CleanUp Hoorn in actie tijdens Schoon Westfriesland

Algemeen
Ook in Risdam-Noord gingen vrijwilligers met grijper en afvalzak de wijk in op zwerfvuil te rapen.
Ook in Risdam-Noord gingen vrijwilligers met grijper en afvalzak de wijk in op zwerfvuil te rapen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HOORN - Onder het motto ‘Gelukkig Schoonjaar!’ deed CleanUp Hoorn zondag 9 januari mee aan Schoon Westfriesland. Ook in Risdam-Noord is een grote groep actief geweest om de handen uit de mouwen te steken en zwerfafval te rapen.

CleanUp Hoorn deed deze ochtend op drie locaties mee: in de Kersenboogerd, het Engelse park (Venenlaankwartier / Hoorn-Noord) en Risdam-Noord. Voor deze drie wijken zijn drie ‘wijkhoofden’ voor CleanUp Hoorn actief. Eén van hen is Arie den Blanken. Hij is sinds kort samen met Dirk Komen vaste contactpersoon voor de wijk Risdam-Noord. 

Meer zwerfvuil

Na een oproep via Facebook en Risdam-Noord Groen was er zondag 9 januari om 10.00 uur een opkomst van wel 27 personen bij winkelcentrum de Korenbloem. “Veel meer mensen dan bij de vorige CleanUp in september, maar er viel helaas ook meer zwerfvuil op te halen”, legt Arie uit. “De weergoden waren ons niet goed gezind, want we kregen een aantal buien over ons heen. Maar de animo om met grijpers de groene zakken te vullen was er niet minder om. Met enthousiasme hebben we een vol uur geraapt.  Dank aan allen die meegeholpen hebben. Het was voor Dirk en mijzelf een mooie start. Graag tot een volgende keer!” Dirk vult aan: “Zelf wandel ik vaak in onze wijk en het valt me op dat er steeds meer zwerfafval op straat ligt. Daar stoor ik me aan. Ook rond het winkelcentrum waar we zondag gelopen hebben, vonden we veel lege blikjes frisdrank en plastic. Er was zelfs een klein kunstkerstboompje op straat gedumpt.” Dirk heeft maandag alle gevulde afvalzakken, 29 in totaal, met zijn aanhanger naar het grofvuildepot gebracht. “Het viel me op dat HVC niet zo goed wist wat ze met die zakken zwerfvuil aan moesten. Ik kon het uiteindelijk daar wel achterlaten, maar volgens een van de medewerkers was er nog geen protocol voor.” 

Raapmaatje

Ook in de Kersenboogerd werd zwerfafval opgeruimd. Margreet was hier op het Betje Wolffplein namens CleanUp Hoorn aanwezig om de deelnemers op weg te helpen. Sommigen hadden al een partner om samen mee op pad te gaan, anderen kwamen op locatie hun ‘raapmaatje’ tegen en gingen samen een uurtje de wijk in met grijpers en zakken. “De meeste deelnemers hadden zich van tevoren aangemeld”, vertelt Margreet. “Maar er waren ook mensen die spontaan mee gingen doen nadat ze zagen dat wijkbewoners bezig waren met het opruimen van zwerfafval. Helaas was het wel koud en viel er af en toe een bui. Toch zijn er twintig volle zakken opgehaald, waardoor het ook in het centrumgebied van de Kersenboogerd weer wat schoner is.” Voor wie deze keer niet in de gelegenheid was: zondag 13 februari wordt vanaf de Vomar op het Betje Wolffplein weer afval geraapt in de wijk. “Hopelijk met beter weer en weer nieuwe deelnemers. Je zorgt voor een schone omgeving, bent lekker buiten, kunt weer eens andere mensen ontmoeten en bovenal: je wordt gewaardeerd. Wij denken dat een schone buurt een veilige buurt is waar het fijn is om te wonen. Daar kan iedereen zijn steentje aan bijdragen.”

Contactpersonen gezocht

CleanUp Hoorn wil graag in alle wijken van de gemeente Hoorn een contactpersoon, zodat regelmatig ‘trashdates’ gehouden kunnen worden. CleanUp zoekt in de volgende wijken nog een contactpersoon: Zwaag, Blokker, Grote Waal en Bangert en Oosterpolder. Interesse? Stuur dan een mailtje naar cleanuphoorn@gmail.com .

Komende acties

Meer weten over CleanUp Hoorn? Kijk dan op de website: cleanup.vooreenmooiestad.nl of op de Facebookpagina. Wie afval wil rapen, maar nog geen grijper heeft, kan deze kosteloos afhalen bij het stadhuis. De eerstkomende data van grote landelijke acties zijn: 19 maart (Landelijke Opschoondag), 2 juli (actie PeukMeuk) en 17 september (World CleanUp Day). 

27 mensen waren rond winkelcentrum de Korenbloem in actie.