10x de beste musea in Haarlem van 2023!

Cultuur
Het Teylers Museum in Haarlem.
Het Teylers Museum in Haarlem. (Foto: Teylers Museum)

HAARLEM - Haarlem is een stad met een rijke historie en cultuur en staat bekend om haar talloze musea. Van moderne kunst tot oude geschiedenis en wetenschap, de stad heeft het allemaal. Dit artikel zet de 10 beste musea van Haarlem voor je op een rijtje, zodat je tijdens je bezoek aan de stad niet hoeft te twijfelen welke musea je zeker moet bezoeken!

10 beste musea Haarlem

Haarlem heeft meer dan 10 musea in de stad. De rijke historie van Haarlem zorgt voor veel diversiteit bij de musea. Zo heb je bijvoorbeeld het Archeologisch Museum, maar ook een museum voor architectuur en de Haarlemse geschiedenis. Dit zijn de 10 beste musea in Haarlem:

  1. Frans Hals Museum, Haarlem
  2. Teylers Museum, Haarlem
  3. Verwey Museum, Haarlem
  4. Molen de Adriaan, Haarlem
  5. Corrie ten Boomhuis, Haarlem
  6. Museum van de Geest | Dolhuys, Haarlem
  7. Museumhuis Barnaart, Haarlem
  8. Archeologisch Museum, Haarlem
  9. ABC Architectuurcentrum, Haarlem
  10. NZH Vervoer Museum, Haarlem

1. Frans Hals Museum, Haarlem

Het Frans Hals Museum is een must-see voor elke kunstliefhebber die Haarlem bezoekt. Het museum is vernoemd naar de beroemde Haarlemse schilder Frans Hals en bevat een uitgebreide collectie van zijn werken, evenals werken van andere Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuw. Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw dat vroeger diende als Oudemannenhuis, en de schilderachtige binnentuin is ook een bezoekje waard. Naast de vaste collectie zijn er ook regelmatig wisselende tentoonstellingen te zien. Het Frans Hals Museum is een bijzonder en inspirerend museum dat de geschiedenis van Haarlem en de Nederlandse kunstgeschiedenis tot leven brengt.

Het adres van het Frans Hals Museum is Grote Markt 16, Haarlem. De openingstijden van het Frans Hals Museum zijn dinsdag t/m zondag, van 11:00 tot 17:00 uur.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Een ingang van het Frans Hals Museum.
Een ingang van het Frans Hals Museum.

2. Teylers Museum, Haarlem

Het Teylers Museum is een uniek museum in Haarlem dat zich richt op kunst en wetenschap uit de 18e en 19e eeuw. Het museum is opgericht in 1778 en is daarmee het oudste museum van Nederland. Het gebouw zelf is ook een bezienswaardigheid, met prachtige zalen en een indrukwekkende collectie aan kunst en wetenschappelijke instrumenten. Het museum heeft onder andere een uitgebreide verzameling fossielen, mineralen en wetenschappelijke apparatuur. Het Teylers Museum is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in wetenschap en kunstgeschiedenis en biedt een unieke inkijk in de ontwikkeling van deze disciplines.

Het adres van het Teylers Museum is Spaarne 16, Haarlem. De openingstijden van het Teylers Museum zijn dinsdag t/m zondag, van 10:00 tot 17:00 uur.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Het Teylers Museum in Haarlem.
Het Teylers Museum in Haarlem.

3. Verwey Museum, Haarlem

Verwey Museum Haarlem is het belangrijkste stadsmuseum van Haarlem en Zuid-Kennemerland, gewijd aan de geschiedenis en kunst van deze regio. Na een recente naamsverandering, in september 2022, richt het museum zich op een uitbreiding en optimalisatie van de aandacht voor hedendaagse kunst en typische Haarlemse onderwerpen en kunstenaars. Het museum biedt daarnaast regelmatig wisselende exposities en heeft een blijvende focus op de Haarlemse kunstenaar Kees Verwey.

Het adres van het Verwey Museum is Groot Heiligland 47, Haarlem. De openingstijden van het Verwey Museum zijn dinsdag t/m zaterdag, van 11:00 tot 17:00. Zondag en maandag is het museum geopend van 12:00 tot 17:00 uur.

4. Molen de Adriaan, Haarlem

Een bezoek aan musea in Haarlem is niet compleet zonder een rondleiding in de molen vlakbij het centrum van de stad, genaamd ‘De Adriaan’. Deze molen, vernoemd naar zijn eerste eigenaar Adriaan de Boois, heeft door de jaren heen verschillende functies gehad, zoals trasmolen, tabaksmolen en korenmolen. Vanaf het balkon heb je bovendien een schitterend uitzicht over de stad. Een rondleiding duurt 45 minuten en vertrekt elk half uur.

Het adres van Molen de Adriaan is Papentorenvest 1a, Haarlem. De openingstijden van Molen de Adriaan zijn maandag t/m vrijdag, van 13:00 tot 16:30 uur. Op zaterdag en zondag is het museum geopend van 10:30 tot 16:30 uur.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Molen de Adriaan
Molen de Adriaan in het stadsbeeld van Haarlem. (Foto: Erikjan Braakman)

5. Corrie ten Boomhuis, Haarlem

Museum het Corrie ten Boomhuis is de voormalige woning van Corrie ten Boom en haar familie en is nu opengesteld als museum. Het grootste deel van de woning is ingericht zoals het er in de jaren veertig uitzag tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers kunnen de ‘Schuilplaats’ zien, als musea in Haarlem, een smalle ruimte achter een valse muur in de slaapkamer van Corrie, waar Joodse onderduikers veilig waren voor de nazi’s. Het museum is een gedenkteken voor deze familie die als christenen leefden door de genade van en in gehoorzaamheid aan God.

Het adres van het Corrie ten Boomhuis is Barteljorisstraat 19, Haarlem. De openingstijden van het Corrie ten Boomhuis zijn dinsdag t/m zaterdag, van 10:00 tot 15:30 uur.

6. Museum van de Geest | Dolhuys, Haarlem

Het Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot bijna 700 jaar geleden, toen het gebouw dienst deed als pest-, dol- en leprooshuis. Tegenwoordig is het museum gericht op het doorbreken van stigma’s en het bevorderen van de mentale gezondheid. Het museum biedt een unieke ervaring waarbij kunst, wetenschap en zorg samenkomen. Bezoekers kunnen op interactieve wijze de geschiedenis van de geest ontdekken en leren over de ideeën van denkers door de eeuwen heen, waaronder Aristoteles, Freud en Boeddha. Het museum heeft zelfs een prestigieuze Europese museumprijs gewonnen voor zijn innovatieve benadering.

Het adres van het Museum van de Geest | Dolhuys is Schotersingel 2, Haarlem. De openingstijden van het Museum van de Geest | Dolhuys zijn woensdag t/m zondag, van 11:00 tot 17:00 uur. 

7. Museumhuis Barnaart, Haarlem

Museumhuis Barnaart, het voormalige ontvangsthuis van de rijke koopman Willem Philip Barnaart, is zonder twijfel een van de mooiste huizen en musea in Haarlem. Het gebouw is ontworpen door Abraham van der Hart, die niet alleen als architect maar ook als artistiek leider fungeerde. Het resultaat is een uniek stadspaleis met een gaaf bewaard empire interieur, dat misschien wel het best bewaarde voorbeeld is van deze stijl in Nederland. Het museum geeft bezoekers het gevoel onderdeel te zijn van de Barnaart-familie, waardoor je bijvoorbeeld de kasten mag openen om te zien wat erin zit en aan de speeltafels kunt plaatsnemen.

Het adres van het Museumhuis Barnaart is Nieuwe Gracht 7, Haarlem. De openingstijden van Huis Barnaart zijn woensdag t/m zondag, van 11:00 tot 17:00 uur (op woensdag en donderdag vanaf 13:00 uur).

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Huis Barnaart, Nieuwe Gracht, Haarlem.
Huis Barnaart, Nieuwe Gracht, Haarlem. Foto: ArjanBronkhorst

8. Archeologisch Museum, Haarlem

Het Archeologisch Museum in Haarlem is gevestigd in een prachtig pand en biedt een fascinerende inkijk in de geschiedenis van de stad en haar omgeving. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie archeologische vondsten, variërend van Romeinse voorwerpen tot middeleeuwse gebruiksvoorwerpen. Het museum is een must-see voor geschiedenisfanaten en biedt een unieke kijk op het verleden van deze prachtige stad.

Het adres van het Archeologisch Museum is Grote Markt 18k, Haarlem. De openingstijden van het Archeologisch Museum zijn woensdag t/m zondag, van 13:00 tot 17:00 uur.

9. ABC Architectuurcentrum, Haarlem

Het ABC Architectuurcentrum in Haarlem is een inspirerende plek voor architectuurliefhebbers en professionals. Het centrum organiseert regelmatig tentoonstellingen, lezingen en evenementen die gericht zijn op het verkennen van de rol van architectuur in de maatschappij. De exposities bieden een unieke kijk op de ontwikkeling van de architectuur en stedenbouw, zowel in Nederland als internationaal. Het ABC Architectuurcentrum is gevestigd in een historisch pand in het centrum van Haarlem en beschikt over een uitgebreide collectie boeken en tijdschriften over architectuur en stedenbouw.

Het adres van het ABC Architectuurcentrum is Groot Heiligland 47, Haarlem. De openingstijden van het ABC Architectuurcentrum zijn dinsdag t/m zaterdag, van 12:00 tot 17:00 uur. Zondag is het museum open van 13:00 tot 17:00 uur.

10. NZH Vervoer Museum, Haarlem

Het Noord-Zuid-Holland Vervoer Museum in Haarlem biedt een fascinerende blik op de geschiedenis van het openbaar vervoer in de regio. Het museum toont een grote collectie bussen, trams, treinen en andere vervoersmiddelen. Bezoekers kunnen zelfs een ritje maken in een historische bus of tram. Het museum vertelt niet alleen het verhaal van de technische ontwikkelingen in het openbaar vervoer, maar ook van de sociale en economische veranderingen die deze ontwikkelingen met zich meebrachten.

Het adres van het NZH Vervoer Museum is A. Hofmanweg 35, Haarlem. Het NZH Vervoer Museum is elke zaterdag geopend van 11:00 tot 16:00 uur.

Museumkaart Haarlem

Welke musea in Haarlem doen er mee aan de museumkaart? Bij welke musea in Haarlem in de museumkaart geldig? Er zijn 5 musea in Haarlem en omstreken waar de museumkaart geldig is:

  • Teylers Museum | Haarlem
  • (Verwey) Museum Haarlem | Haarlem
  • Frans Hals Museum | Haarlem
  • ABC Architectuurcentrum | Haarlem
  • Kunstfort bij Vijfhuizen | Vijfhuizen