Stichting Ayúdame en Maji uit Hoorn staan voor elkaar klaar: een win-winsituatie

Algemeen
Urmie op bezoek bij Maji in de Kersenboogerd waar hij sinds december zijn eigen stekkie heeft. Met de hulp van Stichting Ayúdame kon hij zijn huis inrichten.
Urmie op bezoek bij Maji in de Kersenboogerd waar hij sinds december zijn eigen stekkie heeft. Met de hulp van Stichting Ayúdame kon hij zijn huis inrichten. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - De 57-jarige Maji uit Hoorn heeft sinds afgelopen december zijn eigen stekkie in de Kersenboogerd. Twee jaar geleden zag zijn situatie er nog compleet anders uit. Na zijn scheiding verloor hij zijn baan en huis. Maji belandde op straat en kwam bij het Leger des Heils terecht. Ook bij het gebouw van Lifebuilders was hij vaak te vinden, omdat daar - vooral in de wintermaanden - wekelijks soep en brood wordt uitgedeeld. Omdat Stichting AyúdaMe net als Lifebuilders gevestigd is aan het Dampten in Hoorn, kwamen Maji en Urmie (51), voorzitter van Stichting Ayúdame, al gauw met elkaar in contact.

Een goede start maken is zó belangrijk

Ayúdame is het Spaanse woord voor ‘Help mij’. De stichting zet zich in voor de minderbedeelden in Westfriesland en maakt mensen blij met onder andere kleding, levensmiddelen en huisraad, maar biedt bijvoorbeeld ook administratieve ondersteuning. Volgende maand bestaat de stichting precies vijf jaar. “De hulp die wij bieden is heel gevarieerd, omdat elke noodkreet verschilt”, legt Urmie uit. “Onze cliënten worden vaak doorverwezen door verschillende instanties zoals Hulpverlening Westfriese Kerken (HWK), dnoDoen, het Leger des Heils, de Voedselbank en VluchtelingenWerk. Al deze mensen hebben één ding gemeen en dat is dat zij, wat de oorzaak ook is, een steuntje in de rug nodig hebben om verder te komen. Zeker vluchtelingen kunnen onze hulp heel goed gebruiken. Zij hebben huis en haard verlaten en moeten in een vreemd land opnieuw beginnen bij nul. Dit geldt ook voor mensen die vanuit opvanghuizen een woning toegewezen krijgen. Zij beginnen helemaal opnieuw en zijn heel blij met de spullen die ze gratis bij ons kunnen ‘shoppen’. En het blijft meestal niet alleen bij spullen uitzoeken, want vaak zorgen wij er ook voor dat de spullen bezorgd worden, omdat vervoer altijd een probleem is voor deze groep.”

Fulltimebaan

Toen Urmie Maji ontmoette, had hij geen baan en wilde zich daarom graag inzetten voor de stichting.” Maji blikt terug: “Ik had de hele dag niets te doen en vond het fijn dat ik iets voor Urmie en haar stichting kon betekenen.” Niets was Maji teveel of te zwaar. Hij bracht spullen naar mensen die het hard nodig hadden, hij sorteerde de spullen, knapte tuinen op en hielp mensen met verhuizen. “Daar waren wij natuurlijk heel blij mee”, glundert Urmie. “En nog steeds zet Maji zich in voor Ayúdame.” Hij heeft wel wat minder tijd dan twee jaar geleden, want inmiddels heeft Maji een fulltimebaan bij een groenbedrijf in Benningbroek. Hij onderhoudt verschillende tuinen van bijvoorbeeld woonzorgcentra en campings. Een baan die echt bij hem past. “Ik hou heel erg van groen. Dat zie je ook terug in mijn woonkamer”, lacht hij. 

Goede start

Toen Maji een woning in de Kersenboogerd kreeg toegewezen, heeft Stichting Ayúdame hem geholpen waar het maar kon. “Kijk om je heen”, zegt Maji. “Bijna alles wat hier staat heb ik van hun gekregen. Deze bank, de televisie, mijn bed, een kledingkast, magnetron, koelkast, wasmachine; gewoon te veel om op te noemen.” Urmie vult aan: “Ook voor de aankleding hebben wij gezorgd. De gordijnen voor het raam en de poster boven de bank bijvoorbeeld, die ook helemaal bij Maji past. Het is nu helemaal zijn thuis geworden. Hij begon natuurlijk helemaal bij nul, in een kaal huis. Van zijn salaris kon hij onmogelijk een complete huisraad aanschaffen. Hij had geen bestek, geen pannen, geen bed, helemaal niets. Bovendien moest hij de eerste maand dubbele huur betalen. Dankzij de stichting maakte hij meteen een goede start in zijn nieuwe huisje. Zeker voor mensen als Maji is dat zó belangrijk. Vaak hebben ze al een behoorlijke rugzak. Ik kan me voorstellen dat je dan blij bent met een stichting als die van ons. In het geval van Maji is het ook nog eens een win-winsituatie geweest. Een goed voorbeeld van hoe je elkaar kunt helpen. Wij zijn nog steeds ontzettend blij met zijn hulp en Maji voelt zich nuttig in onze maatschappij.”

Bus 

Stichting Ayúdame haalt overal in Nederland huisraad op. “Wie spullen heeft die nog bruikbaar zijn, kan ons dat altijd laten weten. Het is bij ons heel welkom. Met name witgoed, zoals wasmachines en koelkasten, kunnen we goed gebruiken. Wel vragen we altijd eerst om een foto, want spullen die eigenlijk rijp zijn voor de stort nemen we niet aan.” De afgelopen jaren heeft de stichting zich altijd kunnen redden met privé-auto’s en een gammele aanhangwagen. “We zijn nu op zoek naar een goede, geschikte en bovenal betaalbare verhuisbus. Het is de bedoeling dat ons logo erop komt te staan, wat onze naamsbekendheid natuurlijk vergroot. Maar het allerbelangrijkste: met een bus kunnen we nóg efficiënter werken en nóg meer spullen ophalen bij donateurs.”

Naast spullen zijn ook vrijwilligers heel welkom bij Stichting Ayúdame. “Mensen die voor ons spullen willen sorteren of spullen willen ophalen of wegbrengen, kunnen zich bij ons melden.” Interesse in dit dankbare vrijwilligerswerk? Vul het contactformulier in op www.stichtingayudame.nl/contact/ . Het bezoekadres is Dampten 16 in Hoorn (uitsluitend op afspraak). Telefoon: 06-21187674.

Zaterdag 24 september, Burendag, vindt in de Kersenboogerd het Buurtfestival plaats. Stichting Ayúdame is deze dag met een kraam aanwezig op het Betje Wolffplein. En zaterdag 1 oktober is de stichting ook van de partij op het Smalle Beurzen Festival aan het Dampten in Hoorn, een dag met informatie en plezier voor mensen met een smalle beurs. Op de zogenoemde ‘GiveAway-markt’ geeft Stichting Ayúdame deze dag gratis spullen weg.

Rabo ClubSupport

Tot slot doet Stichting Ayúdame ook mee aan de Rabo ClubSupport. Tot 27 september kunnen alle leden van de Rabobank stemmen op hun favoriete club of stichting. Dat kan via de app of op de website van de Rabobank (via ‘Zelf regelen’ en vervolgens ‘Mijn lidmaatschap’). Urmie: “Uw stem wordt gewaardeerd.”