Expositie Thé Tjong-Khing in Verwey Museum Haarlem

Cultuur
Thé Tjong-Khing
Thé Tjong-Khing (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - In augustus bereikt de gelauwerde en zeer geliefde Haarlemse kinderboekenillustrator Thé Tjong-Khing de memorabele leeftijd van 90 jaar. Ter gelegenheid van deze heuglijke gebeurtenis wordt hij geëerd met een unieke overzichtstentoonstelling in Verwey Museum Haarlem, waarin zijn rijke oeuvre worden samengebracht: strips, kinderboeken en illustratiewerk, waaronder veel nieuw en nooit eerder geëxposeerd werk. De tentoonstelling is samengesteld door Tonio van Vugt, illustrator, redacteur, vertaler en artistiek directeur van Stripdagen Haarlem en is te zien van 7 april tot en met 10 september 2023.

Een deel van de tentoonstelling is gewijd aan Thés jeugd, zijn komst naar Nederland en zijn jaren bij de Toonder Studio’s (1957-1975), waarvoor hij diverse strips maakte, van Ridder Leo van Zuylenburg tot Student Tijloos. Tevens zal er veel onbekend werk uit die tijd te zien zijn, alsmede zijn illustratiewerk voor tijdschriften als Pep, Donald Duck en Taptoe. Ook is zijn meest persoonlijke Toonder-strip te zien, de filosofisch getinte sf-reeks Arman en Ilva (1969-1975), popartstrip Iris (1968), zijn strips voor het undergroundtijdschrift Vrije Balloen uit het midden van de jaren zeventig en zijn recente terugkeer naar het medium strip. Daarbij is er is aandacht voor het maakproces van de strip, en de grote invloed van de cinema op het stripwerk van de filmkenner Thé Tjong-Khing. En natuurlijk is het werk te zien waarvan de meesten Thé kennen: zijn kinderboekenillustraties. Er zullen vele originelen te bewonderen zijn, waaronder nog niet eerder geëxposeerd werk. Daarnaast zijn er unieke props en personages op de tentoonstelling uit de stopmotion-animatiereeks Vos en Haas, naar de populaire boekenreeks die Khing maakte met schrijfster Sylvia Vanden Heede.

Jongere illustratoren

Wie jarig is, viert feest. En daarom heeft Khing vier jonge(re) illustratoren uitgenodigd om samen met hem in Verwey Museum Haarlem te exposeren. Van 7 april tot en met 18 juni zijn dit Marloes De Vries en Emanuel Wiemans, en van 21 juni tot en met 11 september nemen Janneke Ipenburg en Branco Suijkerbuijk hun plaats in. Alle vier werden ze persoonlijk geselecteerd door Khing, en allemaal zijn ze op de een of andere manier beïnvloed of geïnspireerd door de meester. “Dat je dat niet ziet is niet erg, dat is juist goed,” zegt Khing over het viertal. “Gelukkig voor hen tekenen ze me mij niet na. Dan zouden het kopieerders zijn, nu hebben ze hun eigen weg en eigen stijl gevonden.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding