Klimaatgesprekken met kinderen op Jaarmarkt Blokker

Nieuws
Vraag aan kinderen wat zij belangrijk vinden voor het klimaat en je krijgt altijd een antwoord.
Vraag aan kinderen wat zij belangrijk vinden voor het klimaat en je krijgt altijd een antwoord. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - Vraag aan kinderen wat zij belangrijk vinden voor het klimaat en je krijgt altijd een antwoord. Dat bleek zaterdag 26 augustus maar weer bij de Klimaatstand op de Jaarmarkt in Blokker. Drie organisaties - Grootouders Voor Het Klimaat, Operatie Klimaat West-Friesland en Oma’s For Future - hadden de handen ineengeslagen om op de altijd drukbezochte markt met kinderen en hun ouders in gesprek te gaan over het klimaat. Vaak intiem, samen onder de paraplu, want het weer was erg wisselvallig.

Een groot aantal kinderen deed weer mee aan de klimaatkenniskwis. Met vragen als ‘Wat is CO2?’, ‘Hoe komt het dat eekhoorntjes steeds dikker worden?’ en ‘Hoelang duurt het voordat een sigarettenfilter is vergaan?’ konden zij hun kennis testen. En met succes! Kinderen hebben wel degelijk een mening over wat er moet gebeuren om de wereld ook in de toekomst voor hen leefbaar te houden. Minder afval op straat, beter zorgen voor de bomen en de dieren, zorgen dat het niet warmer wordt. Deze wensen werden opgeschreven op een Toekomststoelkaartje en overhandigd aan wethouder Bennis van de gemeente Hoorn met de vraag om bij besluiten rekening te houden met de belangen van de kinderen.

In de gesprekjes met ouders werd duidelijk dat zij het soms lastig vinden om met hun kinderen over de klimaatverandering te praten. Er is immers zoveel angstaanjagend nieuws. Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut (www.nji.nl) is veel informatie over dit onderwerp te vinden. In hoofdlijnen: wees eerlijk, geef vertrouwen, accepteer en benoem gevoelens en geef hoop. Stichting Klimaatgesprekken organiseert workshops over ‘in gesprek gaan over de klimaatverandering’. 

Meer informatie over genoemde organisaties? Stuur een berichtje naar grootoudersklimaatwf@gmail.com . Kijk ook op www.grootoudersvoorhetklimaat.nl en www.ok-westfriesland.nl