Ode aan het varken in Grote Waal in Hoorn

Algemeen
 "Het varken verbeeldt de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft", aldus kunstenares Jantien Mook.
"Het varken verbeeldt de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft", aldus kunstenares Jantien Mook. Foto: Wally Ooms

HOORN - Mensen die vanuit de stad de Grote Waal binnenrijden zullen het hebben opgemerkt: er staat een gigantisch sculptuur van een varken. Het reizende kunstwerk ‘Ode aan het Varken’ van Jantien Mook is er tijdelijk geplaatst en beeldt een varken uit dat naar vrijheid springt. 

Het kunstwerk heeft eerder een plaats gehad in andere plaatsen in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Bezoekers kunnen niet alleen het varken bewonderen, maar er ook plaatsnemen op de bankjes die zijn geplaatst op het podium. Wie ernaar kijkt wordt er vrolijk van. Dat is de algemene indruk van de meeste mensen die de omvangrijke sculptuur hebben gezien. En dat is precies wat Jantien Mook ermee wilde uitdrukken: het welzijn van dieren die in vrijheid kunnen leven.

Schoonheid van dieren

De beeldend kunstenaar die het vervaardigde in samenwerking met Dirk-Jan Schrander wil de schoonheid en de kracht van dieren tonen. Ze hoopt dat mensen zich vereenzelvigen met het dier en niet wegkijken in een tijd van bio-industrie. “Het varken verbeeldt de vreugde, de vrijheid en de levensenergie waar elk levend wezen behoefte aan heeft”, aldus de kunstenares, die laat weten dat ze blij is dat het kunstwerk nu in de Grote Waal in Hoorn te zien is.

Beter leven voor dieren

‘Ode aan het Varken’ was ook de start van het burgerinitiatief ‘End the Cage Age’. Op 8 oktober 2019 werd het varken tentoongesteld in Brussel tegenover de Europese Commissie om de anderhalf miljoen handtekeningen te vieren voor een beter leven voor dieren in de Europese veehouderij. Op het bordje is verder te lezen dat het hedendaagse coronavirus ons eraan herinnert dat het schadelijk is om dieren op industriële schaal te houden. Het blije varken - met krulstaartje, jawel - is een verrijking voor de stad.