Kolhorner ansjovisjol KH44 vierde tijdens Visserijdagen in de Strontweek

Nieuws
De ansjovisjol KH44 vertrekt naar zee met voorin Arie Boontjes, Jan Stam aan stuurboord en Hannes Oostenbruggen aan bakboord en Frans Schepers (schipper) aan het roer.
De ansjovisjol KH44 vertrekt naar zee met voorin Arie Boontjes, Jan Stam aan stuurboord en Hannes Oostenbruggen aan bakboord en Frans Schepers (schipper) aan het roer. (Foto: Rien Mudde)

KOLHORN/WORKUM - Kolhorn was tot 1929 een haven aan de voormalige Zuiderzee. Van de omvangrijke vissersvloot van Kolhorn is uit deze tijd alleen de jol KH44 overgebleven. De ansjovisjol KH44 neemt al ruim 20 jaar deel aan de Visserijdagen. Van maandag tot en met zaterdag wordt er zeilend gevist in de buurt van Workum en Hindeloopen. 

De gevangen vis wordt tijdens visafslagen op woensdag en op zaterdag aan het publiek verkocht. De opbrengst gaat naar het schip dat de vis heeft aangeleverd, waarbij elke euro een punt is. Eventuele motorminuten worden in mindering gebracht. Ook onvoldoende uitrusting levert een straf op. Uiteindelijk heeft elk schip een puntentotaal, waarbij de hoogste score de felbegeerde zilveren brijlepel oplevert. Dit jaar is deze van goud, vanwege het 50 jarig jubileum.

Elk jaar wordt vanuit Workum de Strontweek georganiseerd. Dit jaar voor de 50ste keer. De Strontweek bestaat uit vier elementen: de Strontrace, de Beurtveer, het Liereliet en de Visserijdagen. Bij de Strontrace wordt er zo snel mogelijk met (tegenwoordig gedroogde) koeienstront naar Warmond bij Leiden en terug gevaren met tjalken en skutsjes. Bij de Beurtveer wordt er met tjalken en klippers zo snel mogelijk van Workum naar Amsterdam en weer terug gezeild met passagiers aan boord, waarbij onderweg nog een aantal havens dient te worden aangelopen. Het Liereliet is een Internationaal festival van maritieme Muziek in Workum. Het lijkt een vreemde eend in de bijt, maar maakt het wel gezellig op de haven van Workum tijdens het weekeinde voor de start van de varende evenementen.

De Visserijdagen houdt in dat er een dertigtal botters, lemster- en wieringeraken, zeeschouwen en jollen een week lang mogen vissen met snoekbaarsnetten op de voormalige Zuiderzee.Het gemeenschappelijke is dat alle deelnemende schepen varen onder zeil. De motorische voortstuwing van het schip mag daarbij niet worden gebruikt. 

De jol eindigt met een puntentotaal van 301,00 op de vierde plaats. Voor de jol is dit een unieke prestatie, zo hoog heeft de jol nog nooit in de ranglijst gestaan.