SamenThuiZ Alverna: een bijzondere mix van bewoners

Zorg
Vrijdag 17 maart werd het contract getekend.
Vrijdag 17 maart werd het contract getekend. (Foto: aangeleverd)

AERDENHOUT - Met SamenThuiZ Alverna biedt De ZorgSpecialist vanaf oktober een nieuwe kleinschalige woonlocatie voor (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking of autisme. In Alverna kunnen zij wonen en werken op één plek. Samen met de andere bewoners van het landgoed, waaronder zusters uit het klooster. Dinsdag 18 april is er een open dag.

Esther Vink, directeur van De ZorgSpecialist: “Samen met het bestuur van het klooster, onder leiding van zuster Auxiline, zijn we in gesprek geraakt. Het landgoed leent zich uitstekend voor een leefgemeenschap waar verschillende mensen, met of zonder beperking, jong en oud, met elkaar op één plek wonen en werken. Wij geloven dat samendoen, ontmoeten en het integreren van mensen met en zonder beperking bijdraagt aan het vergroten van levenskwaliteit. De groene, beschutte en veilige omgeving van het landgoed zijn hiervoor de perfecte plek.”

Eindelijk zover

Na jaren van filosoferen en het ontwikkelen van plannen was het op vrijdag 17 maart zover. De ZorgSpecialist tekende een contract en werd huurder van de derde etage van Klooster Alverna. De etage gaat plek bieden aan (jong)volwassenen met een licht verstandelijke beperking of autisme. Roos de Vries, manager Begeleid Wonen bij De ZorgSpecialist, vertelt enthousiast over de plannen: “Binnenkort start de verbouwing en worden er dertien zelfstandige appartementen gerealiseerd. Ieder met een eigen badkamer, toilet en keuken. Bijna alle appartementen hebben een balkon. Er komt een gezamenlijke woonkamer met een grote leefkeuken. Ook de patio wordt een plek voor bewoners om elkaar te ontmoeten. Het is een fijne vorm van begeleid wonen en natuurlijk speelt ouderparticipatie een belangrijke rol. Samen zorgen we voor een gezellige, huiselijk en veilige basis.”

Verbinding

“In de loop der jaren zijn er al verschillende mensen van buitenaf, ook niet-religieuzen, op het landgoed komen wonen,” vertelt Esther. “Met de komst van de nieuwe bewoners op de derde etage ontwikkelt het klooster zich verder naar een gemixte leefgemeenschap. Het doel is dat de (jong)volwassenen op het landgoed ook een werkplek vinden. Dit kan bijvoorbeeld een facilitaire functie zijn of een functie in de catering of in het groen. Het gaat ook om welzijn, het ondersteunen bij het dagelijkse leven van de zusters of andere bewoners.” Roos vertelt dat de zusters uitkijken naar de komst van de nieuwe bewoners. “Het is voor hen spannend én leuk. De zusters worden meegenomen in alles wat er gaat gebeuren.”

Open dag

Op dinsdag 18 april organiseert De ZorgSpecialist een open dag. Zowel voor toekomstige bewoners (17:00 tot 18:30 uur) als voor nieuwe medewerkers (18:45 - 20:15 uur). Geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen. Natuurlijk worden de verbouwingsplannen van de derde etage toegelicht. Binnenkort start de verbouwing en op 1 oktober is het doel dat de woongroep van start gaat. SamenThuiZ Alverna is toegankelijk voor iedereen. De zorg wordt bekostigd vanuit de WLZ (Wet Langdurige Zorg) en de huur is betaalbaar voor (jong)volwassenen met een Wajong uitkering.