‘In de Formule 1 rij je nooit alleen…’

Grand Prix Zandvoort
De dood van Roger Williamson leverde een macaber beeld op.
De dood van Roger Williamson leverde een macaber beeld op. (Foto: Bert Westendorp)

Bert Westendorp

ZANDVOORT – Circuit Zandvoort kent een roemruchte, maar ook dramatische geschiedenis met de Formule 1. In de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig was je in een Formule 1 renwagen je leven niet zeker.

“In de Formule 1 rij je nooit alleen; de dood rijdt namelijk altijd mee”, liet tweevoudig wereldkampioen Formule 1 Graham Hill (verongelukt tijdens vliegtuigcrash in 1975) zich in een interview ontvallen. Ook op de piste van Zandvoort vielen drama’s te noteren. Een eerbetoon aan Piers Courage, dodelijk verongelukt tijdens de Formule 1 race 21 juni 1970 en Roger Williamson, 29 juli 1973 overleden na een crash op het circuit, staat bij de hoofdingang van het circuit. Het is een ingetogen beeld van de beide renners. Deze trieste gebeurtenissen hoorden er in die jaren helaas ook bij.

En die dodelijke crashes vonden niet enkel op Circuit Zandvoort plaats, maar tekenden in genoemde jaren vele circuits over heel de wereld. Heden te dage kun je stellen dat de Formule 1, inclusief de voorheen verfoeide halo, een stuk veiliger is geworden, maar honderd procent veilig is in de autosport helaas niet mogelijk.