Reizen naar het strand van Hoek van Holland

Algemeen
Testrit van de Hoekse Lijn naar het station Hoek van Holland Strand. Voorlopig kunnen passagiers echter niet verder reizen dan Hoek van Holland Haven.
Testrit van de Hoekse Lijn naar het station Hoek van Holland Strand. Voorlopig kunnen passagiers echter niet verder reizen dan Hoek van Holland Haven. (Foto: Tom van Ooijen)

Hoek van Holland, bekend als eerste plaats aan de Nieuwe Waterweg, bekend van de bootverbinding met Groot Brittannië, bekend van het Recreatieoord, bekend van zijn bossen en duinen en natuurlijk bekend vanwege het strand. Maar hoe gaat het reizen naar Hoek van Holland als je het kustdorp wil bezoeken?

Menig Nederlander en buitenlander heeft het strand in Hoek van Holland al eens bezocht. Een strand dat eigenlijk uit twee delen bestaat. De Hoekenezen (inwoners van Hoek van Holland) spreken van het ‘Rotterdamse Strand’ als het gaat om het strand bij de Zeekant en het Hoekse Strand dat aan het eind van de Rechtestraat ligt.

Het strand aan de Zeekant is het meest toeristische. Met veertien strandpaviljoens, die jaarrond open blijven, is er voor de strandbezoeker die meer wil dan alleen zonnebaden genoeg te doen. Een drankje, een hapje het huren van een ligbed of parasol, het is allemaal mogelijk.

Het strand aan de Rechtestraat telt twee exploitaties waarvan één echt vegetarisch is. Op dit strand tref je de meeste Hoekenezen, veelal de koelbox met eten en drinken bij zich hebbend. Ook bevindt zich daar de Hoekse Watersportvereniging, de surfschool en uiteraard de Strandwacht niet te vergeten,

Als bezoeker van Hoek van Holland heb je dus keuze uit twee strandopgangen, maar hoe kom je daar nu eigenlijk?

Met de auto:

Vanuit richting Rotterdam: volg de A20 richting Hoek van Holland. Neem op verkeersknooppunt Westerlee de afslag naar de N223 richting Hoek van Holland. Deze weg gewoon blijven volgen, hij voert je rechtstreeks naar het strand.

Vanuit Den Haag: volg de N464 richting Monster, deze gaat over in de N211, vanaf de Uithof kun je de N211 direct volgen. Blijf deze volgen tot je in Hoek van Holland bij een rotonde met strandstoelen er op komt. Sla op de rotonde rechtsaf en rij door richting strand.

Let op: op mooie stranddagen kan het, zeker in de vakantietijden, bijzonder druk zijn richting het Hoekse strand. Het is dan ook aan te bevelen tijdig te vertrekken en zorg voor water in de auto als het erg warm is.

Parkeren bij het Hoekse strand zou tot media augustus gratis zijn. Wanneer de metro tot aan het strand rijdt, wordt het betaald parkeren weer ingevoerd. Het tarief is nog niet bekend.

Openbaar vervoer

Vanuit richting Den Haag

Er is één busverbinding vanuit Den Haag met Hoek van Holland: Lijn 31 van EBS: Leyenburg – Hoek van Holland Haven, Vanaf Hoek van Holland Haven is het ongeveer 20 minuten lopen naar het strand. Totdat de Metro doorrijdt tot aan het strand is er echter ook vervoer naar het strand dat met een bus door de RET wordt verzorgd. Lijn 31 rijdt vanaf 6 uur 23 tot 19.33 uur richting Hoek van Holland. In de spits drie tot zes maal per uur, in de vakantiespits 3 tot 4 maal per uur. Buiten de spits twee tot drie maal per uur. Lijn 31 doet buiten Den Haag ook Monster en ’s-Gravenzande aan. Tot en met 4 september is er een alternatieve route vanwege een wegopbreking op de Koningin Julianaweg in ’s-Gravenzande.

Voor meer info zie Lijn 31 Den Haag Leyenburg - Hoek van Holland Station Haven - OV in Nederland Wiki

Vanuit Rotterdam

Vanuit Rotterdam kan heel eenvoudig gebruik worden gemaakt van de metro, ook wel de Hoekse Lijn genoemd: Metrolijn B.

De metro vertrekt elke tien minuten van onder meer stations Blaak, Beurs en Eendrachtsplein. Maar let op deze rijdt om de 20 minuten door naar Hoek van Holland. De overige ritten eindigen op Maassluis Steendijkpolder. In het zomerseizoen rijd de metro om de 15 minuten wel steeds door naar Hoek van Holland.

Hoek van Holland Haven heeft een tijdelijk perron, dit betekent extra looptijd richting strand, reken op ongeveer een half uur. Er is een (gratis) busverbinding van de RET naar het strand

Momenteel wordt de laatste hand gelegd een het metrostation Hoek van Holland strand. De verwachting is dat de metro medio oktober rechtstreeks door zal rijden naar het strand. De verwachte datum van ingebruikname is nog niet bekend. Hou deze site in de gaten voor de updates.

Strandopgang Rechtestraat

Wie liever naar het rustigere strand aan de Rechtestraat gaat, ook wel sportstand genoemd vanwege de callanetics het openbaar vervoer komt daar niet in de buurt. Het beste is dan uit de bus te stappen bij halte Nieuwlandse Polderweg. Vandaar is het ongeveer ene half uur lopen tot aan het strand.

Met de auto:

uit Richting Rotterdam: 

Na de afslag op verkeersknooppunt Westerlee naar de N223, neem de eerste afslag richting Hoek van Holland (rechts aanhouden). Je komt vervolgens op de Maasdijk. Rij deze helemaal uit naar Hoek van Holland. Sla bij de stoplichten aan het eind van de Maasdijk links af de Dirk van den Burgweg op. Voorbij tankstation OK rechtsaf richting strand (Schelpweg) Bovenaan de weg rechts is een parkeerplaats. Rechts van de viskraam loopt de Rechtestraat naar het strand.

Uit de richting Den Haag:

Volg de N464 richting Monster, deze gaat over in de N211. Doorrijden tot Hoek van Holland op de Dirk van den Burgweg. Voorbij tankstation OK rechtsaf richting strand (Schelpweg) Bovenaan de weg rechts is een parkeerplaats. Rechts van de viskraam loopt de Rechtestraat naar het strand. 

Op de fiets:

Vanuit richting Maassluis: er loopt een fietspad langs de Nieuwe Waterweg dat je langs metrostation Hoek van Holland Haven voert. Bij de rotonde met strandstoelen in Hoek van Holland links af en dan rechtdoor naar het strand. Wil je naar de rechtestraat dan is er op de Badweg rechtsaf een fietspad door de duinen.

Vanuit richting Kijkduin: loopt door de duinen een fietspad tot aan Hoek van Holland, waarbij je eerst strandopgang Rechtestraat tegenkomt en je vervolgens door kan rijden naar de Zeekant. Let wel op, dit pad is uitsluitend voor fietsers, niet voor scooters.

Het tijdelijke station Hoek van Holland Haven
Het definitieve station Hoek van Holland Haven wordt in gebruik genomen als de metro door rijdt naar het strand.
Zo ziet het plein er momenteel uit.