Natuurstichtingen spannen kort geding aan tegen ‘Movies at Elswout’

Algemeen
Raoul Trentelman op de plek waar de filmavonden plaatshebben.
Raoul Trentelman op de plek waar de filmavonden plaatshebben. (Foto: aangeleverd)

OVERVEEN - Veel consternatie over Movies at Elswout, een filmfestival waar op drie avonden in augustus een film wordt getoond. De gemeente Bloemendaal heeft de vergunning afgegeven na overleg met Staatsbosbeheer, maar twee Stichtingen vinden dat er niet goed over is nagedacht. Zij stappen naar de rechter om de vergunning voor het evenement aan te vechten. Tevens is er een petitie opgesteld om het evenement te stoppen. Deze heeft tot nu toe 654 handtekeningen opgeleverd. 

Raoul Trentelman is op zijn zachts gezegd teleurgesteld en verontwaardigd. ‘’Ik begrijp niet dat zowel Staatsbosbeer als de gemeente Bloemendaal achter dit evenement staan. Het gaat hier om een natura 2000-gebied dat bescherming verdient tegen evenementen als deze.’’ De Stichtingen die er werk van gaan maken zijn de stichtingen Bescherm Erfgoed Zuid-Kennemerland (SBEZK) en Natuurbelang Nederland. 

Wat speelt er?

Maar wat is nu het verhaal? Op donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 augustus wordt een filmfestival in Elswout gehouden waar per avond één film wordt vertoond op het grasland achter de Koetshuizen in Elswout. Het gaat om 300 toeschouwers per avond, die op ligstoelen met een koptelefoon op (om geen geluid te creëren) een film kijken. Waar het de Stichtingen om gaat is dat deze avonden de flora en fauna van Elswout ernstig verstoren. “Dieren hebben geen stem, daarom laten wij van ons horen. De flora en fauna wordt aangetast door dit evenement ondanks wat er door Staatsbosbeheer en de gemeente Bloemendaal wordt beweerd. Wij vinden dat er onvoldoende documenten zijn die aantonen dat Elswout niet verstoord wordt door dit evenement. Daarom spannen wij een kortgeding aan.” 

Te weinig documentatie

Trentelman doelt op het feit dat de omgevingsdienst niet betrokken is geweest bij een onderzoek naar toetsing van zo’n evenement in dit natuurgebied, dat de gemeente Bloemendaal geen eigen ecoloog heeft ingeschakeld en dat Staatsbosbeheer wel een toetsing heeft gedaan maar dat die riekt naar “de slager keurt zijn eigen vlees’’. “Daarnaast geeft Staatsbosbeheer andere informatie over eindtijden en de DJ dan in de aanvraag is aangegeven. 

‘Gegronde kritiek’

Onze kritiek op Staatsbosbeheer en de gemeente Bloemendaal vinden we gegrond. De vergunning is te makkelijk afgegeven zonder echt goed te toetsen. Wij zijn met alle partijen in gesprek geweest, zelfs toen was de argumentatie van Staatsbosbeheer zeer onbevredigend. We gaan ons de komende weken opmaken voor het kort geding en enkele ludieke acties, die het natuurgebied niet verstoren. Tevens hebben we al bezwaarschriften ingediend bij de gemeente Bloemendaal, aldus Trentelman”

‘Grote ophef’

Staatsbosbeheer vindt de ophef over dit evenement groot. ‘’Dit kleinschalige evenement trekt per dag 300 bezoekers en past goed bij de Buitenplaats Elswout en schaadt of verstoort de natuur niet. Dat is voor ons altijd de belangrijkste afweging om toestemming te geven en hier zijn we uiteraard heel streng in. Het vindt plaats op een grasveld, dat is ingericht en al vele jaren wordt gebruikt als recreatieveld. Er is geen geluidsoverlast vanwege het gebruik van koptelefoons en geen lichtverstoring door het gebruik van kaarslicht,’’ aldus Staatsbosbeheer.

‘Juist gehandeld’

Ook de gemeente Bloemendaal vindt dat er juist gehandeld is voor het afgeven van de vergunning. “De aanvraag is getoetst aan de APV. Daarnaast is er advies gevraagd aan de politie en Veiligheidsregio Kennemerland (VRK). Politie heeft aangegeven geen bezwaar te hebben. De VRK heeft geadviseerd op evenementenzorg. Deze advisering is meegenomen bij de beoordeling en zijn als voorschriften toegevoegd aan de vergunning,’’ aldus woordvoering. Wethouder Henk Wijkhuisen, burgemeester Roest is met vakantie, laat tevens weten geen aanleiding te zien om de vergunning in te trekken. “De toetsing is zorgvuldig en naar zijn mening op juiste wijze uitgevoerd.’’