Waarom is Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland?

Algemeen
Waarom is Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland?
Waarom is Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland? (Foto: Unsplash)

HAARLEM – De hoofdstad van de provincie Noord-Holland is Haarlem. Niet Amsterdam, zoals men soms denkt. Maar waarom is Haarlem eigenlijk de hoofdstad van Noord-Holland? Is Amsterdam niet een veel logischere keuze? In dit artikel geven we uitleg.

Waarom is Haarlem de hoofdstad van Noord-Holland?

Sinds 1810 was er een bestuurlijke strijd gaande tussen Amsterdam en Haarlem, om de hoofdstad van de provincie te worden. De provincie Holland werd in 1840 opgesplitst in twee afzonderlijke gemeenten, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Toen werd besloten dat Haarlem de hoofdstad zou worden van Noord-Holland. Daarmee werd de strijd om het provinciale bestuur gewonnen door Haarlem. Vandaag de dag is Haarlem daarom nog steeds de hoofdstad van Noord-Holland en niet Amsterdam.

In welke provincie ligt Haarlem?

Haarlem ligt in de provincie Noord-Holland. De gemeente Haarlem heeft ongeveer 163.000 inwoners en behoort daarmee tot de middelgrote steden in de Randstad. Het is de op één na grootste stad van Noord-Holland, na Amsterdam.

Waar ligt Haarlem?

Haarlem ligt in de provincie Noord-Holland, aan de rivier het Spaarne. Haarlem ligt op een kwartier rijden van het strand en je bent binnen een half uur in Amsterdam. Haarlem wordt omringd door onder andere Bloemendaal, Heemstede, Aerdenhout, Zantpoort-Zuid en Velserbroek.

Haarlem ligt in de provincie Noord-Holland.
Haarlem ligt in de provincie Noord-Holland.

Wanneer is Haarlem ontstaan?

Haarlem heeft stadsrechten verkregen in het jaar 1245. De stad bestond echter al veel eerder dan dat. Zo zijn er in de 10e eeuw al verwijzingen gevonden naar Haarlem. Vroeger stond Haarlem bekend als schildersstad en textielstad. Haarlem was goed ontwikkeld op industrieel en cultureel gebied.

Bijnaam Haarlem

Een bijnaam van de Haarlemmers is Mug. Misschien een wat vreemde bijnaam, maar de Muggen zijn er trots op: er zijn zelfs liedjes over geschreven en organisaties naar vernoemd. Waar de bijnaam van Haarlem vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen komen door de ligging van Haarlem. Er is veel water in Haarlem, zo heb je bijvoorbeeld het Spaarne. Door het vele water zijn er ook veel muggen te vinden in de stad. Waar de bijnaam daadwerkelijk vandaan komt zullen we waarschijnlijk nooit zeker weten.