Ex-dakloze EJ en Martine geven elkaar het ja-woord in Haarlem

Algemeen
EJ en Martine met wie hij zojuist getrouwd is, in de Librijezaal van het stadhuis van Haarlem.
EJ en Martine met wie hij zojuist getrouwd is, in de Librijezaal van het stadhuis van Haarlem. (Foto: Stem in de Stad)

HAARLEM - Het was maandag 12 december groot feest voor Martine en de ex-dakloze EJ. Zij trouwden voor de ogen van vaste gasten van het aanloopcentrum van Stichting Stem in de Stad, op het stadhuis van Haarlem.

Ernstig zieke EJ belooft eeuwige trouw aan zijn Martine

EJ (55) en Martine (44) leerden elkaar 12 jaar geleden kennen op straat. EJ, die zware COPD heeft en sinds jonge leeftijd verslaafd is aan alcohol, trouwde deze middag zijn Martine. EJ: “Martine is mijn grote liefde en daarom trouw ik met haar. En ook een beetje omdat ik zeker wil zijn dat Martine ‘goed achterblijft’. Het zorgt toch voor wat meer zekerheden bij haar.”

Vaste gast bij Haarlemse Stichting Stem in de Stad

Het stel is al jaren vaste gast bij het aanloopcentrum van Stichting Stem in de Stad, de Haarlemse organisatie die zich inzet voor kwetsbare Haarlemmers. Stem in de Stad voert verschillende programma’s uit, variërend van begeleiding van mensen in (psychische) nood tot een maaltijd voor dak- en thuislozen maar is ook de uitvoerder van eenzame uitvaarten voor de gemeente Haarlem.

Joost van den Bogert, pastoraal manager Stem in de Stad: “. Van zo’n fijne bruiloft krijgen we nieuwe energie. Want hoe mooi is het dat wij kunnen helpen om het ultieme feest van de liefde te vieren, namelijk een huwelijk.”

Trouwen in het zwart

Onlangs deden Martine en EJ in de rubriek ‘Haarlemmers helpen Haarlemmers’ van het Haarlems Dagblad een oproep voor een donatie aan de trouwjurk van Martine. Een mede Haarlemmer gaf hieraan gehoor en zo trouwde Martine vandaag, naar haar wens, in een zwarte jurk met een zwarte sluier. Na de officiële ceremonie in de Librijezaal van het Stadhuis in Haarlem vond de huwelijksinzegening in de Katrijnkapel met een intiem, klein gezelschap plaats door straatpastor Elly Mulder. Aansluitend organiseerde Stem in de Stad in het aanloopcentrum een receptie waar andere gasten en vrijwilligers van Stem in de Stad het jong geluk feliciteerden.

Waar liefde is, is God en waar licht is, is leven, en daarom zijn we hier bij elkaar.

“Groot feest dus, maar met een kleine schaduw, omdat de aanleiding voor het huwelijk de gezondheidsconditie van EJ is. 

Maar, ”, aldus Elly Mulder, straatpastor van Stem in de Stad, die het stel al jaren kent.

Wat is Stem in de Stad

Stem in de Stad is opgericht door de bevlogen dominee Jurjen Beumer, hij creëerde een bruisende en veilige ontmoetingsplek voor kwetsbare Haarlemmers die het moeilijk hebben en die niet altijd gehoord of gezien worden. 

Stem in de Stad is al 25 jaar een gastvrije ontmoetingsplek in het hart van de stad die het christelijk oecumenische denken als bron hanteert. Stem in de Stad voert wekelijks met 10 medewerkers en 140 vrijwilligers verschillende programma’s uit, variërend van begeleiding van mensen in psychische nood tot een maaltijd voor dak- en thuisloze mensen, ondersteuning aan ongedocumenteerden op hun tocht naar hun nieuwe bestaan en aandacht voor eenzame mensen.

Jaarlijks vinden meer dan 1.000 Haarlemmers de weg naar Stem in de Stad.