HVC’10 als kampioen terug naar tweede klasse

HVC'10 keert na een jaar terug in de 2e klasse.
HVC'10 keert na een jaar terug in de 2e klasse. (Foto: Ron van Oosten)

Eigenlijk barstte de feestvreugde al twee minuten voor het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Vally Karagantcheff los.

Door Dirk Vermeulen

HVC had inmiddels een veilige 4-0 voorsprong opgebouwd op DVO’32 en doelman Kenny Lipman, vastbesloten zeker deze wedstrijd de nul te houden, had net een penalty gestopt. Toch was er nog volop spanning, omdat een kampioenschap in eigen huis afhankelijk was van het resultaat van de wedstrijd Victoria’04 – v.v. Rhoon in Vlaardingen.

Speaker Hilde Bouwhuis kon onder luid gejuich de gelijke eindstand (3-3) van deze twee minuten eerder afgelopen wedstrijd bekend maken. Met acht punten voorsprong op Rhoon en nog twee duels te gaan was daarmee het kampioenschap een feit. De KNVB had al rekening gehouden met dit scenario, want zijn vertegenwoordiger Walter Hunsche was aanwezig om de medailles na afloop uit te reiken.

Ook de kampioensschaal had hij meegenomen.

Ook de kampioensschaal had hij meegenomen. De eer was aan Niek van den Bos, het oudste lid van HVC’10, om de schaal aan zijn kleinzoon en aanvoerder Michael van den Bos uit te mogen reiken.

Het zo succesvolle trainersduo John de Ronde en Jeroen Verkade kon over vrijwel de gehele selectie beschikken. Alleen Glenn Boon, ook dit seizoen weer één van de sterkhouders van de club, kon door een zware knieblessure niet spelen.

Mitchell Bouwhuis had na overleg met de familie een uitje in een bekend pretpark bij Parijs onderbroken en kon na een rit van 500 km in de ochtend tijdig bij de groep aansluiten en zou waardevol blijken.

HVC’10 ging vlot van start. De ploeg had zich voorgenomen vroeg te scoren en leek daarin te slagen. Er ging echter wegens vermeend buitenspel een streep door een snelle voorsprong.

Scheidsrechter Karagantcheff had bij enkele volgende buitenspelmomenten ook zijn twijfels en ging gaande de wedstrijd terecht steeds meer van eigen waarneming uit.

Echt heel soepel ging het vooralsnog niet aan de kant van HVC’10, maar er kwamen wel kansen. Een vrije trap van Thomas van der Bogt werd gestopt door doelman Natoe Da Graca Dos Santos. Een inzet van Dave Kram, na een schitterende pass van Jorno Reurink, werd van de lijn gehaald.

DVO’32 bleef aan de andere kant met counters gevaar stichten. Zo probeerde Gert Jan van Veen het met een verre boogbal, maar Kenny Lipman wist met een uiterste krachtsinspanning de bal over de lat te tikken. Bij één van hun gevaarlijke corners wisten de Vlaardingers met hun luchtmacht zelfs de lat te raken.

Een mooie Hoekse aanval werd onderbroken, doordat van der Bogt werd vastgehouden en Dave Kram werd voor rust nog in het strafschopgebied gestuit, maar er gebeurde blijkbaar in de ogen van de scheids te weinig voor een strafschop.

Tweede helft

Met Michael van de Bos op het middenveld, op aanwijzing van John de Ronde had hij 10 minuten voor rust al met Badr ben Mohammed van positie gewisseld, kreeg de thuisclub duidelijk meer grip op de wedstrijd. Een Hoeks doelpunt zou niet lang meer op zich laten wachten en het was juist Ben Mohammed die uit een voorzet van Dave Kram met een uiterst slim hakje de 1-0 op het scorebord bracht. “Zonder na te denken, helemaal intuïtief”, aldus de doelpuntenmaker lachend na afloop.

Nog geen vijf minuten later leek Jorno Reurink de keeper te gaan omspelen en de 2-0 te scoren, maar de Vlaardingse doelman wierp zich dapper op de bal.

Dat speelde zich evenwel buiten het strafschopgebied af, zodat Karagantcheff niets anders kon dan de ongelukkige goalie met rood van het veld te zenden. DVO’32 probeerde vergeefs en ten onrechte nog aan te voeren dat er buitenspel aan de situatie vooraf was gegaan. De ploeg moest met tien man verder en het was daarmee meteen duidelijk dat een Hoekse overwinning een feit zou worden.

Jorn Groothuizen, weer helemaal in zijn element op het middenveld, scoorde al snel de 2-0 uit een voorzet van Thomas van der Bogt.

Topscorer Mitchel Bouwhuis schoot een kwartier voor tijd na een mooie actie van, opnieuw Jorno Reurink,de 3-0 in de touwen. Rico Sterrenberg bepaalde daarna met een schitterende knal vanaf rechts de eindstand op 4-0.

John de Ronde en Jeroen Verkade gunden intussen een aantal spelers vanaf de bank maar wat graag hun spelminuten in een kampioenswedstrijd te maken. Zo vaak wordt een club immers niet kampioen. Helemaal duidelijk waarom DVO’32 in de laatste minuten nog mocht aanleggen voor een penalty, is het nooit geworden. Was het uit medelijden? In ieder geval was Kenny Lipman het er niet mee eens en hij liet dat vooral blijken door de pingel te stoppen.

Groot feest met vuurwerk dus aan de Rondgang, waarbij allen die het verdienden in het zonnetje werden gezet. HVC’10 heeft dit seizoen aangetoond een maatje te groot te zijn voor de derde klasse: het team hoort zonder meer in de tweede klasse thuis!

Er zijn nog twee wedstrijden te spelen in de derde klasse D.

A.s. zaterdag gaat HVC op bezoek bij v.v.Lyra, Veilingweg 26, De Lier. Aanvang 14.30 uur. Dan volgt als laatste nog de thuiswedstrijd op 25 mei aan de Rondgang tegen het al gedegradeerde Rozenburg, eveneens om 14.30 uur.