Koerdistan centraal bij About a Jacket in Hoorn tijdens nationale Vredesweek

Nieuws
Tara laat trots het geborduurde jasje zien dat voorzien is van verschillende symbolische motieven uit haar thuisland Koerdistan.
Tara laat trots het geborduurde jasje zien dat voorzien is van verschillende symbolische motieven uit haar thuisland Koerdistan. Foto: Jan Siebring Fotografie

HOORN - Borduuratelier About a Jacket in Hoorn besteedt dit jaar weer aandacht aan de nationale Vredesweek, van 16 tot en met 24 september. “Dit jaar hebben we ervoor gekozen om de focus te leggen op Koerdistan”, vertelt Marilou Evelo. “Eén van onze borduursters, Tara, komt uit Koerdistan en is erg blij dat zij en haar land dit jaar bij ons centraal staan.”

Blij met de kansen die mijn kinderen hier gekregen hebben

De 58-jarige Tara woont nu 26 jaar in Nederland. In 1997 kwam zij, samen met haar twee dochters van toen 10 en 6 jaar, in Hoorn terecht. Haar man was al vier jaar eerder gevlucht uit hun woonplaats Slemani, een stad in de Koerdische autonome regio van Irak. Samen kregen ze er in Nederland nog een zoon bij. “De politieke en economische situatie was heel slecht in Koerdistan”, vertelt Tara. “Mijn man had een winkeltje, maar er was niet voldoende werk. De toekomst zag er slecht uit. Het was politiek gezien onrustig, onveilig en onzeker. De situatie werd steeds uitzichtlozer en veel mensen om ons heen verlieten Koerdistan.”

De Koerden staan bekend als het grootste volk zonder eigen staat. Zij zijn verdeeld in een geografische gebied dat zich verspreidt over Turkije, Iran, Irak, Syrië en Armenië. Alleen in het Iraakse deel is de Koerdische taal erkend. Nog steeds strijden de Koerden voor meer autonomie of onafhankelijkheid.

Sociale contacten

Tara is blij met de kansen die haar drie kinderen in Nederland hebben gekregen. “We hebben hier een goed leven, Nederland is een fijn land. Mijn kinderen zijn allemaal goed terechtgekomen doordat ze een studie konden volgen en inmiddels ben ik ook oma van twee kleinkinderen”, glundert ze. Ook Tara zelf deed er alles aan om in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen, al was dat niet altijd makkelijk. Nadat ze de inburgeringscursus had afgerond, had ze in de beginjaren een parttimebaan. “Mijn man had een fulltimebaan, maar ik wilde zelf ook graag wat doen. Ik ben een positief ingesteld iemand en vind sociale contacten belangrijk. Daarom wilde ik graag onder de mensen zijn.” 

Trouwe bezoeker

Helaas bleek Tara gezondheidsproblemen te hebben en moest ze haar baan opzeggen. Ze heeft daarna opnieuw geprobeerd om te werken, maar het ging slechter met haar gezondheid. Omdat ze niet kon stilzitten is ze een Nederlandse taalcursus gaan volgen en ook gelijktijdig gestart met het borduren bij About a Jacket, waar ze nu een trouwe bezoeker is. “Hier kan ik met andere vrouwen praten die in dezelfde situatie zitten als ik. We zijn allemaal ons thuisland ontvlucht en we missen onze familie die daar nog woont. De Nederlandse taal probeer ik bij About a Jacket nog beter onder de knie te krijgen.”

Zon

De vrouwen van About a Jacket hebben de afgelopen tijd samen geborduurd aan een mouwloos vestje, met daarop verschillende symbolische motieven uit Koerdistan. Het vestje wordt traditioneel gedragen op een lange jurk. Deze feestelijke kleding heet ‘Jili Kurdi’. Marilou: “Ook het Koerdische woord voor ‘vrede’ is erop geborduurd. Op de achterpand de zon, bron van leven. Diezelfde zon zie je ook terug op de vlag van Koerdistan. De zon heeft 21 stralen en dat heeft te maken met de feestdag Nowruz, die op 21 maart gevierd wordt. Het is het begin van de lente en het nieuwe jaar. Verder zijn een hart geborduurd en een traditioneel Koerdisch deq-tatoeagemotief. Op het voorpand zie je bloemen en takken van pailletten en kralen. Al met al is het een kleurrijk en blij geheel geworden, passend bij de sfeer van vrede!”

Dit project is mede tot stand gekomen dankzij een donatie van het Oranjefonds. Meer informatie over het borduuratelier: www.aboutajacket.nl .