F1 Blog met Inge Lever: Deze vrouw vrolijkt Zandvoortse lantaarnpalen op!

Grand Prix Zandvoort
Rosalie Harkamp bij een van de lantaarnpalen die zij prachtige versierd heeft met haar haakpatronen.
Rosalie Harkamp bij een van de lantaarnpalen die zij prachtige versierd heeft met haar haakpatronen. (Foto: Inge Lever)

“Nou daar is ik weer. En vandaag heb iets heel bijzonders, denk zelfs unieks. Ik begrijp echt dat iedereen zit te wachten op foto’s van coureurs in Zandvoort, en ik verwacht dat die er ook in grote aantallen komen, maar ik zoek/speur naar andere items. (typisch ik, gaat iedereen rechtsaf, dan ga ik rechtdoor, sorry that’s me). 

Plots herinnerde ik mij een post ergens op Facebook met foto’s van omhaakte lantaarnpalen. Niet zomaar omhaakt met een lapje groen of rood, NEE met heuse kunststukjes die te maken hebben met de F1 en Zandvoort. Nou mag ik zelf ook graag haken, ik noem mijzelf vaak de “happy hooker”, dus hier wat over schrijven was dubbel fun. Pannen terug gezet, bolide gestart, want dat mocht/ mag niet ontbreken in mijn blogs. 

‘’Die roestige regenpijp was vreselijk, daar moet ik wat mee’’

De straat wist ik, nl. de Brugstraat, waar de kunstenares precies woonde wist ik echter niet, maar hey ik had mijn stoute schoenen aan, mijn Nederlandse mond bij me en een vinger om gewoon lukraak ergens op een bel te drukken, en dan daar te vragen naar de juiste deurbel. (dat werd een deur klopper, want de dame/kunstenares had geen bel). En zo belandde ik bij mevrouw Rosalie Harkamp, de maakster en zelfs bedenkster/ontwerpster van deze patronen. 

Heel Holland haakt

Een echte Zandvoortse, gezegend met een man en 17 jarige zoon. Eigenlijk kende ik haar al jaren, maar dat wist ik van tevoren niet. Mevrouw was net aan het eten, dus ging ik eerst allerlei fotootjes maken en daarna zouden we een babbeltje maken over het hoe en waarom. Het begon eigenlijk allemaal met een lelijke verroeste regenpijp langs haar huis. Dat ding vond ze vreselijk, toen bekend werd dat de GP terugkwam besloot ze die regenpijp te omhaken met items die betrekking hadden op Zandvoort en de GP. In die tijd was ze gestopt met zwemmen en had her en der wat uurtjes over,  om haar oude hobby’s weer op te pakken, onder andere het haken dus (btw. de regenpijp is ondertussen vervangen, maar de nieuwe heeft gewoon het aangepaste jasje van de oude aangekregen.) 

Er zit zelfs een lichtje in de vuurtoren boven aan de regenpijp. We spreken nu van 2020. Helaas ging het feest toen niet door, ivm de Covid. Dat drukte echter Rosalie haar haakpret niet. Ze haakte rustig door in haar vrije tijd, ontwierp zelf de patronen, en zo veranderde menige, grijze, saaie lantaarnpaal in de Brugstraat in een waar kunstwerk/stuk!!! 

Eigen ontwerpen

Iedereen in de straat vindt het geweldig, de buren vroegen zelfs wanneer hun paal aan de beurt was. Het is puur een hobby, zij haakt als ze tijd heeft en alle leuke reacties geven haar veel voldoening. Er worden veel foto’s van gemaakt, daar zou ze steenrijk van kunnen zijn geworden. Hihihi. Haar “trotsies” zijn haar Ferrari en Alpha Tauri ontwerpen. (Ze is het minst tevreden over haar Austin Martin ontwerp.) Die vindt ze echt het mooist uit de verf (lees van de haaknaald) gekomen. Het enige wat ze nog niet goed uit de verf (weer dat haken natuurlijk) heeft kunnen krijgen is de leeuw op Max zijn helm, dat vindt ze echt jammer. 

Uit eerbied aan de ouders van Max heeft ze ook de Belgische en Nederlandse vlag gehaakt. Af en toe brengt ze in “haar vlaggen paal” wat veranderingen aan, als bijvoorbeeld een coureur uit een bepaald land stopt. Daar haakt ze dan overheen. Ze is een al van jongs af aan een echte race fan, zeg maar motorsport fan. Ze rijdt zelf ook nog heel graag op haar motor. De successen van Max hebben dat vuurtje nog meer doen oplaaien. Vrijdag gaat ze zelf ook genieten van het spektakel op het circuit, ze kijkt daar erg naar uit. Ze houdt van Zandvoort, vooral van de zee, het strand en de duinen. Alleen vindt ze het jammer dat de nieuwbouw in het “oude” centrum en omgeving totaal niet bij de  ”oudbouw” past, dat is een doorn in haar oog. 

Brugstraat Zandvoort

Ik heb genoten, van ons gezellige gesprek, en ben Rosalie dankbaar voor haar hartelijke ontvangst.  Naar mijn mening hoort deze straat met de kunstwerken ook bij Zandvoort Beyond. Mocht je in de buurt zijn van de Brugstraat of even een straatje om gaan, dan is deze straat een “must” om te bezoeken!!!”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding