Sportdocent Saskia over koude gymzalen in Heiloo: ‘Het is echt niet te doen’

Algemeen
Sportdocent Saskia en de basisschoolkinderen staan letterlijk in de kou.
Sportdocent Saskia en de basisschoolkinderen staan letterlijk in de kou. (Foto: Aangeleverd)

HEILOO - Sportdocent Saskia van basisschool Benedictus is er klaar mee. “We begrijpen dat er bezuinigd moet worden op energie, maar dit is echt niet de juiste oplossing.” Vorige maand kregen alle gebruikers van de gymzalen in Heiloo een mail vanuit de gemeente: de gaskraan gaat dicht. Nu zitten de kinderen en leerkrachten in de kou. 

Door Roxanne Borgman

In de gymzaal aan de Burgenweg is het nog geen 8 graden. Saskia en de kinderen hebben zich warm aangekleed, maar dat helpt nauwelijks. Vanwege de energiebesparende maatregelen van beheerder Holland Sport staat de verwarming op vorststand en kan douchen alleen nog maar koud. “We moeten ons maar warmer aankleden, werd er gezegd. Maar ik stond vandaag de hele dag les te geven met een dikke trui aan met daarover nog een vest. Dat is echt niet uit te houden.” Saskia’s gezicht en handen voelen “mega koud aan” en ook de kinderen, die zelf in beweging zijn, klagen over de kou. “Het is koud in de kleedkamers en het toilet en ook de vloer en materialen zijn koud.” 

Oude gymzaal

“De zaal is super oud met enkel glas en tochtige deuren en ramen,” vertelt Saskia. Het verbaast haar dan ook niet dat de energierekening zo hoog is. “Volgens de gemeente is in de maand januari al meer kosten aan energie gemaakt dan in heel 2022. Geld om dat op te vangen hebben ze niet.” Er is wel degelijk begrip vanuit Saskia en de basisschool waarvoor zij als sportdocent is ingehuurd, maar dit is volgens hen niet de oplossing. Saskia: “Door alle gebruikers in de kou te laten staan, hopen ze op kosten te besparen. Maar je gaat zelf toch ook niet de hele dag in je kantoor of klas zitten waar het nog geen eens 8 graden is?” Saskia heeft meerdere malen contact gezocht met Holland Sport en de Gemeente Heiloo, maar zonder bevredigend resultaat. “We moeten ons maar warm aankleden, zeggen ze. En als we om een oplossing vragen of klachten hebben, dan wijst Holland Sport naar de Gemeente Heiloo en de Gemeente weer naar Holland Sport. Het is om gek van te worden.” Het zit Saskia hoog. “Ik vind dit gewoon echt niet kunnen, zeker niet naar de kinderen toe.”

Isolatie

Manager Exploitaties Eddy Bakker van Holland Sport betreurt de situatie en vindt het ook erg lastig. Als beheerder van het pand kan hij echter weinig aan de situatie doen. “Ik vind het echt vervelend voor de leerkrachten en de kinderen. We hopen dat het werkbaar is als iedereen zich warm aankleedt en gelukkig komt de lente er nu aan.” Bakker is bezig met het verkrijgen van een energievergoeding vanuit het Rijk, maar dit zal volgens hem de kosten niet 100% dekken. “Als de herfst er straks aankomt, dan zitten we met hetzelfde probleem.” Ook het aansluiten van heaters zal volgens Bakker weinig helpen. “De kosten voor elektriciteit zijn ook hoog. We moeten echt kritisch zijn op ons verbruik.” Als beheerder kan Holland Sport geen maatregelen nemen om het pand te isoleren, wat volgens Bakker wel degelijk zou kunnen helpen. “Het zou fantastisch zijn als de gymzalen worden geïsoleerd en verduurzamende maatregelen zoals zonnepanelen juich ik toe, maar wij als beheerder gaan daar niet over. Dat is aan de gemeente, die is eigenaar van het pand.”

De Gemeente Heiloo is om een reactie gevraagd naar de mogelijkheden voor isolatie van het gebouw, maar heeft nog niet gereageerd.