Orgel Festival Holland van 23 tot en met 30 juni

Algemeen
De unieke orgelluiken door Caesar van Everdingen van het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel.
De unieke orgelluiken door Caesar van Everdingen van het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR – Het internationale Orgel Festival Holland, dat van 23 tot en met 30 juni wordt gehouden in de Grote Sint Laurenskerk, geeft dit jaar invulling aan de drie thema’s van Alkmaar Ontzet 450: Verbondenheid, Verscheidenheid en Vrijheid.

Alkmaar Ontzet herinnert ons aan de oorlogen van toen en nu. Het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel in de Grote Kerk is voorzien van een schilderij op haar unieke orgelluiken waarop de triomf van David wordt verbeeld na het verslaan van de reus Goliath. In 1573 was Alkmaar David die de Spaanse reus Goliath versloeg. Op zaterdag 24 juni en zondag 25 juni zijn deze luiken voor aanvang van de concerten te bewonderen.

Europese gasten presenteren zich muzikaal met muziek die een breed scala aan emoties oproept. Het gevecht wordt op de orgels verbeeld door typische Spaanse Batalhas. Heinrich Schütz componeerde het koorwerk “Verleih uns Frieden gnädiglich” ter gelegenheid van de Vrede van Münster in 1648, die aan twee Europese oorlogen een einde maakte.

Van Alkmaarse bodem

Van Alkmaarse bodem klinkt oude en nieuwe muziek, van de Fesch, Susato en Kee. De muziek die muziekuitgever Susato verzamelde, geeft met zijn oude dansen een goede indruk welk repertoire er toentertijd in Alkmaar, misschien wel tijdens het beleg, zou kunnen hebben geklonken. Het Van Covelens orgel dateert uit 1511 en klonk dus al tijdens het beleg in 1573. Dit orgel bevindt zich grotendeels nog in haar oorspronkelijke staat.

De Alkmaarse orgels in dialoog met andere instrumenten zoals de viool, de hobo en de zangstem tonen de veelzijdigheid van deze orgels. Samen versterken ze gevoelens van verdriet en rouw die het gevolg van oorlogen zijn.

Genesis

Bijzonder wordt het concert op woensdagavond, dat is een eerbetoon aan Frank Zappa en de popgroep Genesis, in de bijzondere combinatie van slagwerk en groot orgel. Dit concert is net als veel andere festivalconcerten gratis toegankelijk. Op vertoon van de Alkmaarpas krijg je korting voor de concerten op zaterdag en zondag.

Meer informatie over Orgel Festival Holland kan je vinden op www.orgelfestivalholland.nl.