7 vragen aan: Jacqueline van den Broek (PvdD)

Politiek
Jacqueline van den Broek.
Jacqueline van den Broek. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM – In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Haarlem, voelen we wekelijks enkele lijsttrekkers aan de tand. Wie zijn zij eigenlijk? En waar staat hun partij voor? Deze keer: Jacqueline van den Broek (Partij voor de Dieren Haarlem).

Vertel eens iets over jezelf! En wat betekent Haarlem voor jou?
Mijn naam is Jacqueline van den Broek. Ik woon samen met Chris en onze drie kinderen in Haarlem-Noord. Haarlem voelt voor mij als thuiskomen. De mensen, de geschiedenis en de mooie omgeving is iets waar we trots op mogen zijn. Ik hou heel erg van wandelen. In de duinen, door de stad, op het Pieterpad of in de bergen. Geef mij wandelschoenen en ik ben weg, het liefste met rugzak en tentje.

Welk leuk feitje over jezelf wil je ons niet onthouden?
In mijn oude kinderdagboek vond ik terug dat ik me als 10-jarige al grote zorgen maakte over het gat in de ozonlaag en me boos maakte over de drijfjachten die bij ons in de Ooijpolder werden gehouden waarbij hazen en konijnen uit hun hollen werden opgedreven om vervolgens neergeschoten te worden. 

Wat gaan jullie als eerste aanpakken bij winst?
We gaan alles op alles zetten om Haarlem klimaatneutraal te maken door ons energieverbruik sterk te verminderen door grootschalig te gaan isoleren en in te zetten op duurzame energiebronnen. De PvdD wil de stad radicaal vergroenen zodat het prettiger en gezonder leven wordt voor mens en dier. En we willen van Haarlem een jachtvrije gemeente maken.

Wat wordt de grootste uitdaging van deze gemeente?
De grootste uitdaging voor de gemeente Haarlem is om klimaatneutraal in 2030 te worden. Daarvoor is het noodzakelijk het energieverbruik in de stad te verminderen en de uitstoot van auto’s terug te dringen. Daarnaast zullen we meer duurzame energie op moeten wekken door vol in te zetten op zonnepanelen. Tot slot zullen we de stad klimaatbestendig moeten maken zodat ook tijdens hittegolven en hevige neerslag de stad leefbaar blijft. Radicaal vergroenen, dus.

Waarom moeten kiezers op jullie partij stemmen? 
De PvdD houdt als enige partij echt vast aan haar groene en diervriendelijke idealen en zal geen compromissen sluiten omwille van de macht.

Als kiezers over een jaar terugkijken, verzeker ik dat…
We door middel van initiatieven, moties en samenwerkingen met burgers en bedrijven Haarlem een stuk diervriendelijker, groener en energiezuiniger hebben gemaakt.