Ook in Risdam-Noord gingen vrijwilligers met grijper en afvalzak de wijk in op zwerfvuil te rapen.
Ook in Risdam-Noord gingen vrijwilligers met grijper en afvalzak de wijk in op zwerfvuil te rapen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

CleanUp Hoorn in actie tijdens Schoon Westfriesland

Algemeen

HOORN - Onder het motto ‘Gelukkig Schoonjaar!’ deed CleanUp Hoorn zondag 9 januari mee aan Schoon Westfriesland. Ook in Risdam-Noord is een grote groep actief geweest om de handen uit de mouwen te steken en zwerfafval te rapen. 

CleanUp Hoorn deed deze ochtend op drie locaties mee: in de Kersenboogerd, het Engelse park (Venenlaankwartier / Hoorn-Noord) en Risdam-Noord. Voor deze drie wijken zijn drie ‘wijkhoofden’ voor CleanUp Hoorn actief. Eén van hen is Arie den Blanken. Hij is sinds kort samen met Dirk Komen vaste contactpersoon voor de wijk Risdam-Noord. 

Meer zwerfvuil

Na een oproep via Facebook en Risdam-Noord Groen was er zondag 9 januari om 10.00 uur een opkomst van wel 27 personen bij winkelcentrum de Korenbloem. “Veel meer mensen dan bij de vorige CleanUp in september, maar er viel helaas ook meer zwerfvuil op te halen”, legt Arie uit. “De weergoden waren ons niet goed gezind, want we kregen een aantal buien over ons heen. Maar de animo om met grijpers de groene zakken te vullen was er niet minder om. Met enthousiasme hebben we een vol uur geraapt.  Dank aan allen die meegeholpen hebben. Het was voor Dirk en mijzelf een mooie start. Graag tot een volgende keer!” Dirk vult aan: “Zelf wandel ik vaak in onze wijk en het valt me op dat er steeds meer zwerfafval op straat ligt. Daar stoor ik me aan. Ook rond het winkelcentrum waar we zondag gelopen hebben, vonden we veel lege blikjes frisdrank en plastic. Er was zelfs een klein kunstkerstboompje op straat gedumpt.” Dirk heeft maandag alle gevulde afvalzakken, 29 in totaal, met zijn aanhanger naar het grofvuildepot gebracht. “Het viel me op dat HVC niet zo goed wist wat ze met die zakken zwerfvuil aan moesten. Ik kon het uiteindelijk daar wel achterlaten, maar volgens een van de medewerkers was er nog geen protocol voor.” 

Raapmaatje

Ook in de Kersenboogerd werd zwerfafval opgeruimd. Margreet was hier op het Betje Wolffplein namens CleanUp Hoorn aanwezig om de deelnemers op weg te helpen. Sommigen hadden al een partner om samen mee op pad te gaan, anderen kwamen op locatie hun ‘raapmaatje’ tegen en gingen samen een uurtje de wijk in met grijpers en zakken. “De meeste deelnemers hadden zich van tevoren aangemeld”, vertelt Margreet. “Maar er waren ook mensen die spontaan mee gingen doen nadat ze zagen dat wijkbewoners bezig waren met het opruimen van zwerfafval. Helaas was het wel koud en viel er af en toe een bui. Toch zijn er twintig volle zakken opgehaald, waardoor het ook in het centrumgebied van de Kersenboogerd weer wat schoner is.” Voor wie deze keer niet in de gelegenheid was: zondag 13 februari wordt vanaf de Vomar op het Betje Wolffplein weer afval geraapt in de wijk. “Hopelijk met beter weer en weer nieuwe deelnemers. Je zorgt voor een schone omgeving, bent lekker buiten, kunt weer eens andere mensen ontmoeten en bovenal: je wordt gewaardeerd. Wij denken dat een schone buurt een veilige buurt is waar het fijn is om te wonen. Daar kan iedereen zijn steentje aan bijdragen.”

Contactpersonen gezocht

CleanUp Hoorn wil graag in alle wijken van de gemeente Hoorn een contactpersoon, zodat regelmatig ‘trashdates’ gehouden kunnen worden. CleanUp zoekt in de volgende wijken nog een contactpersoon: Zwaag, Blokker, Grote Waal en Bangert en Oosterpolder. Interesse? Stuur dan een mailtje naar cleanuphoorn@gmail.com .

Komende acties

Meer weten over CleanUp Hoorn? Kijk dan op de website: cleanup.vooreenmooiestad.nl of op de Facebookpagina. Wie afval wil rapen, maar nog geen grijper heeft, kan deze kosteloos afhalen bij het stadhuis. De eerstkomende data van grote landelijke acties zijn: 19 maart (Landelijke Opschoondag), 2 juli (actie PeukMeuk) en 17 september (World CleanUp Day). 

27 mensen waren rond winkelcentrum de Korenbloem in actie.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Hoorn

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Oliebollenkramen Hoorn 2022: hier staan ze! Algemeen 24 nov, 11:51
Afbeelding
Alle informatie over de energietoeslag voor inwoners gemeente Hoorn Algemeen 24 nov, 10:36
Afbeelding
Vragen over huisvesting arbeidsmigranten in Hoorn Algemeen 24 nov, 09:27
Afbeelding
Herinneringsbankje op begraafplaats Keern in Hoorn: waardevol alternatief voor gedenksteen Algemeen 23 nov, 16:27
Afbeelding
Prins voor de Blockeniers in Blokker Algemeen 23 nov, 16:18
Afbeelding
WerkSaam Westfriesland Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2022 Algemeen 23 nov, 16:05
Afbeelding
Actie Write for Rights van Amnesty International in Hoorn Algemeen 23 nov, 15:21
Afbeelding
Oosterpoortbrug oranje: Hoorn doet mee aan Orange the World Algemeen 23 nov, 15:13
Afbeelding
Leerlingen Copernicus in Hoorn debat over strafrecht Algemeen 23 nov, 13:20
Afbeelding
Tienerdisco Club Festo in Manifesto Hoorn Algemeen 23 nov, 12:58
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
Christmas carols in Hoornse Oosterkerk Algemeen 22 nov, 18:42
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief