Sinterklaas intocht Haarlem 2023: Dit moet je weten

Algemeen
Sinterklaas wordt altijd groots onthaald in Haarlem.
Sinterklaas wordt altijd groots onthaald in Haarlem. (Foto: Mexx van der Lieuw / Regio12media.nl)

HAARLEM - Nu Sinterklaas heeft aangegeven dat hij met zijn Pieten op zondag 19 november in Haarlem aan het Spaarne aankomt, is het handig als je alvast wat dingen weet over de intocht, de route en de spelregels. Alles over de Sint intocht van 2023 in Haarlem vind je hier!

Sinterklaas aankomst Haarlem

De Sinterklaas intocht in Haarlem vindt plaats op zondag 19 november 2023. .

Sinterklaas zal rond 12.00 uur met de stoomboot (vanuit de richting Heemstede) over het Spaarne de stad invaren om rond 13.00 uur vervolgens bij de Koudenhorn aan te leggen.Na een korte stop, zal de Sint te paard zijn tocht vervolgen. De route zal starten op de Koudenhorn en daarna via het Spaarne, Damstraat, Grote Houtstraat, Proverniershofje, Gierstraat, Gedempte Oude Gracht, Zijlstraat, Nieuwe Groenmarkt, Krocht en Smedestraat rond 14.15 uur eindigen op de Grote Markt waar weer een feestelijke bordesceremonie met de Haarlemse Burgermeester plaats zal vinden. 

Daarna kunnen alle kids Sinterklaas een handje geven, een tekening afgeven of met Sint op de foto gaan. Sinterklaas zal tot 16.00 uur op de Grote Markt aanweaig zijn. Tijdens dit traditionele evenement zal Sinterklaas met zijn gevolg feestelijk aankomen in de stad om het begin van het Sinterklaasfeest te vieren. De intocht trekt altijd veel enthousiaste toeschouwers en kinderen die Sinterklaas verwelkomen.

Sinterklaas intocht Haarlem 2023

De Sint en zijn trouwe Pieten zullen met veel enthousiasme worden verwelkomd tijdens de Sinterklaas intocht Haarlem. Ze zullen langs de prachtige grachten van Haarlem varen op hun imposante stoomboot, terwijl ze snoepgoed en cadeautjes uitdelen aan iedereen die hen toejuicht. Het is een unieke gelegenheid om de Sint van dichtbij te zien en een glimp op te vangen van zijn levendige wereld vol tradities en verrassingen.

Mis deze betoverende dag vol verwondering en plezier niet en sluit je aan bij de vrolijke menigte die samenkomt om Sinterklaas te verwelkomen in Haarlem. Het belooft een fantastische belevenis te worden waarbij herinneringen worden gemaakt die een leven lang meegaan. Kom en vier de Sinterklaasintocht van 2023 in Haarlem, een feest voor jong en oud! De route die de Sint zal rijden wordt later bekendgemaakt.

Centrum met Sinterklaas Haarlem omgedoopt tot evenemententerrein

De Grote Markt en de route zijn op 19 november van 07.00 uur tot 18.00 uur aangemerkt als Evenemententerrein voor de Sinterklaas intocht Haarlem. Dit houdt in dat er regelgeving en samenwerking plaatsvindt omtrent handhaving en orde tussen verschillende instanties.

Met de boot naar Sinterklaas intocht Haarlem 2023

Wil je met een eigen boot de Sinterklaas intocht Haarlem volgen? Dan ben je van harte welkom volgens Stichting Intocht Sinterklaas. Houd wel rekening met de route die Pakjesboot 13 vaart. Het Spaarne is ook officieel een evenemententerrein met zijn eigen specifieke gedrags- en vaarregels. Verder is het noodzakelijk dat de schippers dienen te weten welke regels er gelden. 

Dit zijn de vaarregels tijdens Sinterklaas intocht Haarlem 2023

De onderstaande specifieke vaarregels zijn in overleg met de waterpolitie opgesteld. Daarnaast blijven ook de algemene vaarregels van kracht. Elke schipper is verantwoordelijk voor de veiligheid van het schip en de opvarenden. Geluidsoverlast door versterkte muziek en het veroorzaken van hinderlijke golfslag is niet toegestaan.

  • Voor kinderen is een zwemvest verplicht 
  • Overvolle boten worden verwijderd. Uitgangspunt is dat iedereen moet een zitplaats aan boord hebben
  • Schipper dient rondom vrij zicht te hebben vanuit de stuurpositie
  • Aanwijzingen toezichthouders en politie dienen strikt opgevolgd te worden
  • Kom niet tussen de toezichthoudende vaartuigen en de boot van Sinterklaas
  • Water is koud, neem extra set kleding aan boord om onderkoeling te voorkomen
  • Kinderen mogen niet zitten op de brugleuningen en kaderanden
  • Op bruggen en bruggedeeltes waar gele afzetlinten hangen geldt een staverbod

Een ieder is verplicht alle op het evenemententerrein geldende wettelijke, door de overheid gestelde regelgeving, waaronder doch niet uitsluitend de APV Gemeente Haarlem, de voorschriften en ontheffingen behorende bij verleende evenementenvergunning en door de Vergunninghouder gestelde Huisregels in acht te nemen. Overtreding van de regels van Stichting Intocht Sinterklaas in Haarlem wordt aangemerkt als een onrechtmatige daad jegens de vergunninghouder, evenals overtreding van door de overheid gestelde regels die de Vergunninghouder raken. Afhankelijk van de aard en de omvang van de overtreding zal de Vergunninghouder overgaan tot civiele aansprakelijkstelling van de overtreder, op wie alle kosten worden verhaal.