Halleh Ghorashi ontvangt geborduurd jasje van About a Jacket in Hoorn

Algemeen
Halleh Ghorashi (r) neemt het jasje in ontvangst van About a Jacket-deelnemer Heshmat Pourseif die het jasje genaaid heeft. Net als Halleh is Heshmat ook gevlucht uit Iran.
Halleh Ghorashi (r) neemt het jasje in ontvangst van About a Jacket-deelnemer Heshmat Pourseif die het jasje genaaid heeft. Net als Halleh is Heshmat ook gevlucht uit Iran. Foto: Theo Annes

HOORN - Elk jaar op Internationale Vrouwendag, 8 maart, geeft stichting About a Jacket een geborduurd jasje cadeau aan een vrouw die een prominente rol in de maatschappij vervult. Dit jaar mocht Halleh Ghorashi het jasje in ontvangst nemen in het borduuratelier voor vluchtelingenvrouwen in Hoorn. “Een heel grote eer”, benadrukt ze.

Halleh Ghorashi werd in 1962 geboren in Iran en kwam in 1988 als politiek vluchteling naar Nederland. Ze studeerde culturele antropologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en promoveerde in 2001 aan de Universiteit van Nijmegen. Ze is als hoogleraar Diversiteit en Integratie verbonden aan de afdeling sociologie van de VU. In 2020 werd ze verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), een genootschap van topwetenschappers dat de regering adviseert. Ook is ze kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). In haar onderzoekswerk houdt ze zich onder meer bezig met verhalen van generaties van vluchtelingen en migranten, culturele diversiteit en inclusieve structuren.

Groen

“Halleh Ghorashi is voor ons het voorbeeld van een vrouw die een prominente rol in de maatschappij vervult”, vertelt Marilou Evelo, initiatiefnemer van About a Jacket. “Vandaar dat onze deelnemers, ondanks de coronacrisis, een jasje geborduurd hebben dat speciaal bestemd is voor haar. Op het jasje zijn bloemen geborduurd afkomstig uit de Perzische traditionele naaldkunst. De verschillende bloemen, net als in een prachtige tuin, symboliseren de verrijking en diversiteit in de samenleving.” Halleh vult aan: “Ik vind het heel bijzonder om te beseffen dat de vrouwen aan mij dachten toen ze dit jasje borduurden en dat ik voor hen een inspiratiebron ben. Ik vind het jasje heel mooi en ben ook heel blij met de kleur: groen was de kleur van mijn moeder die zes jaar geleden overleed. Ze had groene ogen en dat is in Iran uitzonderlijk.”

Geloven in je eigen kracht

Internationale Vrouwendag is volgens Halleh een dag om stil te staan bij de positie van vrouwen over de hele wereld. “Op verschillende manieren worden vrouwen nog steeds onderdrukt. In Iran bestaat bijvoorbeeld de wettelijke onderdrukking waarbij vrouwen minder rechten hebben dan mannen. Maar ook in de Nederlandse samenleving krijgen vrouwen nog steeds niet dezelfde kansen als mannen. Op dat gebied is er nog steeds ongelijkheid. Vanuit de SER hebben we in 2019 de invoering van een wettelijk vrouwenquotum voor het bedrijfsleven geadviseerd. De Tweede Kamer heeft hier onlangs mee ingestemd. Mooi dat we dat bereikt hebben! Had ik ooit gedacht toen in net in Nederland woonde dat ik een bijdrage zou kunnen leveren aan zo’n revolutionaire stap in Nederland? Nee. En dat is iets wat ik de vluchtelingenvrouwen afgelopen maandag bij About a Jacket ook heb meegegeven: blijf geloven in je kracht en kwaliteiten en doe je best om je talenten in praktijk te brengen. Ik weet zelf als geen ander dat je als vluchteling je gevoel van eigenwaarde kunt verliezen in een nieuwe samenleving. Toen ik net in Nederland was, kon ik alleen maar denken aan verlies en alles wat ik achterliet in Iran. Hier moest ik helemaal opnieuw beginnen. Nu achteraf besef ik hoeveel steun ik heb gehad van bepaalde mensen die in mij geloofden en mijn eigenwaarde hielpen vergroten. Burgerinitiatieven zoals die van Marilou zijn daarom heel belangrijk. Marilou zorgt ervoor dat deze vrouwen participeren in de samenleving, waardoor ze hun gevoel van eigenwaarde behouden of juist weer terug krijgen. Een vertrouwde plek tussen alle regels en structuren van het systeem waar vrouwen het gesprek met elkaar aangaan, de Nederlandse taal leren, elkaars leven verrijken en misschien nét dat duwtje in de rug krijgen waar ze behoefte aan hebben. Dit soort sterke initiatieven, waar ook andere mensen jouw kracht en kwaliteiten zien, hebben we keihard nodig.”

Meer waardering voor participatie

Het zou volgens Marilou en Halleh ook heel fijn zijn als burgerinitiatieven zoals About a Jacket in de nieuwe inburgeringswet van 2022 de erkenning krijgen die zij verdienen. “Het onderdeel participatie in de samenleving moet meer gewaardeerd worden”, zeggen zij allebei. Halleh: “De rol van dit soort lokale maatschappelijke initiatieven is zo belangrijk voor de langetermijn-ontwikkeling van deze vluchtelingenvrouwen. Ze zijn van grote complementaire waarde, zeker als straks de gemeenten de regie over de inburgering van nieuwkomers krijgen. Zo snel mogelijk een thuis kunnen vinden in je gemeente, integreren en inburgeren; About a Jacket kan daar een enorme bijdrage aan leveren en verdient daarom een plek in het nieuwe inburgeringsaanbod.”

Meer informatie over het borduuratelier voor vluchtelingenvrouwen in Hoorn: www.aboutajacket.nl .

Afbeelding