Duurzaamheid staat voorop bij Dutch Grand Prix

Grand Prix Zandvoort
De treinen hebben flink extra treinen ingezet dit weekend.
De treinen hebben flink extra treinen ingezet dit weekend. (Foto: NS)

ZANDVOORT – De Formule 1 editie 2022 op de piste van Zandvoort is dit jaar op 2, 3 en 4 september. Reden om de blik vooruit te werpen op het mega-evenement.

Met luxe touringcar naar Formule 1 Zandvoort

Uiteraard wordt er teruggeblikt op de wanordelijkheden tijdens het Formule 1 weekend, eerder dit jaar, in Oostenrijk. Daar werden vrouwen lastig gevallen en waren er andere onacceptabele incidenten van veelal dronken bezoekers. Lammers: “Ik schat dat van de vijftigduizend Nederlanders die daar waren, nog geen hooguit één procent zich misdragen heeft. In Zandvoort treden we daar streng tegen op. Kijk als je je hier in een kroeg misdraagt, word je er uitgegooid en datzelfde geldt voor het circuit. In Oostenrijk waren vijftigduizend campingplaatsen, in Zandvoort zijn dat er maar vijfduizend en ook daar wordt streng toezicht gehouden. Het was vorig jaar één groot familiefeest en dat willen we beslist zo houden.”

Verspreiding van podia

Het evenement van vorig jaar is volop geëvalueerd door de organisatie van de Formule 1 op Zandvoort. Daaruit zijn ook een paar wijzigingen uit de bus gerold. “We hadden toen één podium, nu komen er vier om het publiek nog meer te spreiden. Regulier vervoer met de auto naar Zandvoort is niet mogelijk. Vorig jaar waren er geen files richting circuit. Veel bezoekers maakten gebruik van openbaar vervoer en de fiets. Deze editie zijn er 110.000 bezoekers per dag welkom, in totaal dus 330.000. Dit in tegenstelling tot 2021 toen door corona maatregelen een maximum aantal van 70.000 mensen per dag de races kon volgen. Ook met die fors grotere bezoekersaantallen worden geen vervoersproblemen verwacht. 

Duurzame opties

Van Overdijk: “Met de ambitie om de duurzaamste race van de Formule 1-kalender te worden, dagen wij bezoekers uit om een duurzame vervoersoptie te kiezen. Bovendien zijn duurzame vervoersopties zoals de trein, de bus, het deelvervoer of de fiets vaak de snelste en meest comfortabele manier om naar Zandvoort af te reizen.” Ook is er een mogelijkheid om op te stappen vanuit diverse plaatsen in Nederland op een luxe touringcar en met een gegarandeerde zitplek af te reizen naar het circuit. Zie: 

https://www.onlinetravelticket.nl/dutchgrandprix/#tickets

Tekst: Bert Westendorp

Zowel met de trein als met een luxe touringcar is Circuit Zandvoort simpel fileloos te bereiken. Met de bus zelfs voor de hoofdingang.