Miniworkshop Privacy in Bibliotheek Hoorn

Algemeen
Elk jaar op 28 januari wordt stilgestaan bij het belang van privacy.
Elk jaar op 28 januari wordt stilgestaan bij het belang van privacy. Foto: Pixabay

HOORN - Huur je een auto, ga je op vakantie of start je met een nieuwe baan? Grote kans dat er om een kopie van je legitimatiebewijs wordt gevraagd. Maar wat gebeurt er met dat kopietje? Het kan, bijvoorbeeld door een datalek, in verkeerde handen terecht komen. En dan kun je te maken krijgen met identiteitsfraude en alle gevolgen van dien. Gelukkig kun je je digitale kopietjes gemakkelijk beveiligen en veel narigheid voorkomen. In de miniworkshop Privacy helpt de Bibliotheek Hoorn je binnen dertig minuten om deze en andere gegevens beter te beschermen.

Privacy is een groot begrip. Maar iedereen, ook als je niets tegen de regels doet, heeft een reden om wat te verbergen. Want wil je bijvoorbeeld dat anderen weten waar je woont? Of wanneer je wel of niet thuis bent? Mogen ze al je persoonlijke foto’s en video’s zien? En hoe voelt het als een ander kan meekijken naar jouw slapende (klein)kind? Grote kans dat je dat liever niet hebt. Daarom is de Europese Commissie in 2006 gestart met Data Protection Day, oftewel de Dag van de Privacy. Elk jaar op 28 januari wordt stilgestaan bij het belang van privacy. Het doel? Zorgen dat je bewust kunt kiezen wat je wel en juist niet deelt.

Stiekem betalen

Veel apps die we downloaden zijn gratis. Hoe dat kan? Doordat je stiekem vaak wel betaalt. Niet met geld, maar met je gegevens. Je deelt bijvoorbeeld je locatie, berichten of contacten. Maar je kunt ook je internetgegevens laten bekijken, zoals welke websites je bezoekt. Bedrijven kunnen die gegevens verkopen of gebruiken om je passende advertenties te laten zien. Of om jouw bepaalde aanbiedingen wel of juist niet te doen. Door te weten en te kiezen wat je wel en niet deelt met een app, blijf je de baas over wat een ander van jou weet.

In een gratis miniworkshop helpt de bieb je direct om aan een stuk meer privacy te komen. Zo ben jij veiliger online en kun je met een gerust hart genieten van digitaal gemak. Er is een miniworkshop om 11.30 uur en om 14.00 uur. Aanmelden kan via www.bibliotheekhoorn.nl/workshopprivacy of 0229-219441.