Haarlemse Klimaatcoalitie roept op tot intensivering klimaatbeleid

Nieuws
Verschillende Haarlemse organisaties hebben vanuit het samenwerkingsverband Klimaatcoalitie Haarlem opgeroepen om het klimaatbeleid flink te intensiveren
Verschillende Haarlemse organisaties hebben vanuit het samenwerkingsverband Klimaatcoalitie Haarlem opgeroepen om het klimaatbeleid flink te intensiveren (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Verschillende Haarlemse organisaties hebben vanuit het samenwerkingsverband Klimaatcoalitie Haarlem opgeroepen om het klimaatbeleid flink te intensiveren. De organisaties, waaronder onder andere vabond FNV, Stedenband Haarlem Mutare, Milieudefensie Haarlem, Extinction Rebellion en Grootouders voor het Klimaat, voorzien anders dat de klimaatdoelen die de gemeente gesteld heeft bij lange na niet zullen worden gehaald.

De gemeente wil in 2030 de uitstoot van koolstofdioxide terugdringen met 60%, maar onderzoek van de klimaatcoalitie zou hebben uitgewezen dat er aanzienlijk meer in het klimaatbeleid moet worden geïnvesteerd. De klimaatcoalitie komt daarvoor ook met een aantal aanbevelingen. Een deel daarvan hebben ze in 2021 ook al aan de gemeente voorgelegd.

Duidelijkheid

Zo roepen de verschillende organisaties opnieuw op om een gespecialiseerde, onafhankelijke rekenkamer in het leven te roepen die zich met niets anders bezig moet houden dan de klimaattransitie. Ook is de coalitie kritisch op het beleid dat de gemeente op verschillende gebieden voert. Zo wordt er gesteld dat de gemeente op het gebied van mobiliteit te veel leunt op mentaliteitsverandering en de inzet op alternatieve vervoermiddelen. Ook vinden de organisaties dat de ambitie om een circulaire economie op te bouwen op dit moment nog in de kinderschoenen staat, omdat er te weinig duidelijkheid is voor de bedrijven.

De klimaatcoalitie heeft de gemeente verder onder andere voorgesteld om in te zetten op de isolatie van woningen, het aanleggen van een windmolenpark in de Waarderpolder,en het beoogde warmtenet in Schalkwijk te herzien. De reductie van CO2-uitstoot is ook het onderwerp voor het eerste Haarlemse burgerberaad. Daar moeten ook eventuele maatregelen om de lokale economie te vergroenen worden besproken.