Na meer dan 50 jaar weer zenders in Bunker Bremen

Cultuur
Vrijwilligers bij Bunker Bremen.
Vrijwilligers bij Bunker Bremen. (Foto: Archief)

In het weekend van 20 en 21 april zijn er na meer dan 50 jaar weer zenders actief in Bunker Bremen in het Vinetaduin. Het is dan het weekend van de verdediging van Erfgoed met het thema 75 jaar NAVO “Security in our daily lives is the key to our well-being”.

Heel veel bunkers, forten en vestingen zijn dat weekend gezamenlijk open. In heel Nederland zijn in verband met dit evenement ook zendamateurs actief om contact te maken met zoveel mogelijk locaties over de hele wereld. In Bunker Bremen is Bas als zendamateur samen met andere collega’s met de roepnaam PA75NATO actief.

Zendamateur Bas

Bas is al jaren actief als zendamateur en heeft daar de nodige diploma’s voor gehaald. Hij is actief bij PI4CC, een vereniging van zendamateurs die in het Vinetaduin al jaren actief is. Bas PA5BS doet met PI4CC regelmatig mee aan wedstrijden en ze eindigen dan op Europees niveau bijna altijd in de top 3 en wereldwijd bij de top 10. Dit resultaat wordt behaald door de techniek, het antennepark en vaardigheden van de leden. 

Ze eindigen dan op Europees niveau bijna altijd in de top 3 en wereldwijd bij de top 10

De PI4CC staat zo goed bekend, dat militairen die hun Opleiding van de Militaire Verbindingsdienst afronden, in Hoek van Holland langskomen voor instructie en praktische vaardigheden van antennebouw en opstellingen. Van 1 tot en met 19 April zijn de zendamateurs van PI4CC actief met de call PA75OTAN om ruchtbaarheid te geven aan het weekend in Bunker Bremen.

Special Event Station

Op 20 en 21 april worden in Bunker Bremen met een zendontvanger verbindingen gemaakt op de korte golf met de call PA75NATO. Zoiets heet een Special Event Station. Met een moderne zender worden verbindingen in spraak, met morse en digitale modes gemaakt. Tijdens deze demonstratie wordt gebruik gemaakt van een antenne van PI4CC. Bovendien zal er demo materiaal zijn waaronder een AN/GRC-9 (Angry Nine) zendontvanger die in de koude oorlog door defensie gebruikt werd.

Bezoekers aan Bunker Bremen kunnen zelf proberen om in morse te seinen waarbij een decoder gebruikt wordt om te controleren of het iets leesbaar is.

Bunker Bremen in het Vinetaduin is zaterdag 20 en zondag 21 april geopend van 13:00 – 16:00 uur. Melden aan het toegangshek.