden, erg gaaf.”

Meer Lex Paleaux

Meer weten over Lex? Lees dan hier deel 1 van het interview met Lex (onder meer over het voor hem turbulente jaar 2020).

Boeken bestellen?

Winterwater en Het leven is een circus zijn te bestellen via de lokale boekhandels, zoals De Vries Van Stockum en de Kennemer Boekhandel. Deel 3, vooralsnog ‘Vlo’ (werktitel) genaamd, komt op 2 februari 2022 uit.