Gemaal 1879 zondag open voor publiek

Cultuur
Voorgevel van het fraaie Gemaal 1879.
Voorgevel van het fraaie Gemaal 1879. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Naast Moederdag én Dag van de Zorg (voorheen Verpleging) is het zondag 12 mei tevens Molen- en Gemalenweekend. Dit weekeinde biedt belangstellenden een unieke kans om bijzondere molens en gemalen te bezoeken en te luisteren naar de verhalen van molenaars. Zo ook weer in de regio Heiloo, met onder meer in Akersloot het opengestelde Gemaal 1879.

Dit jaar schenkt Gemaal 1879 extra aandacht aan de functie van het gemaal. Daarvoor is het gemaal zondag 12 mei van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor belangstellend publiek.

Het gemaal wordt die dag regelmatig in werking gezet en tevens geven aanwezige vrijwilligers uitgebreide toelichting over de functie van het gemaal in de waterhuishouding van de regio. Zij geven daarbij zowel uitleg over als demonstraties van de werking van de machinerie. Dit gemaal aan de rand van Akersloot bemaalde vroeger de Groot-Limmerpolder en kan nu bijstand verlenen in de bemaling van die polder en de aangrenzende polders.

Oer-IJ en kunstexpositie

Op de bovenverdieping van het gebouw is informatie te verkrijgen over de Oer-IJ-loop in de nabijheid. Op de benedenverdieping is er verder nog een expositie te zien van schilderijen en keramiek met natuur als thema.

Te beleven zondag 12 mei (10.00 tot 16.00 uur) aan de Fielkerweg 4 (Klein-Dorregeest) in Akersloot. Zie ook www.gemaal1879.nl.

Deel van de machinerie.