Gemeenteraadsverkiezingen Haarlem 2022: praktische informatie

Politiek
Alles wat je moet weten over de Haarlemse gemeenteraadsverkiezingen 2022.
Alles wat je moet weten over de Haarlemse gemeenteraadsverkiezingen 2022. (Foto: #ElkeStemTelt)

HAARLEM - De gemeenteraadsverkiezingen 2022 zijn volop bezig. Ook in Haarlem. Welke partijen doen in Haarlem mee? Bij welke stembureaus kun je terecht? En wat moet je allemaal nog meer weten voor de komende drie stemdagen? Alle praktische info op een rij!

Waarom gemeenteraadsverkiezingen 2022?

Allereerst: waarom zijn er eigenlijk gemeenteraadsverkiezingen? Voor jou als inwoner zijn gemeenteraadverkiezingen 2022 een mooie kans. Je kunt namelijk meebepalen over de toekomst van jouw stad of dorp. Door het kiezen van jouw favoriete lokale partijen en gemeenteraadsleden, op basis van hun standpunten en toekomstvisies. Bijvoorbeeld als het gaat om woningbouw, verkeer of gemeentelijke belastingen. 

Burgemeester Wienen bracht maandagochtend zijn stem al uit.

Taken gemeenteraad

Ook is het goed te weten wat de gemeenteraad nu precies is. Hierbij gaat het om het hoogste bestuursorgaan van jouw gemeente. De gemeenteraad bestaat uit raadsleden van diverse partijen, die samen het beleid van jouw gemeente bepalen. De raadsleden zorgen daarbij niet alleen dat het college van burgemeesters en wethouders (B&W) goed functioneert, maar zijn ook een belangrijk aanspreekpunt voor inwoners.

Wie mag stemmen? 

In Nederland mag iedereen van 18 jaar of ouder stemmen. Ook kun je je vanaf die leeftijd verkiesbaar stellen. Stemmen is niet verplicht in ons land, maar wel aan te raden als je invloed wil uitoefenen op het gemeentebeleid.

Gemeenteraadsverkiezingen 2022: 18 Haarlemse partijen

In Haarlem heb je maar liefst 18 partijen om uit te kiezen. Zij maken zich onder meer hard voor betaalbare woningen voor alle Haarlemmers, een duurzamer Haarlem en betere zorg. Weten waar welke partij precies voor staat? Lees dan het artikel ‘Gemeenteraadsverkiezingen Haarlem: op deze 18 partijen kun je stemmen’.

Tekst gaat door onder de foto

gemeenteraadsverkiezingen haarlem 2022 partijen stemlocaties
Welke Haarlemse partij heeft jouw voorkeur? - #ElkeStemTelt

Waar kun je stemmen?

In totaal kent onze stad voor de komende gemeenteraadsverkiezingen 2022 78 stemlocaties in Haarlem, verdeeld over de stad. De stemlocaties zijn op alle drie de dagen allemaal open tussen 7.30 uur in de ochtend en 21.00 in de avond. Zo kun je onder meer terecht bij diverse wijkcentra en scholen, in de Waarderpolder, de Philharmonie, het Reinaldahuis, op het station en in het Frans Hals Museum. De complete lijst met stemlocaties vind je ook in deze krant en op Rodi.nl/regio/Haarlem. 

Zo werkt het stemmen

Hoe bepaal je op wie je stemt? Bekijk de sites en socialmedia-accounts van diverse partijen om te weten waar zij voor staan.

Ga voorafgaand aan de verkiezingen ook volop in gesprek met familie en vrienden. Want hoe meer stemmen jouw favoriete partij en kandidaat krijgt, des te meer zetels worden er bemachtigd. Elke zetel betekent één plek in de gemeenteraad. Het gemeentelijk Centraal Stembureau zal de stemmen uiteindelijk verdelen over de zetels.


Stemwijzer of Kieskompas

Kom je er niet uit? Ook voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 zijn er diverse stemwijzers, waaronder de MijnStem-kieswijzer van de gemeente Haarlem zelf, met stellingen over Haarlemse thema’s. Je vindt de stemwijzer op haarlem.nl/verkiezingen

Vanaf midden februari kun je ook via Kieskompas.nl of Stemwijzer.nl jouw visie op diverse algemene stellingen doorgeven. Daar komt uiteindelijk dan de partij (of partijen) uit waar jouw standpunten het best bij passen.

Gemeenteraadsverkiezingen: hoe machtig ik iemand?

Misschien kun je zelf niet stemmen, omdat je corona hebt en in quarantaine zit - of om een andere reden. Dan kun je iemand machtigen voor jou te stemmen. De gemachtigde mag voor maximaal 2 personen stemmen, naast zijn of haar eigen stem. Let op: je moet de gemachtigde wel zelf uitkiezen, anders is er sprake van ronselen. 

Er zijn 2 manieren om iemand anders voor jou te laten stemmen. Machtigen via de stempas of een schriftelijke volmacht.

- Machtiging via stempas: vul de gegevens op de achterkant van je eigen stempas in en geef de gemachtigde een kopie van jouw legitimatie mee

- Schriftelijk aanvragen volmacht: met het formulier op Haarlem.nl 

Kijk voor alle actuele informatie over de gemeenteraadsverkiezingen Haarlem 2022 op Rodi.nl/regio/Haarlem