‘Hommage aan Anny Morpurgo’ van kunstenaarsduo Snijder&CO krijgt een prominente plek in het vernieuwde museum.
‘Hommage aan Anny Morpurgo’ van kunstenaarsduo Snijder&CO krijgt een prominente plek in het vernieuwde museum. Foto's: aangeleverd

Westfries Museum in Hoorn sluit expositie in stijl af

17 jan, 16:52 Algemeen

HOORN - Door de sluiting van het Westfries Museum hebben veel bezoekers de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ niet meer kunnen bezichtigen. Maar het museum sluit de expositie in stijl af. Online kunnen alle belangstellenden een kijkje nemen in de rijke wereld van handbeschilderde behangsels, toen en nu. Bovendien heeft het Westfries Museum het topstuk van de tentoonstelling weten aan te kopen. ‘Hommage aan Anny Morpurgo’ van kunstenaarsduo Snijder&CO krijgt straks een prominente plek in het vernieuwde museum. “Een absoluut meesterwerk”, aldus directeur Ad Geerdink. “Een prachtige eigentijdse aanvulling op onze collectie historische behangsels.”

“Het kunstwerk is een staalkaart van de kennis en kunde van het duo Jaap Snijder en Marcelo Gimenes, die het oude ambacht van de behangselschilderkunst eigenhandig nieuw leven in hebben geblazen”, aldus Ad Geerdink. De onderneming Vaderlandsche Maatschappij (vanaf 1777) maakte vanuit Hoorn namelijk handbeschilderde behangsels populair als interieurdecoratie in de beter gesitueerde huizen. Toen de trend begin negentiende eeuw begon uit te doven, werd de behangselfabriek van de Vaderlandsche Maatschappij in 1827 opgedoekt. 

Kunst geeft het leven zin

In nog maar een enkel monumentaal pand zijn de behangsels bewaard gebleven, maar het Westfries Museum heeft een prachtige serie eerste ontwerpen in de collectie. Rondom deze staaltjes vakmanschap werd de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ opgebouwd, aangevuld met actueel werk van kunstenaarsduo Snijder&CO, waaronder het werk: ‘Hommage aan Anny Morpurgo’. Hierin hebben Jaap Snijder en Marcelo Gimenes het levensverhaal verwerkt van de joodse antiquair en kunstmecenas Anny Wafelman-Morpurgo. “Anny overleefde de concentratiekampen”, vertelt Ad Geerdink. “De liefde voor de kunst en voor schoonheid hielp haar door deze donkere periode heen en dat is dan ook precies de bredere boodschap van het behangsel. Dat kunst het leven zin kan geven.”

Afsluiting expositie in stijl

De expositie zou tot en met zondag 23 januari te zien zijn. Helaas gooit de coronapandemie roet in het eten. Daarom biedt het Westfries Museum iedereen de kans om online alsnog van de boeiende expositie te genieten. Op de museumwebsite zijn diverse bijdragen te vinden, zoals een vlog van Ad Geerdink over het recent aangekochte werk en een korte lezing van Jaap Snijder en Marcelo Gimenes over hun werkwijze. Willeke en Laura Jeeninga, auteurs van het boek over de Vaderlandse Maatschappij, geven in hun bijdrage een inkijkje in de wereld van deze bijzondere Hoornse onderneming. Zo sluit het museum de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ in stijl af. 

Nieuwe tentoonstelling op komst

De nieuwe tentoonstelling ‘Dierbaar’ opent online op 12 februari. Vanaf 13 februari is de expositie te zien in het museum. Ook in Dierbaar worden heden en verleden aan elkaar gespiegeld. Ditmaal draait het om dieren: de vraag die centraal staat, is hoe we vandaag de dag tegen dieren aankijken en met ze omgaan, en hoe dat drie/vierhonderd jaar geleden was. De kunst van toen en nu geeft daar goed inzicht in. In Dierbaar spiegelt het Westfries Museum het werk van eigentijdse kunstenaars Adriana van Zoest (schilderijen) en Miriam Knibbeler (sculpturen) aan de historische collectie in het museum. Werken waar de bekende bioloog en schrijver Midas Dekkers zijn heel eigen en karakteristieke commentaar op geeft in een speciale audiotour. De tentoonstelling Dierbaar is te zien tot en met 17 juli 2022. Hoewel het museum vanwege de coronamaatregelen momenteel nog gesloten is, zal het in 2022 het hele jaar geopend zijn, voor de grootscheepse restauratie een aanvang neemt en het museum twee jaar gesloten zal zijn. Begin 2025 opent een geheel vernieuwd Westfries Museum de poorten weer voor het publiek. 

Neem online een kijkje in de wereld van handbeschilderde behangsels: www.wfm.nl/ambacht .

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Hoorn

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vragen over achterstallig onderhoud in woningen Hoorn Algemeen 17 mei, 17:22
Afbeelding
Jeugdbrandweer Hoorn wint wedstrijd op voormalig marineschip Algemeen 17 mei, 13:35
Afbeelding
Vragen over digitale parkeervergunning voor gehandicapten die buiten Hoorn wonen Algemeen 17 mei, 11:03
Afbeelding
Performances en klassieke stillevens bij Expoost in Hoorn Algemeen 17 mei, 10:15
Afbeelding
Kinderen uit Tsjechië en Slowakije te gast op basisschool Ichthus in Hoorn Algemeen 17 mei, 10:08
Afbeelding
Project voor groep 7 en 8: ‘Verdien ik een standbeeld in Hoorn?’ Algemeen 17 mei, 09:00
Afbeelding
Bijeenkomst in Hoorn over intimiteit en seksualiteit bij dementie Algemeen 16 mei, 19:00
Afbeelding
Liberaal Hoorn stelt college wederom vragen over ‘bushokjesterreur’ in Hoorn Algemeen 16 mei, 14:16
Afbeelding
Nieuw beeld toegevoegd aan Hoornse beeldenroute Algemeen 16 mei, 14:00
Afbeelding
Festival Oude Muziek Nu in Hoorn presenteert: ‘Helden en heldinnen’ Algemeen 16 mei, 13:46
Afbeelding
De Dansonderneming Danst in Het Pakhuis in Hoorn Algemeen 14 mei, 13:00
Afbeelding
Kinderen ondertekenen samenwerkingsovereenkomst IKEC in Hoorn Algemeen 13 mei, 20:39
Afbeelding
‘Overstekende vrouw aangereden’ 112-nieuws 13 mei, 19:27
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief