Tiara en oma zijn een onafscheidelijk duo dankzij Buurtgezinnen

Nieuws
Tiara (5) met oma en broertje Tiaan.
Tiara (5) met oma en broertje Tiaan. (Foto: aangeleverd)

BEVERWIJK - ‘Lief, actief meisje zoekt grootouders’, dat was de oproep die Ingeborgh Olij-Frima, Buurtgezinnen coördinator Heemskerk en Beverwijk, een tijdje terug deed. Inmiddels genieten Tiara, oma en opa al een half jaar van elkaars gezelschap.

Door Serena van Heuven

Sylvia, de moeder van Tiara (5), is jaren geleden gevlucht uit haar geboorteland. Eenmaal in Nederland verbleef zij lange tijd in een AZC. Hier is Tiara ook geboren. inmiddels woont Sylvia met haar huidige partner in Beverwijk én is het gezin uitgebreid met een zoontje. 

Geïsoleerd bestaan

De familie van beide ouders woont niet in Nederland en ze hadden, ten tijde van de oproep, nog niet veel contacten kunnen maken. Dit geïsoleerde bestaan wilden zij veranderen. Ze zochten daarom naar een opa en oma voor Tiara, omdat zij zelf ook aangaf deze te missen. Opgehaald worden van school door opa en/of oma was iets waar zij naar verlangde.

Sylvia was overbelast door de zwangerschap en de eenzaamheid brak haar op. Via de verloskundige kwam ze in contact met Ingeborgh. De oproep werd gedaan, maar Ingeborgh had al een donkerbruin vermoeden dat deze oma en opa wel eens goed bij Tiara konden passen. “En nu komt Tiara één keer per week bij mij op bezoek”, zegt oma trots. “We knutselen, spelen een spelletje, laten ons hondje Des uit en in de zomer kunnen we in de tuin in de zandbak.”

“Het leukste bij oma is spelen met de visjes (red. hengelspel) en met de auto’s”, zegt Tiara. Soms speelt Tiara ook met de kleinzoon (3) van oma. “Die twee kunnen het ontzettend goed vinden met elkaar”, zegt oma.

Bij oma’s kan en mag bijna alles en dat is ook bij oma zo. “Wat bij oma gebeurt, dat blijft bij oma”, zegt ze met een knipoog. Ze laat nog wel even weten dat het geen snoepfestijn is. “Ze krijgt echt wel iets lekkers hoor, daar moet je je niet druk om maken. Een lekker chipje, wat te drinken en Tiara en wij zijn helemaal blij.”

Tekst gaat door onder de foto.


Tiara met hondje Des. - Foto: Aangeleverd

Zonnetje in huis

Buiten dat Tiara geniet van het gezelschap van haar opa en oma, is zij ook voor oma het zonnetje in huis. Oma heeft al eerder twee broertjes opgevangen, maar daar moest zij helaas noodgedwongen mee stoppen. Na een pauze belde Ingeborgh haar op met de vraag of zij iets voor Tiara kon betekenen. “Ingeborgh zei dat ze het gevoel had dat wij wel eens een gouden combi konden zijn, en niks is minder waar!” Tiara, oma en moeder Sylvia stralen van blijdschap. Als Tiara bij oma is, wordt Sylvia ontlast. Zo kan ze haar volle aandacht aan haar zoontje geven. Maar dat is niet het enige. “Ik ben vooral blij dat Tiara het naar haar zin heeft bij oma, ik ben ontzettend dankbaar hiervoor”, zegt Sylvia. Die dankbaarheid naar elkaar laten ze ook merken. “We appen veel, we geven elkaar een knuffel en zijn er voor elkaar in lastigere tijden. Sylvia voelt als een dochter voor mij”, besluit ze.

Sylvia en oma kunnen het zich voorstellen dat het soms lastig is om uit te spreken dat je hulp zoekt. Sylvia: “Twijfel niet, neem contact op als je hulp nodig hebt. Ik ben zo blij dat wij die stap hebben genomen, zowel voor Tiara als voor onszelf. Het geeft ons wat rust en Tiara heel veel plezier.”

Buurtgezinnen

Buurtgezinnen is een stichting die landelijk in meer dan 115 gemeenten actief is. De stichting wordt door lokale gemeenten gefinancierd. Buurtgezinnen koppelt vraaggezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel steungezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Er werden in totaal al meer dan 5.000 matches tussen gezinnen gemaakt.

Steun gebruiken of bieden

Wil je je aanmelden als vraag- of steungezin of wil je iets betekenen voor de organisatie? Kijk dan voor meer informatie op www.buurtgezinnen.nl of neem contact op met Ingeborgh Olij-Frima via ingeborgh@buurtgezinnen.nl of 06-11017207.


Kerstknutselen bij oma.
Tiara en hondje Des zijn net als Tiara en oma onafscheidelijk.