Feestje ter ere van Leidsebuurt 143 jaar

Cultuur
De Leidsebuurt wordt 143 jaar.
De Leidsebuurt wordt 143 jaar. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Een volksbuurt pur sang, die de laatste twee decennia mede door de aanwezigheid van twee basisscholen weer kinderrijker is geworden. Op 29 mei is er feest, dan viert de buurt haar 143ste verjaardag in en rondom Het Badhuis.

Door Willem Brand

In de jaren zeventig van de vorige eeuw wilde de gemeente de buurt saneren. De bewoners kwamen onder aanvoering van onder anderen Joop Theel, Willeke Spier, Harmen de Bruin, Bert Hartendorf, Arthur Drost en Jan van Wensveen in opstand. 

Stadsvernieuwing

Uniek was dat de wijkraad zelf een plan maakte om de buurt op te knappen. Hun bestemmingsplan werd door de raad overgenomen. Op eigen initiatief werd 21 miljoen uit het overheidspotje ‘stadsvernieuwing’ binnengehaald. Zonder medeweten van de gemeente! Vanuit de opgerichte bewonersvereniging en bouwwinkel werden bewoners geholpen om hun huis te verbeteren. In de jaren tachtig werd ook de sluiting van het Badhuis tegengehouden, van de plek waar de buurt kon douchen. 

Ontmoetingsplek

In die traditie heeft een groep buurtbewoners van het voormalige Badhuis een buurtcentrum gemaakt, een ontmoetingsplek die volledig op vrijwilligers draait. Er zijn exposities, maandelijks optredens en elke week cursussen en inloopochtenden. Op 16 mei was de start van het Badhuis Kindertheater. Buurtgenoten kunnen elkaar ontmoeten bij creatieve cursussen of bij het Buurtontbijt. 

Festiviteiten

Op 29 mei wordt de verjaardag gevierd van de hele buurt. Van 12:00 tot 20:00 uur is er van alles te beleven. Voor de kinderen is er kleedjesmarkt, gratis schminken, poffertjes en suikerspinnen. Er zijn optredens van het kinderkoor van de Koorschool, theatergroep Lava en het Haarlems Straatorkest trekt door de buurt met een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied over de Leidsebuurt. Muzikaal zijn ook het Ampzing Genootschap en Glock 45 (countryrock uit Hoorn) van de partij.