De 6 beste musea in Heemskerk en omgeving van 2023!

Nieuws
Fort Veldhuis, een van de  6 beste musea in Heemskerk en omgeving van 2023.
Fort Veldhuis, een van de 6 beste musea in Heemskerk en omgeving van 2023. (Foto: Facebook Fort Veldhuis)

HEEMSKERK – Bunkers, forten en archeologie maar laten we ook zeker het havengebied van IJmuiden niet vergeten. In en rondom Heemskerk zijn er genoeg musea voor een leerzaam dagje uit. Wij hebben de 6 beste musea van Heemskerk en de omgeving op een rijtje gezet.

Dit zijn de 6 beste musea in Heemskerk en omgeving (willekeurige volgorde):

  • Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis, Heemskerk
  • Museum Kennemerland, Beverwijk
  • Archeologiemuseum Huis van Hilde, Castricum
  • Pieter Vermeulen Museum, Driehuis
  • IJmuider Zee- en Havenmuseum, IJmuiden
  • Bunker Museum, IJmuiden

1. Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis

Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis vertelt het verhaal over de luchtoorlog in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Fort bij Veldhuis is één van de forten van de Stelling van Amsterdam. Stichting Aircraft Recovery Group doet onderzoek naar de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, tijdens hun missie, zijn neergestort. Zij proberen, waar mogelijk, restanten naar boven te halen en vermisten te identificeren. In Fort Veldhuis worden de onderdelen op een prachtige manier tentoongesteld, maar er is nog veel meer te zien!

Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis is in de maanden mei tot en met oktober elke zondag van 11.00 tot 17.00 uur open. Een ticket voor een volwassenen kost 7,50 euro, voor kinderen en veteranen (met veteranenpas) 4,00 euro. Donateurs hebben gratis toegang.

Luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis | Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk | arg1940-1945.nl

2. Museum Kennemerland

Ook passend in het rijtje van beste musea rondom Heemskerk: Museum Kennemerland, een streekmuseum in Beverwijk. Het museum is gevestigd in het voormalige raadhuis van Wijk aan Zee en Duin en heeft een vaste collectie, maar ook wisselende tentoonstellingen. Eén ding is zeker, in het museum wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van Midden-Kennemerland. Van een Romeins fort, naar een lustwarande voor welgestelde Amsterdammers, tot een streek die zich verder ontwikkelde tot een tuindersgebied beroemd om de aardbeien en nijverheid. Dwaal door het Museum Kennemerland en bekijk hoe hier van alles veranderd is vanaf de oertijd tot de dynamiek van vandaag.

Museum Kennemerland is het hele jaar open op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Een ticket voor een volwassenen kost 5,50 euro, kinderen tot en met 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Museum Kennemerland | Westerhoutplein 1, 1943 AA Beverwijk | museumkennemerland.nl

Tekst gaat verder onder de foto.


Museum Kennemerland in Beverwijk. - Foto: Museum Kennemerland via www.museumkennemerland.nl

3. Archeologiemuseum Huis van Hilde

Huis van Hilde is dé plek voor archeologie in Noord-Holland. Het museum bestaat uit twee onderdelen: het archeologisch depot en het publieke toegankelijke archeologiemuseum. Het museum vertelt de geschiedenis van Noord-Holland aan de hand van archeologische vondsten. Laat je meevoeren met de vele prachtige verhalen die zich in de loop der eeuwen in de provincie hebben afgespeeld.

Huis van Hilde is open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Tijdens de schoolvakanties in de regio Noord ook op maandag geopend. Een ticket voor volwassenen kost 8,50 euro, voor kinderen van 5 tot en met 17 jaar 5,00 euro.

Archeologiemuseum Huis van Hilde | Westerplein 6, 1901 NA Castricum | huisvanhilde.nl

4. Pieter Vermeulen Museum

En nog een ‘must see’ in het beste musea-rijtje: het Pieter Vermeulen Museum is een kindvriendelijk museum en is tijdelijk gehuisvest aan de Driehuizerkerkweg in Driehuis. Dit is het museum voor iedereen met belangstelling voor cultuur, natuur, milieu, duurzaamheid en klimaatverandering. Jaarlijks is er een wisselende tentoonstelling rond een actueel natuur-milieu-klimaat-thema, met een echt doe- en ontdek karakter. Wekelijks zijn er knutselworkshops en gedurende het hele jaar worden er allerlei activiteiten georganiseerd.

Het Pieter Vermeulen Museum is open op woensdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens de schoolvakanties in de regio Noord van dinsdag tot en met vrijdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Een ticket voor volwassenen kost 5,25 euro, voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar, 65+’ers en CJP 4,50 euro.

Pieter Vermeulen Museum | Driehuizerkerkweg 34D, 1985 EL Driehuis | pietervermeulenmuseum.nl

5. IJmuider Zee- en Havenmuseum

Noem je beste musea Heemskerk-regio, dan hoort daar zeker ook het IJmuider Zee- en Havenmuseum bij, dat maar liefst drie verdiepingen telt. Er is een vaste collectie, maar ook een radar-/uitzichttoren, een buitenmuseum en een uitgebreide bibliotheek. In de radartoren heb je een prachtig uitzicht over de havens en IJmuiden, maar zie je ook de werking van een radar en A.I.S. In het buitenmuseum liggen verschillende reddingsboten en een kotter waarin iedereen aan het roer kan staan. Ook is er een opstelling van een smederij en kuiperij en zijn er veel objecten uit de visserij opgesteld.

Het IJmuider Zee- en Havenmuseum is open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. In juli en augustus van woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. In de overige schoolvakanties in de regio Noord ook op dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur. Een ticket voor volwassenen kost 9,00 euro, voor kinderen van 4 tot en met 18 jaar 4,00 euro en voor 65+’ers 7,00 euro. De luistertour en audioverhalen zijn gratis te beluisteren met behulp van je eigen smartphone en koptelefoon of oortjes.

IJmuider Zee- en Havenmuseum | Havenkade 55, 1973 AK IJmuiden | zeehavenmuseum.nl

Tekst gaat verder onder de foto.


De kotter van het IJmuider Zee- en Havenmuseum. - Foto: Facebook IJmuider Zee- en Havenmuseum

6. Bunker Museum IJmuiden

Het Bunker Museum IJmuiden ligt verscholen in een hoek van de oorspronkelijke Kust Artillerie positie Heerenduinen. Vanuit deze positie werd de IJmuidense havenmonding verdedigd en daarmee ook de toegang tot de haven van Amsterdam. Het museum bestaat uit zes grotendeels ondergrondse bunkers, niet voor niets noemen we ‘m in dit rijtje beste musea dus. Deze bunkers herbergen een indrukwekkende collectie, van een Duitse veldfles tot een tweepersoons duikboot.

Het Bunker Museum IJmuiden is geopend op de eerste en derde zondag van april tot en met oktober van 11.00 tot 16.00 uur. Kijk op de website voor wijzigingen, extra openstellingen en rondleidingen. Een ticket voor volwassenen kost 7,50 euro, voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar 4,50 euro. Kinderen tot en met 3 jaar, veteranen en donateurs mogen gratis naar binnen.

Bunker Museum IJmuiden | Badweg 38, 1976 BZ IJmuiden | bunkermuseum.nl

Zo, dat waren een paar beste musea om binnenkort te bezoeken! Mis je er nog een in het rijtje? Laat het onze redactie dan weten!